Index Vakbarát Hírportál

Orbán: A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar embernek

2020. május 30., szombat 14:06

"A futball mindig vigasz és elégtétel volt a magyar ember számára" - mondta Orbán Viktor szombaton Felcsúton, ahol bemutatták a Labdarúgás és tudomány című tanulmánykötetet. A könyv a Puskás Akadémia és a Testnevelési Egyetem együttműködésében készült, és egyébként 12 500 forintért vásárolható meg. Másfél év alatt készült el, és az utóbbi tizenhárom év tapasztalata van benne.

Orbán szerint - aki a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémia alapítója - talán nem véletlen, hogy Trianon után volt a magyar foci első aranykora, a második világháború után az ötvenes években pedig az Aranycsapat időszaka. "Akkoriban a zöld gyepen a megszálló ország csapatát is le lehetett győzni, tehát a futballt a kultúra és a történelem részeként kell kezelni.

A magyar futball alapvetően a zseniális megsejtések és ihletettség története", vagyis maga a művészet, mondta Orbán.

Majd hozzátette azt is, hogy 

"a futball maga az élet",

igazságos, nyílt sisakos játék, amit szabályok mentén vívnak a felek, és mindig a pályán dőlnek el a dolgok.

A miniszterelnök szerint a labdarúgó-akadémiát nehéz lélektanilag egyben tartani, mert a falai között "a régi futballisták tapasztalatát kell összeépíteni a modern hókuszpókusszal", és ha ez nem sikerül, akkor "féllábas lesz az akadémiák működése". A Magyarországon működő akadémiák azonosságuk mellett is sok mindenben különböznek Orbán szerint, ami egyébként "nagyszerű dolog", nem is szabad egységesíteni ezeket, mert "haptákban futballozni nem lehet, csak menetelni".

Majd arról beszélt, hogy régóta dolgoztak az országos akadémiai rendszeren, ez ma már működik, az egész magyar futballtársadalmat szolgálja. "Türelmetlenül várjuk, hogy a könyv a valóságba költözzön, és végre igazi jó futballisták kerüljenek ki az akadémiákról" - jegyezte meg.

A klub honlapja szerint Orbán még ezt is mondta:

Futballistákra van szükség, akik kimennek a pályára, és ott valami olyat tesznek, ami senki másnak nem jutott volna eszébe. Ide szeretnénk eljutni. Könyv már van, tudomány, elmélet már van, futballisták kellenek. Várjuk, hogy a kötet tartalma átköltözzön a valóságba, s lássuk a gyerekeket, akiknek már ott van a lábukban a tudomány, hogy képesek egyetlen mozdulattal felülírni mindazt, amit a szakemberek leírnak. Ez a kötet segítségére lesz mindenkinek, hogy futballistákat neveljenek.

Orbán után Mészáros Lőrinc is beszélt, aki a Felcsúti Utánpótlás Neveléséért Alapítvány kuratóriumának elnöke. Szerinte nemcsak a futballban, de más sportágakban is a modern képzés alapvetése lehet a tíz fejezetből álló, több mint 400 oldalas kötet.

A tankönyvet egyébként szakmai bírálóbizottság minősítette, és már egyetemi tankönyvvé is nyilvánították.

A könyvön a Testnevelési Egyetem mellett az egri Eszterházy Károly Egyetem, a Debreceni Egyetem és a Magyar Labdarúgó Szövetség szakemberei is közreműködtek. Huszonhét szakember dolgozott rajta, tizenkilenc írta a fejezeteket, kettő lektorálta, hatan pedig a végső szerkesztést csinálták a leírás szerint.

A könyvbemutatón jelen volt Schmitt Pál, a Magyar Olimpiai Bizottság tiszteletbeli elnöke, Csányi Sándor, az MLSZ elnöke és Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora is, aki azt mondta, hibásan választják szét a sportot az egyéb művészeti ágaktól, hiszen a mozgás és a testkultúra ugyanolyan értékes, mint bármelyik másik művészeti ág.

Orbán Viktortól 2010-ben hangzott el először, hogy a futballnak stratégiai ágazatnak kell lennie. Azóta több milliárd forintot öntött bele, de valahogy mégsem sikerült felvirágoztatni a magyar focit. Minderről itt írtunk részletesebben.

Rovatok