Index Vakbarát Hírportál

Nagyon erős csoportba is kerülhet a magyar válogatott a Nemzetek Ligájában

2020. március 3., kedd 10:15

Az Európai Labdarúgó Szövetség (UEFA) ezen a héten tartja Amszterdamban az idei első kongresszusát, ahol több lényeges kérdésben is döntést hoznak. Hétfőn a 2022-es és 2023-as nemzetközi kupadöntők helyszíneit jelölték ki, a budapesti Puskás Aréna a 2022-es Európa Liga-döntő rendezésének jogát kapta meg.

Kedden a legfontosabb esemény az átalakított Nemzetek Ligája 2020-21-es szezonjának 18 órakor kezdődő sorsolása lesz. A két éve debütáló versenysorozatban az 55 európai válogatottat négy osztályba sorolták, ahol minden válogatott közel azonos szintű ellenfelekkel mérkőzött meg. Az eredeti elképzelések szerint a csoportok győztesei egy osztállyal feljebb léphettek volna, az utolsók pedig egy osztállyal lejjebb estek volna.

Csakhogy az UEFA az első kiírás tapasztalatai után változtatott a lebonyolításon, és a kezdetben négy, háromcsapatos csoportból álló A divíziót felduzzasztotta, így most már 16 válogatott alkotja a legfelsőbb osztályt. Így sikerült elkerülni, hogy az utolsó helyen végzett német, izlandi, lengyel és horvát válogatottak sem estek ki, és a B divízió négy csoportgyőztesével, Ukrajnával, Svédországgal, Bosznia-Hercegovinával és Dániával töltötték fel az A divíziót.

Mivel az A, B és C divíziók is 16 csapatosak lettek,

így a magyar válogatott anélkül került eggyel magasabb osztályba, hogy megnyerte volna a C divíziós csoportját.

A feltöltések miatt a C2-es csoport második helye is feljutást ért Marco Rossi szövetségi kapitány csapatának, ami a B divízió negyedik kalapjából várhatja a sorsolást. A legalsó, D divízióban csak hét válogatott maradt, akiket majd két csoportra fognak osztani. A kieséses és feljutásos rendszer elméletben nem változott, a C divízió négy utolsó válogatottja pedig  osztályozón fogja eldönteni, hogy melyik két válogatott esik ki a D divízióba.

A Nemzetek Ligája előző kiírása négy válogatottnak biztosít kijutást az idei Európa-bajnokságra, a magyar válogatott is ennek köszönhetően van még versenyben azért, hogy hazai pályán, a Puskás Arénában játszhasson az EB-n. A 2020-21-es Nemzetek Ligájából adott esetben a 2022-es, télen rendezett katari világbajnokságra juthat ki néhány válogatott. A vb-n 13 európai ország válogatottja vehet majd részt, a vb-selejtező tíz csoportgyőztes válogatottja egyből kijut világbajnokságra, míg a maradék három helyért a csoportmásodikok, és a Nemzetek Ligája-rangsor alapján még két válogatott lehet harcban.

A Nemzetek Ligája új szezonjának mérkőzései szeptember 3-án kezdődnek, és november 17-ig tartanak majd.

A Nemzetek Ligája kalapbeosztása:

A divízió:

1. kalap: Portugália, Hollandia, Anglia, Svájc

2. kalap: Belgium, Franciaország, Olaszország, Spanyolország

3. kalap: Bosznia-Hercegovina, Dánia, Svédország, Ukrajna, 

4. kalap: Horvátország, Izland, Lengyelország, Németország

B divízió:

1. kalap: Ausztria, Csehország, Oroszország, Wales

2. kalap: Finnország, Norvégia, Skócia, Szerbia,

3. kalap: Írország, Észak-Írország, Szlovákia, Törökország

4. kalap: Magyarország, Bulgária,  Izrael, Románia

C divízió:

1. kalap: Albánia, Görögország, Grúzia, Montenegró

2. kalap: Ciprus, Észak-Macedónia, Fehéroroszország, Koszovó

3. kalap: Észtország, Litvánia, Luxemburg, Szlovénia

4 . kalap: Azerbajdzsán, Kazahsztán, Moldova, Örményország

D divízió:

1. kalap: Feröer, Gibraltár, Lettország, Liechtenstein

2. kalap: Andorra, Málta, San Marino

Rovatok