Index Vakbarát Hírportál

Ahol megjelenik Guardiola, ott szórják a pénzt - hasztalan

2019. április 19., péntek 17:05

Összegyűjtötte a Marca, mennyi pénzt költött el Pep Guardiola a Citynél és a Bayernnél. A Barcelonával kétszeres BL-győztes edző 2013-ban igazolt a bajorokhoz, épp egy BL-trófea után, de még csak a döntőbe sem tudott jutni, háromszor egymás után az elődöntőben ért véget a müncheniek idénye.

A Citynél ez a harmadik szezon, és még az elődöntőt sem érte el egyszer sem, míg az előd, Manuel Pellegrini legalább egyszer bevitte oda a csapatát.

Guardiola szabad kezet kapott és temérdek pénzt, ezért is érdemes összegezni, mennyit is valójában. A Bayernre általában nem volt jellemző addig a feneketlen költekezés. 

A bajnoki címek megvoltak a Bayernnel, és a City is könyörtelen volt az előző évben, idén viszont a Liverpool lépéselőnyben van, és nem utolsósorban még áll a BL-ben.

A City csak egy nyáron 317 millió eurót fizetett ki játékosokért. Persze már korábban is jellemző volt az angolokra a mértéktelen szerződtetés, mert az arab Mansour sejk már 1,66 milliárd eurót fizetett ki eddig a projektre 2008-tól, és még a döntő is távoli volt. 

Ha valami nem ment már a katalánoknál sem Guardiolának, akkor az a hatékony pénzköltés. Az első BL-siker után, vagyis 2009 nyarán leigazolta a Barcához az Intertől Zlatan Ibrahimovicot 70 millió euróért - egy év után, BL-győzelem után elment a svéd -, de még ez volt a kisebb baj. Elköltött ugyanis 44 milliót Csigrinszkijért, Keirrisonért valamint Maxwellért. Az ukrán védőt már az aláírás pillanatában sem értette senki, és végül néhány meccsel a lábában vissza is tért a Sahtar Donyeckhez. A Sahtar óriási üzletet kötött, mert 25 millió eurót védőért nem volt szokás fizetni akkoriban, amikor a gazdasági válság a tetőpontján volt.

A következő évben 70 milliót költött, David Villa, Mascherano, Adriano és Afellay érkezett. A szezon végén megnyerték a Manchester Uniteddel szemben a BL-t. Az első két igazolással nem vállaltak nagy kockázatot, be is jött mindkettő.

Egy év múlva 60 milliót költött, Fabregas és Alexis Sanchez érkezett, a BL nem jött össze 2012-ben, mert a későbbi győztes Chelsea az elődöntőben eredményesebb volt.

Rovatok