Index Vakbarát Hírportál

Az olasz bajnokság majmos plakátokkal indított el antirasszista kampányt

2019. december 17., kedd 09:13

Az olasz futballbajnokság (Serie A) erősen vitatható módon majmokat ábrázoló poszterekkel indította el antirasszista kampányát. A plakát miatt több civilszervezet is felszólalt.

Az olasz bajnokságban hétről hétre problémát jelentenek a szurkolók rasszista megnyilvánulásai, nemrég például Balotelli rúgta a lelátóra a labdát a beszólások miatt, támadták Romelu Lukakut, de büntették az Atalanta-szurkolókat is, és emlékezetes volt, amikor Carlo Ancelotti kérlelte a bírókat, hogy szüntessék be a játékot a tavalyi Internazionale–Napolin, amikor Kalidou Koulibaly vált célponttá. Az eseteket még hosszan lehetne sorolni, és idevehetjük még a Corriere dello Sport rasszista, blackfridayező címlapját is.

Minderre elég elfuserált válasznak tűnik a szövetség majmos plakátja, amelyet milánói székházában mutatott be.

„Újra megakasztja a hangot a világban az olasz futball. Nehéz felfedezni, mire gondolt a Serie A, és kikkel konzultáltak?" – reagált a plakátokra a Fare diszkrimináció-ellenes szervezet.

„Egy olyan országban, amelyben a hatóságok képtelenek kezelni a rasszizmust hétről hétre, ott a Serie A elindít egy olyan kampányt, amely egy beteg viccnek tűnik. Ezek az alkotások felháborítóak és ellentétes hatásúak, még inkább hozzájárulnak az afrikai származású emberek dehumanizálásához" – folytatták.

Az AS Roma is reagált a plakátra, a futballklub azt írta, meglepődtek a Serie A plakátjain, és szerintük nem ez a helyes módja a rasszizmus kezelésének.

A kampány bemutatóján, az alkotó Simone Fuggazotto is beszélt vezérlőelvéről, hogy mi is lenne a plakátok üzenete. „Öt-hat éve festek majmokat. Arra gondoltam, hogy ezzel a munkával megtanítom, hogy mindannyian majmok vagyunk. Készítettem egy nyugati majmot kék és fehér szemekkel, egy ázsiai majmot mandulavágású szemekkel és egy fekete majmot helyeztem középpontba, ahonnan ez az egész jön."

(via BBC)

Rovatok