Index Vakbarát Hírportál

Csányi: Ha június 13-ig nem tudjuk folytatni az NB I.-et, lezárjuk a bajnokságot

2020. április 21., kedd 11:07 | aznap frissítve

Ellenszavazat nélkül választották újabb öt évre Csányi Sándort a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnökének.

Csányi Sándor, a Magyar Labdarúgó Szövetség (MLSZ) elnöke a szövetség keddi online küldöttgyűlésén a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetről azt mondta, jelenleg zárt kapus meccsekre sincs lehetőség. 

 Egyelőre nem lehet fix időpontot mondani arra, hogy mikor rendezhetünk újra mérkőzéseket. Folyamatosan kapcsolatban vagyunk a FIFA, az UEFA és a kormányzati szervek képviselőivel. Rendkívül óvatosan kell kezelni ezt a kérdést, az egészségügyi és kormányzati szervek előírásait vesszük figyelembe, és ha ezek alapján lehetőség lesz a zárt kapus meccsrendezésre, akkor a klubokkal és a játékosokkal egyeztetve döntést hozunk a folytatásról.

Csányi szerint az NB I.-nél és az NB II.-nél is nagyobb veszélyt jelentettek az utánpótlás-bajnokságok és az amatőrbajnokságok meccsei, mert  ott több százezer játékos egészsége forgott kockán.

Az MLSZ március 16-án döntött a teljes hazai futballélet leállításáról, az összes bajnokság, így az egy forduló erejéig nézők nélkül futó NB I. is leállt. A szövetség arra kérte a klubokat, hogy engedjék haza a futballistákat, és edzéseket se tartsanak. 

Csányi azt mondta: ha június 13-ig nem tudják folytatni az NB I.-et, akkor lezárják az idei bajnokságot. 

Most is vannak olyan klubok, ahol már edzenek a járványügyi szabályok betartásával, de vannak olyanok is, ahol még nem. Legalább három héttel a rajt előtt már mindenkinek edzésbe kellene állnia.

A keddi küldöttgyűlésen elnököt is választott az MLSZ. Az egyetlen jelölt, Csányi az elnökválasztás előtt beszédet is mondott.

Lezárult egy korszak a magyar futballban, rendkívül eredményesen használtuk fel a forrásokat. Ötvenéves lemaradásunk volt az infrastruktúra megújításában. Lehet vitatni, sokat költöttünk-e az infrastruktúrára, de ez nem volt mértéktelen, ha mondjuk hatvanéves távlatot nézünk. A Puskás Aréna világszínvonalú, ami nem csak a futballnak lesz értéke.

Utánpótlásképzésben elindult egy független és objektív vizsgálat, amit fontosnak nevezett.

Elismerte, lemaradásunk van a megfelelő szakemberképzésben, és jelentős váltásra készülnek. Szeretné, ha magyar játékosok lennének a magyar pályákon.

Vannak nevelőmunkára alkalmatlan emberek, nem egyszer üvöltő derviseket látunk a pálya szélén.

Csányi szerint olyan sportigazgatók kellenének, akik ismerik a nemzetközi trendeket, a méréseket, és megfelelő kiválasztást végeznek, mivel sok esetben kapkodás jellemző, nagy létszámúak keretek, és sok a negyvennél több játékos. Nem véletlen, hogy 25 fős keretnél meg akarják húzni a határt. A sportigazgatónak a szakmát kell képviselnie, erre a pozícióra különösen hasznosak azok a játékosok, akik megismertek külföldön más gondolkodást.

„A válság alkalmat kellene adjon, hogy átgondolják a klubok a jövőt. Irreális fizetéseket látunk, ötszörös különbségek vannak a játékosok fizetései között, ami nem tükröződik a pályán.”

Azt remélte, hogy már ott leszünk ebben az időszakban az Eb-n, és úgy ülhet össze a közgyűlés. Most még az is kérdéses, hogy mikor kerül sor a pótselejtezőre. Október vagy november lehet a dátum a szófiai meccsre. Nem kizárt azonban, hogy a járványnak lesz még egy hulláma, ami még egyszer felboríthatja a nemzetközi versenynaptárat.

A keddi küldöttgyűlésen további öt évre Csányi Sándor választották meg az MLSZ elnökének.

Az elnökségben sem történt változás, Balogh Gabriellát, Bánki Eriket, Berzi Sándort, Dankó Bélát, Garancsi Istvánt, Nyilasi Tibort, Anthony Radevet és Török Gábort is újraválasztották.

Csányit 2010-ben választották meg először a hazai futball vezérének. A modern stadionok és az edzőpályák száma, az igazolt játékosok száma folyamatosan növekszik, ugyanez elmondható a szövetség bevételeiről, valamint a játékosok béréről is.

A válogatott 2016-ban kijutott az Európa-bajnokságra, a 2020-asról azonban egyelőre lemaradt. Az előző két Európa Liga-sorozatban volt magyar csapat a főtáblán, de erre képesek voltak a szlovákok is. A magyar játékosok száma azonban visszaszorulóban van a nagy topligákban, de a hazai bajnokságban is lehetnek olyan meccsek, amelyeken kisebbségben vannak a magyar játékosok.

Rovatok