Index Vakbarát Hírportál

Neymar volt a középpontban „a szégyen mérkőzésén”

2020. szeptember 15., kedd 11:44

Nagy visszhangot váltott ki a nemzetközi médiában a vasárnap esti francia klasszikus, az öt kiállítást hozó Paris Saint-Germain–Olympique Marseille (0–1) labdarúgó-mérkőzés. A piros lapot kapott játékosokra többmeccses eltiltás várhat. A PSG-nél minden Neymarról szólt.

Ahogy arról beszámoltunk,botrányba fulladt a legnagyobb francia futballrangadó, a PSG és az OM összecsapása. A hosszabbítás perceiben egy szabálytalanságot követően dulakodás alakult ki a pályán, a játékvezető pedig a videobírót (VAR) is segítségül hívva öt piros lapot osztott ki: a párizsiaknál Neymar, Layvin Kurzawa és Leandro Paredes, a marseillei-ieknél pedig Jordan Amavi és Dario Benedetto.

A találkozó 36 szabálytalanságot hozott, az öt piros lap mellett 12-szer villant a sárga is – francia bajnokin ennyi büntetőlapot a 2000-es években még nem mutattak fel. Kylian Mbappé és Mauro Icardi hiányában teljes mértékben Neymarra épült a PSG játéka:

Neymar a beszámolók szerint már az első félidőben jelezte a játékvezetőnek, hogy Álvaro González, a Marseille védője inzultálja őt. A hajrában végleg betelt a pohár a brazilnál: a dulakodás közepette tarkón vágta a spanyol játékost, amiért a videobíró jelzése után ki is állították. Neymar a mérkőzés után a közösségi oldalán üzent:

A VAR könnyen észrevette, hogy én agresszív voltam... most azokat a képeket akarom látni, amikor ez a rasszista majmozott és k..va anyázott! Büntessenek meg... Tiltsanak el... De mi lesz velük?

A L'Équipe úgy értesült, a Francia Labdarúgóliga (LFP) fegyelmi bizottsága szerdán vizsgálja az ügyet. A napilap szerint Kurzawa és Amavi akár 7 meccsre szóló eltiltást is kaphat, ugyanis ennyi a maximálisan kiszabható büntetés azokért a „brutális cselekedetekért, amelyek akkor történnek, amikor nincs játékban a labda, de nem okoznak sérülést”.

Ráadásul a L'Équipe szerint vizsgálat indulhat a Neymart inzultáló González ellen is, de Ángel Di María, a párizsiak szélsője is bajban lehet, mivel állítólag megpróbálta leköpni a marseille-i védőt – ezeket a televízió-felvételek alapján nézhetik vissza.

„A kisiklott klasszikus” – értékelte a mérkőzést a L'Équipe hétfői számában. A spanyol As napilap „mocskos” jelzővel illette a mérkőzést, a BBC, a Guardian és a Mundo Deportivo pedig Neymar vádaskodásával foglalkozott leginkább.

A Marca volt a leginkább kritikus: a spanyol sportlap „a szégyen mérkőzésének” nevezte a francia klasszikust, kontrollálhatatlannak és szégyenteljesnek titulálva azt.

A lefújást követő sajtótájékoztatón Thomas Tuchel, a PSG vezetőedzője Neymar védelmére kelt.

Azt mondta nekem, hogy rasszista inzultus érte. Én nem hallottam semmit a pálya szélénél. A rasszizmus az élet minden területén jelen van, a sportban is, pedig léteznie sem lenne szabad.

A Marseille 10 év, 6 hónap és 14 nap után nyerte újra a Parc des Princes-ben, bajnokin pedig 2011 novembere után győzte le újra a PSG-t – az elmúlt 16 mérkőzésen 13 vereség és 3 döntetlen volt az OM mérlege fővárosi riválisa ellen. A címvédő és Bajnokok Ligája-döntőbe jutott PSG első két úgy veszítette el, hogy ezeken gólt sem szerzett – erre az 1978–1979-es idény óta nem volt példa.

(Borítókép: Getty Images Hungary / Xavier Laine)

Rovatok