Index Vakbarát Hírportál

Hat angol másodosztályú futballcsapat is csődközelben

2020. október 14., szerda 12:50

Korábban lapunk is beszámolt arról, hogy néhány profi angol futballklub a túlélésért küzd. Ennek hatására a Manchester United és a Liverpool egy több pontból álló javaslattal állt elő az Angol Labdarúgó-szövetség (FA) számára, ám a Sky Sports információi szerint nem kevesebb mint hat másodosztályú (Championship) egyesület is a csőd szélére sodródott a koronavírus-járvány hatásai miatt.

Nigel Travis, az angol negyedosztályú Leyton Orient elnöke a BBC-nek adott interjújában kifejtette, hogy az angol labdarúgás krízise már évek óta tart, és a csapatok háromnegyede a pandémia előtt is veszteségesen működött. Azért, hogy ne menjenek csődbe a kisebb klubok, két első osztályú topcsapat, a Manchester United és a Liverpool egy kilenc pontból álló reformtervvel állt elő. Ennek rengeteg egyesület örült, azonban a Premier League nemtetszését fejezte ki, ugyanis így ők esnének el bevételtől és jogdíjtól. A PL mellett a futballszurkolók országos szövetsége is ellenzi a javaslatot.

A Manchester United és a Liverpool közös terve:

A Sky Sports ezúttal sem árult el konkrétumot, de annyi kiderült, hogy hat másodosztályú klub is a csőd szélére került. Az egyikük így nyilatkozott:

A fennmaradásunk érdekében csak pénzügyi segélyekre tudunk támaszkodni.

Egy másik klub arról beszélt, hogy létezésüket a mérkőzésekre kilátogató szurkolók biztosították. Ian Holloway, a negyedosztályban szereplő Grimsby menedzsere élete legrosszabb napjának nevezte azt, mikor a klub talpon maradásának érdekében kilenc játékost engedett el. A kétszeres Premier League-győztes, jelenleg a Championshipben vitézkedő Preston North End tulajdonosának tanácsadója szerint minden csapat örömmel fogadná a reformtervet.

Tizenhárom angol negyedosztályú klub válaszolt a Sky Sports felmérésére. A csapatok 85 százaléka aggódik jelenlegi pénzügyi helyzetük miatt, 92 százalékuk pedig nem elégedett a kormány szurkolókról szóló döntésével. Összesen nyolc csapat számolt be arról, hogy 15-40 százalék bevételtől esnek el a zárt kapus meccsek miatt.

A hírek szerint Boris Johnson, az Egyesült Királyság miniszterelnöke akár további hat hónappal eltolhatja a stadionok részleges megnyitását, miközben szórakozóhelyekre, színházakba szabadon járhatnak az emberek. Hogy lesz-e ebben változás, az a szerdai parlamenti ülésen minden bizonnyal kiderül – írja a Sky Sports.

Rovatok