Index Vakbarát Hírportál

Edzőnek hívják Bolíviába? Ne menjen!

2020. május 26., kedd 17:15

Min lehet vajon legjobban lemérni egy nép habitusát? Hogy mennyire beszédes a taxisofőr? Milyen gyorsan hozza ki a pincér a levest? Hány éves koráig lakik a szüleivel a felnőtt gyerek? Fenéket! A legjobb fokmérő az, hogy milyen sűrűn váltogatja az fociedzőket a klub vezetője.

Alig-alig indult be a világ futballélete, a Sporttudományok Nemzetközi Kutatóközpontja (CIES) még inkább ráér különös statisztikákat gyártani. Most például azt vizsgálták meg, hogy a világ 82 első osztályú bajnokságában átlagosan hány edzőt fogyasztott el egy csapat 2015. január és 2019. december között.

Ahol két kanállal zabálják az edzőket

A legnagyobb edzőfalók a déliesen laza országok. Az alig öt év alatt Bolíviában átlagosan 9,1, Tunéziában 8,3, Algériában 7,9, Szaúd-Arábiában 7,2, Bosznia-Hercegovinában 7 edzőt fogyasztott el egy-egy csapat.

A csapatok közül kiemelkedik a bolíviai Club Real Potosi, amely kevesebb mint öt év alatt 20 edzőt fogyasztott el, egy-egy trénernek átlagosan kicsivel több mint 11 meccs jutott a csapat kispadján. A Real Potosi a félbeszakadt bajnokságban a 14-es mezőny 10. helyén áll, jelenleg egy Marcos Ferrufino nevű szerencsétlen ember a csapat edzője.

Európában a boszniai Zenica fogyasztotta a legtöbb edzőt a kérdéses időszakban, egészen pontosan 14-et. A tekintélyesebb bajnokságok csapatai közül Udinében fogyott a legtöbb edző (10), magyar szinten a Diósgyőr számít figyelemreméltó edzőfalónak (8).

Az NB I. a világ nagy bajnokságai közül a La Ligához hasonlít, nálunk átlagban 4,5 a spanyoloknál 4,6 edző ült közel öt év alatt egy-egy csapat kispadján. Az angolok talán a magas lelépési díj miatt is elég türelmesek voltak (3,2), a németeknél és az olaszoknál egyformán meleg a kispad (3,8-3,9).

Nyugdíjas állás

És merrefelé a legtürelmesebbek az edzőkkel? Hát persze, hogy a halvérű északon. Svédország, Izland, Dánia, Norvégia, Észak-Írország, Feröer-szigetek – ezekben az országokban mindenhol kevesebb mint három edző jutott egy-egy csapatra 2015 eleje és 2019 vége között. És kakukktojásként ott van a vietnámi is a tíz, edzőkkel legtürelmesebben bánó bajnokságok között.

A kérdéses időszakban a vizsgált 766 klub közül csupán 30 olyan volt, amelyik nem váltott edzőt. Nagy bajnokságok végig első osztályban játszó csapata nincs a listán. (Christian Streich ugyan 2011-ben vette át a német Freiburgot, de közben a másodosztályban is eltöltöttek egy idényt.)

Meglepő módon viszont a magyar csapatok között van egy, amelyiknek 2013 óta ugyanaz az edzője, a klub drukkerei viszont valószínűleg kevésbé örülnek ennek, ősszel már több meccsen is követelték a távozását. Ez a csapat az Újpest, az edző pedig a szerb Nebojša Vignjević. Az újrainduló bajnokságban egy céljuk lehet: a kiesés elkerülése, mivel csupán egy pont választja el őket a kiesőhelyen álló Zalaegerszegtől.

Rovatok