Index Vakbarát Hírportál

A futball innovatív szociális munka is lehet

2020. augusztus 15., szombat 21:35

Másodszor rendezték meg a Pauperek kupáját, amin a hajléktalanellátó intézmények és hátrányos helyzetűeket támogató futballkub mellett az Index csapata is részt vett.

A főszervező Sztrojiny Kristóf szerint a torna jó alkalom az intézmények közötti kapcsolatépítésre, felhívja a figyelmet a hajléktalansággal kapcsolatos mindenkori negatív megítélésre, de talán mindenekelőtt jó és hasznos időtöltés. A pauperek a pauperizáció szóból jön, ami elszegényedést, hátrányos helyzetbe kerülést jelent.

A Baptista Integrációs Központban (BIK) dolgozó Sztrojiny már szakdolgozatát is arról írta, hogy a sportot hogyan lehet közpolitikaként használni, számos példa van arra, hogy a felzárkóztatásban, a kirekesztettség-csökkentésben, vagy a szegénységfelszámolásban is lehet szerepe.

„Az lett a konklúzió, hogy a sport egy eszköz, és nem cél. Ha valaki nem lesz élsportoló, akkor nem fog boldogulni, de az olyan egyesületek, amelyek eszközként használják a sportot, rengeteg pozitív eredményt mutathatnak fel" – mondta Sztrojiny.

Az egyik itthoni minta, a tornán is résztvevő Oltalom Sportegyesület lehet, ami először személyiségformáló, terápiás tevékenységként használta a sportot. A hajléktalanszálló lakóiból futballcsapat formálódott, ami a Hajléktalanok Világbajnokságára is kijutott. A pozitív változásokat észlelve az Oltalom egyre nagyobb figyelmet fordított a sportra, és már nemcsak hajléktalan csapatuk van, de hátrányos helyzetű fiatalokat is szerveznek edzéseket. A Pauperek kupájára is nagy csapattal érkeztek, és magától értetődően játszanak együtt fiúk és lányok. A Baptista Integrációs Központot szociális munkások képviselték, míg a Budapesti Módszertani és Szociális Központ és Intézményei (BMSZKI) csapatában ellátott, szociális munkás és intézményvezető is együtt futballozott, megvalósítva az integrációt. Sztorjiny szerint innovatív, atipikus szociális munkaként is lehet tekinteni a közös futballozásra.

A tornát a BMSZKI csapata nyerte az Oltalom SE előtt, a harmadik helyen a BIK végzett, az Index csapata pedig a negyedik helyet szerezte meg. 

A főszervező sajnálta, hogy a két legnagyobb karitatív szervezet, a Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt most nem tudott csapatot kiállítani, de úgy látja, ha nehéz is meggyőzni másokat, mindenképpen hagyomány lesz a Pauperek kupájából.

Rovatok