Index Vakbarát Hírportál

A katari sportcsatorna nem örül, hogy a szaúdi trónörökös venné meg a Newcastle-t

2020. április 22., szerda 08:54

Nem örül túlzottan a Newcastle United küszöbön álló tulajdonosváltásának az Amnesty International brit szervezetének igazgatója, ahogy a katari székhelyű beIN Sport televíziótársaság sincs elragadtatva attól, hogy a szaúdi koronaherceg, Mohamed bin Szalmán 300 millió fontért akar magának csapatot venni a Premier League-ben, írja a BBC.

A beIn Sport vezérigazgatója, Juszef al-Obaidly levelet írt a Premier League vezérigazgatójának, Richard Mastersnek, amiben azt állítja, hogy a szaúd-arábiai kormány három éven át hozzájárult ahhoz, hogy a szaúdi kalózcsatorna, a BeoutQ közvetítse az angol bajnokság mérkőzéseit az országban, amivel szerinte lényegében ellopták a Premier League kereskedelmi jogait.

A BeoutQ úgy adta az angol bajnokság mérkőzéseit Szaúd-Arábiában, hogy a közel-keleti térségben a beIN Sport a kizárólagos jogtulajdonos. A FIFA, az UEFA és a Premier League az elmúlt években már próbálta elérni, hogy lekapcsolják a BeoutQ szolgáltatását, ám ez idáig még nem jártak sikerrel. A másik oldalról viszont a szaúdi műsorszolgálató, az Arabsat mindvégig visszautasította, hogy a BeoutQ illegális sugárzásra használná a frekvenciáját. Szerintük a BeIN ellenük folytatott kampánya nem több egyszerű rágalmazásnál.

Az Amnesty International emberjogi szervezet nagy-britanniai irodája szerint a szaúdi kormány tagjai által elkövetett bűncselekmények miatt lenne aggályos, hogy tulajdonrészt szerezzenek a Newcastle Unitedben. Az Amnesty UK igazgatója, Kate Allen szintén levelet írt Mastersnek, amiben arra hívja fel a figyelmét, hogy amíg Szaúd-Arábia nem tisztázza az országgal kapcsolatos emberi jogi kérdéseket, addig ezt a tulajdonosváltás rossz fényt vethet a Premier League-re.

Ugyanakkor nem Mohamed bin Szalmán és a mögötte álló Public Investment Fund (PIF), a világ egyik legnagyobb szuverén alapja lennének az angol bajnokság első szaúdi befektetői. A szintén a szaúdi királyi családhoz tartózó üzletember, Abdullah bin Musa 2013-ban 50 százalékos tulajdonrészt szerzett a Sheffield Unitedben, és azóta már teljesen ki is vásárolta a klubból a volt Fradi-vezér Kevin McCabe-et.

Szaúd-Arábiában az elmúlt években valóságos nemzeti ügy lett a sportcélú befektetésekből, amelyektől a koronaherceg azt várja, hogy javíthatják országa hírnevét.

Rovatok