Index Vakbarát Hírportál

Bajnok lett a korábbi sztárokat összevásároló török csapatból

2020. július 20., hétfő 08:18

Új bajnokot avattak Törökországban, az Istanbul Basaksehir FK fennállása során először nyerte meg a török futballbajnokságot, írja az MTI.

A listavezető isztambuli csapat az utolsó előtti, 33. fordulóban hazai pályán 1-0-ra legyőzte a Kayserisport, a második helyezett Trabzonspor viszont hazai pályán 4-3-ra kikapott a Konyasportól, így az 1990-ben alapított Basaksehir előnye behozhatatlanná vált. Emellett még az Európa Ligában is versenyben vannak, a nyolcaddöntő első meccsén 1-0-ra legyőzték az FC Köbenhavnt, így az augusztus 5-i visszavágón jó esélyük van a továbbjutásra.

A Basaksehir eddigi legjobb eredménye a 2017-es és a tavalyi második hely, valamint a 2011-es és a 2017-es Török Kupa-ezüstérem volt. Ők a negyedik isztambuli klub, amely a három nagy, a Galatasaray, a Fenerbahce és a Besiktas mellett bajnok tudott lenni 1959 óta.

Hazai meccseiket a legendás török edzőről, Fatih Terimről elnevezett stadionban játsszák, ugyanakkor Terimnek semmi köze a klubhoz. A bajnoki címüknek köszönhetően az ősszel biztosan a Bajnokok Ligája csoportkörében fognak szerepelni.

Az Istanbul Basaksehirt jelenleg olyan harmincon túli, egykor volt sztárok erősítik, mint Robinho (korábban Real Madrid, Manchester City, AC Milan), Demba Ba (Chelsea), Gaël Clichy (Arsenal, Manchester City), Martin Skrtel (Liverpool, Fenerbahce), Eljero Elia (Hamburg, Juventus) vagy Gökhan Inler (Unidenes, Napoli). Korábban játszott itt Emmanuel Adebayor, Emre Belözuglu és Arda Turan is. A csapat átlagéletkora jelenleg 29,9 év, amely a legmagasabb a török első osztályban.

(Index/MTI)

Rovatok