Index Vakbarát Hírportál

Megvan a menetrend, újraindul az olasz futballbajnokság

2020. május 30., szombat 11:14 | aznap frissítve

Az olasz élvonalban szereplő húsz labdarúgóklub pénteken elfogadta Vincenzo Spadafora sportminiszter csütörtöki javaslatát a szezon újrakezdésére. A Serie A közleményben jelentette be, hogy a március 9-én félbeszakadt 2019-20-as olasz futballidény az Olasz Kupa hátralévő mérkőzéseivel folytatódik, a sorozat döntőjét pedig június 17-én rendezik meg.

Az viszont még nem tudható, hogy az elődöntő visszavágóit, a Napoli-Internazionale és a Juventus-AC Milan találkozót mikor rendezik meg. A sportminiszter ajánlása szerint a visszavágót 13-án, a finálét pedig három nappal később tartották volna. A kupamérkőzések ütemezését korábban az AC Milan elnöke, Paolo Scaroni ellenezte, de a Gazzetta dello Sport című sportnapilap értesülése szerint a Juventus és az Internazionale sem értett vele egyet, írja az MTI.

A Serie A azt is hozzátette, hogy a bajnokság a június 20-21-ei hétvégén folytatódna négy találkozóval – Atalanta-Sassuolo, Verona-Cagliari, Internazionale-Sampdoria, Torino-Parma –, amely után minden csapatnak 26 mérkőzése lenne. Utána jönne a maradék 12 forduló.

A bajnoki tabellát a sorozatban kilencedik aranyérmére hajtó Juventus vezeti, egy ponttal a Lazio, valamint kilenc ponttal az egy mérkőzéssel kevesebbet játszó Internazionale előtt.

A koronavírus-járvány miatti lezárások után Európában a nagy bajnokságok közül elsőként a német Bundesliga indult újra, amiről itt írtunk bővebben>>>

A spanyolok csak fokozatosan nyitnák meg a nézőteret

A Spanyol Labdarúgó Liga elképzelései szerint a következő bajnoki szezonban csak fokozatosan, három ütemben térhetnének vissza a szurkolók a lelátókra.

Az El País napilap információi szerint a liga optimistán, ugyanakkor óvatosan tervez a nézők visszatérésével kapcsolatban. Ennek megfelelően a szeptember 12-ei rajton a stadionok nézőtéri kapacitásának 30 százalékával tervezhetnek a klubok. Novemberben már 50 százalékos lehet a látogatottság, de csak januártól rendezhetnének ismét teltházas találkozókat a La Ligában.

A koronavírus-járvány miatt márciusban félbeszakadt spanyol bajnokságot három hónapos szünet után, június 11-én folytatják, a záróforduló július 18-19-én lesz. A mérkőzéseket egyelőre zárt kapuk mögött rendezik meg. A La Liga küzdelmeiből még 11 forduló van hátra, az 58 pontos listavezető FC Barcelonát két pont hátránnyal követi a Real Madrid.

A franciák felkészülési meccsekre készülnek

A Francia Labdarúgó Liga bejelentése szerint a klubok júliusban már felkészülési mérkőzéseket játszhatnak. A várhatóan augusztusban induló következő idényre jó felkészülést biztosítanának a júliusi barátságos mérkőzések. Jelenleg azon dolgoznak, hogy a szurkolókat miként tudják beengedni már a szezon rajtján a stadionokba.

Európában az öt topliga közül egyedül a franciáknál nyilvánították befejezettnek a világjárvány miatt márciusban felfüggesztett szezont.

Rovatok