Index Vakbarát Hírportál

Vért izzadtunk az évtized góljaival

2019. december 30., hétfő 23:03

A 2010 óta született legszebb gólokat összeszedni szinte lehetetlen küldetés, de azért megpróbáltuk. Emlékszik még Zlatan Ibrahmovic 30 méteres ollózására? Vagy Payet szabadrúgására? És arra, amikor Messit hiába próbálták felrúgni, mégis gólt szerzett? Tizenöt gól, amire szívesen emlékezünk a tízes évekből.

A futballban számtalan szempontból lehet jó vagy emlékezetes egy gól, épp ezért próbáltunk meg olyanokat összeszedni a tízes évekből, amelyekben kivétel nélkül van valami különleges. Akár technikai szempontból, vagy például annyira egyedi, hogy hozzá foghatót keveset látni, vagy épp annyira tökéletesen mutatja a futball lényét, hogy nem lehet kihagyni.

Papiss Cissé - Chelsea-Newcastle 0-2, 2012.05.02.

Cissé gólja lehetetlennek tűnik, de a szenegáli csatár megcsinálta, bár ezt sokadik újranézésre is nehéz elhinni. Jobbal a tizenhatos bal sarkától, külsővel becsavarta a labdát a hosszú sarokba. A kapuban ráadásul Petr Cech, az évtized egyik legjobb kapusa állt, és messze volt még pályája végétől, amikor azért már be-becsúszott neki egy-egy potya. A Chelsea és Cech néhány héttel később megnyerte a Bajnokok Ligája döntőjét, Cissé gólját pedig a BBC a 2011-12-es szezon legjobbjának választotta.

Zlatan Ibrahimovic - Svédország-Anglia 4-2, 2012.11.14.

Hiába lőtte barátságos meccsen, egy 30 méteres ollózás az 30 méteres ollózás. Joe Hart kapusnak fogalma sem volt, hogy mi készül, amikor Ibrahimovic már rég megállt a labdáért folytatott versenyfutásukban, és várta, hogy a kapus feltegye neki lövésre a labdát. A világ egyik legjobb csatárának nem okozott gondot, hogy mögé érkezett a labda, mert megfordult, és ollózott. A labda csak a gólvonal mögött pattant le legközelebb. Minden idők egyik legjobb ollózós gólja megkapta a 2013-as Puskás-díjat is. A meccs 4-2 lett a svédeknek, Ibra négyet rúgott. 

Zlatan Ibrahimovic ollózós gólja Angliának

Johan Elmander - Wolwerhampton Wanderers - Bolton Wanderers 2-3, 2010.11.13.

A futballban még ma sem értékelik eléggé a kétlábas játékosokat, pedig ha mindkét lábadat használod cselezés közben, nehezen fognak megállítani, bizonyítja ezt a svéd csatár gólja is. Egészen kis területen ballal vesz át a labdát, majd jobbal egy romáriós indulással fordul be, hogy aztán ballal tegye újra a jobb lábára. Tengernyi védő nézi, mégsem tudnak hozzászagolni. Ritka ügyes, pengés futsalgól nagypályán. 

Alex Oxlade-Chamberlaine - Genk-Liverpool 1-4, 2019.10.23.

Csak két hónapos az angol középpályás Bajnokok Ligája-gólja, egy jobb külsős nyesés a tizenhatoson kívülről. A külsővel nagy gólokat szerző Ricardo Quaresma jut először az eszünkbe, de ilyen technikás megoldást még tőle sem láttunk. Oxlade-Chamberlaine lába nem is lendül, egyszerűen csak odalép, az eredmény pedig egy védhetetlen kapufás gól. Pavel Nedvednek volt egy ilyen gólja még a kétezres években, a cseh klasszis sem véletlenül lett aranylabdás.

Isco és a Real - Betis-Real Madrid 0-5, 2016.10.16.

A sok egyéni gól után nézzük meg, mire képes egy csapat, ha a labdát futtatja az emberei helyett. A Real történetének legszebben felépített gólja az ellenfél szögletéből indult. Mesteri akció, amelyben háromnál többször senki nem ér a labdához. Az egyérintéses játék szinte levédekezhetetlen, szegény Betis-játékosok szépen végig is nézték, ahogy a Madrid öt embere egyszerűen átszalad rajtuk. Addig játszották, hogy a végül gólszerző Isco nyugodtan be is sétálhatott volna a kapuba. Ennél jobban és szebben kijátszani egy akciót nem lehet. 

Luis Suárez  - Liverpool - Newcastle United 1-1, 2012.11.04.

Suárez lőtt szenzációs gólokat a Barcelonában is, de az uruguayi futballista technikailag legnehezebb gólját valószínűleg még a Liverpoolban szerezte. Pedig az egész rém egyszerűnek tűnik az ő előadásában: 50 méteres átadást így átvenni, valójában nem is mellkassal, hanem vállal, aztán a maradék pár méteren még a kapust is kicselezni igazán nagy alakítás. 

Jack Wilshere és az Arsenal - Arsenal-Norwich 4-1, 2013.10.19.

Térjünk vissza a csapatjátékra és az egyérintőre. Az Arsenal nem épp legjobb éveit éli, de Arsene Wenger alatt voltak jó időszakaik, pláne, amikor Jack Wilshere egészséges volt. A sérülékeny középpályással hozták össze egyik legszebb góljukat, amelynél az ellenfél játékosai ugyanolyan nézők voltak, mint a 60 ezer drukker a tribünön. Cazorla indított, Wilshere visszatette a labdát, és ezután már csak egyérintőzés volt Wilshere és Giroud között. Wilshere-től még egy oxis passz is belefért. Olyan gyorsan jutottak át a védelem négy emberén, hogy a végén még a kapus sem tudott mozdulni a labdára, amikor észrevette, hogy kellene, már késő volt. 

Mesut Özil - Ludogorec Razgrad-Arsenal 2-3, 2016.11.01.

A német irányító az utóbbi egy-két évben inkább csak pályán kívüli balhéival szerepel már a hírekben. A futballpályán az egyik utolsó villanása volt a Bajnokok Ligájában, amikor az általunk is jól ismert Ludogorec otthonában, 2-2-es állásnál, a 90. perc után a legjobbnak azt látta, ha elfektet mindenkit, aki az útjában áll. Azzal kezdte, hogy beesernyőzte a kapust még a tizenhatoson kívül, aztán amikor már minden védő feküdt, csak akkor passzolta be a labdát. 

Messi - Athletic Bilbao-Barcelona 1-3, 2015.05.30.

Ha Messire gondolunk, akkor a szabadrúgás mellett a szóló juthat először az eszünkbe. Az egyik legemlékezetesebb gólja volt, amit 2015-ben a Spanyol Kupa döntőjében rúgott az Athletic Bilbaónak. A baszkok nemigen gondolkoztak, hogyan állítsák meg, mert a meccs első felében csak rugdosták. Messiben felment a pumpa a sorozatos szabálytalanságok miatt, aztán egyszer csak kitört. Majdnem a felezővonaltól indult meg, az első két ember felrúgni sem tudta, a másodiknak úgy sem sikerült, hogy Messi megkerülte. A harmadik embernek sikerült beérnie, jó nagyot utána is rúgott, de az argentin továbbment, és befűzte a negyedik védőt is, aztán kilőtte a rövid sarkot.

Messi szólógólja a 2015-ös Spanyol Kupa-döntőn a Bilbaónak

Dries Mertens és a Napoli - Napoli-Lazio 4-1, 2018.02.10.

Az olasz futball ritkán kerül címlapokra mostanában, és ugyan Maurizio Sarri Napolija nem nyert semmilyen nagyobb címet, de látványosabb futballt nem játszott Olaszországban senki, amíg ő volt a csapat edzője. Legjobb napjaikat 2018 elején és tavaszán élték, ekkor lőtték a Laziónak ezt a gólt. Benne van minden, amiről a futball szól: sarkazós passz, löbböléses indítás, kiugratás két védő között és egy laza befejezés. Mindez olyan elegánsan, mintha semmiféle erőfeszítést nem igényelt volna a találat. 

Dimitri Payet - West Ham United-Crystal Palace 2-2, 2016.04.02.

A szabadrúgások egyik legjobbja a francia középpályás. Csak másfél évet játszott a Premier League-ben, de a West Hamnél ennyi idő alatt is kisebb legenda lett, többek között a Crystal Palace-nak csavart szabadrúgásgóljának köszönhetően. Elsőre annyi tűnik fel, hogy a labda ennél jobban nem is mehetne sarokra, de ha megnézzük, egészen irreálisan magasról hullik be a bal felső sarokba. 

Arjen Robben - Schalke-Bayern 0-1, 2010.03.24.

Épp csak beléptünk a 2010-es évekbe, amikor a holland ballábas sztár már fénykorát élte a Bayernben. Ő az a futballista, aki annyiszor lőtte be ugyanazt a gólt, hogy egy góltípust alkotott. Jobbról indul, majd befelé húzott ballal, végül ballal lőtte ki a kapu jobb oldalát. Az ilyen gólok közül a legjobb talán, amit 2010 márciusában, 0-0-s állásnál a Schalke elleni Német Kupa-elődöntőn hozott össze. A kapustól kapta a labdát, bőven saját térfeléről indult meg, végigment az oldalvonalon szinte az alapvonalig, és hiába voltak a nyakán végig, esélytelen volt megállítani. 

Aritz Aduriz - Athletic Bilbao-Valladolid 1-1, 2018.12.23.

Nem gondoltuk volna, hogy egy tizenegyesgól is az évtized legjobbjai között lehet. Elméletileg ennél könnyebb gólszerzési lehetőség nincs, és napjainkra már a panenka is megszokottá vált, annyira gyakran csinálják meg. A legmagasabb szinten viszont úgy senki nem lőtt büntetőt tavaly karácsonyig, mint a Bilbao-csatár. Nem bajlódott ugyanis nekifutással, maximum nekilépett a lövésnek, mégis védhetetlen volt. Ezt megcsinálni nehezebb, mint panenkázni, úgyhogy ne is várjuk, hogy tucatmegoldássá váljon a módszer. Legalábbis egy év alatt nem utánozta le senki.

Szon Heung-Min - Tottenham-Burnley 5-0, 2019.12.07.

A legfrissebb gól a listánkon a koreai csatáré, amit a Burnley-nek rúgott. A Premier League-ben sok nagy gólt lőttek már, de egész pályás szólót azért nem nagyon látni. A Tottenham elképesztően gyors embere saját tizenhatosának szélétől indult meg, és hiába üldözte a végén már az ellenfél szinte teljes csapata, nem tudták megállítani. Szon a futball egyik alapfegyverét, a ritmusváltást vette elő. Megindult, aztán kicsit lassított, aztán megindult újra, így annak ellenére, hogy valójában egy cselt sem csinált, feltartóztathatatlannak bizonyult. 

Cristiano Ronaldo - Sampdoria-Juventus 1-2, 2019.12.18.

A végére maradt Cristiano Ronaldo egyik legjobb gólja, aki december 18-án fejelt szenzációs gólt a Sampdoriának. Volt pár nagy fejese, de ez minden eddigin túltesz, mert nemcsak extrém magasra ugrott, hanem mert még rá is kellett dőlnie a levegőben. A 180 centis védőt szinte átugrotta, 256 centi magasra emelkedett. 

Melyik az évtized gólja?

  • 865
    Ibrahimovic ollózása
  • 393
    Messi szólója a kupadöntőn
  • 318
    C. Ronaldo-fejes
  • 301
    Arsenal-egyérintő Wilshere-rel
  • 198
    Cissé külsős csavarása
  • 155
    Özil-szóló Bulgáriában
  • 135
    Szon-szóló
  • 110
    Robben végigfutja a pályát
  • 70
    Oxlade-Chamberlaine külsőzése
  • 64
    Real-kontra Isco-góllal
  • 64
    Payet-szabadrúgás
  • 48
    Elmander cselezése
  • 28
    Luis Suarez zsonglőrgólja
  • 25
    A Napoli támadása a laza Mertensszel
  • 17
    Aduriz tizenegyese

Rovatok