Index Vakbarát Hírportál

Műtét és több hónap kihagyás vár a Liverpool kiválóságára

2020. október 19., hétfő 12:37

A szombati Everton–Liverpool (2–2) városi derbi nem volt eseménytelen, hiszen négy gól esett, ráadásul két sérülés mellett egy piros lap is villant. Hétfőn kiderült, hogy Virgil van Dijk sérülése súlyos: a vörösök belső védőjének műteni kell a térdét, és több hónapos kihagyás vár rá – erősítette meg a Liverpool hivatalos honlapján.

A mérkőzés hetedik percében remek indítást kapott Virgil van Dijk, ám az ellenfél kapusa, Jordan Pickford hatalmas lendülettel elsöpörte őt. A szerencsétlen eset nem ért tizenegyest, ugyanis a videóbíró után kiderült, a 29 éves hátvéd jobb válla lesen volt. Van Dijk nem tudta folytatni a meccset, rögtön le kellett cserélni. Később kiderült, hogy a holland védő külső keresztszalag-szakadást szenvedett, ami 7-8 hónap kihagyással járhat. A védő bízik benne, hogy hamarabb visszatérhet a pályára, hiszen játéka nem csak a Liverpoolnak fontos, hanem a holland válogatottnak is. Erről a vasárnap kiadott közleményében lehet olvasni.

Ma délután találkoztam egy vezető tanácsadóval, hogy elkezdjem a tegnapi esetet követő rehabilitációm finomabb részleteinek megtervezését. Most teljes mértékben a felépülésemre koncentrálok, és mindent megteszek, hogy a lehető leggyorsabban visszatérhessek. A csalódás ellenére hiszek abban, hogy a nehézségekben lehetőség nyílik, és Isten segítségével fittebben és erősebben fogok visszatérni. Úgy gondolom, a futballban – csakúgy mint az életben – minden okkal történik. A feleségem, a gyermekeim és a liverpooli szurkolók támogatásával készen állok a kihívásokra. Köszönöm a rengeteg üzenetet, ez hatalmas erőt ad nekem és a családomnak. A felépülésem alatt is támogatni fogom a csapattársaimat. Visszajövök!

Nemcsak Van Dijk sérült meg, hanem Thiago Alcántara is, akit szintén kórházba kellett szállítani a találkozót követően. Az ellene elkövetett szabálytalanságért Richarlison egyből piros lapot kapott. Thiago sérülése nem tűnik olyan súlyosnak, az Everton játékosa pedig nyilvánosan bocsánatot kért tőle.

A Sky Sports szakértője, Jamie Carragher borúsan látja korábbi csapata jövőjét.

Nagy kérdés, hogy megnyerheti-e a bajnokságot a Liverpool, ha Van Dijk nem játszhat. Így is rosszul kezdte a szezont a Livepool, de ezek után pokoli nehéz dolguk lesz. Úgy gondolom, a csapatnak igazolnia kell egy belső védőt a téli átigazolási szezonban. A nyáron távozott Dejan Lovren, a többi játékos pedig rendkívül sérülékeny.

„A zseniális holland bekk a 2018-as leigazolása óta 96 Premier League-meccsből 95-ön pályára lépett a Pool színeiben. Az elmúlt szezon minden percében játszott a bajnokságban, így óriási szerepe van abban, hogy a klub harminc év után újra bajnok lett. Nagy feladat Európa egyik legmeghatározóbb védőjét pótolni, de muszáj lesz, mivel rendkívül sűrű a Liverpool naptára” – vélekedik Peter Smith, a Sky Sports szakértője.

A statisztika árulkodó: Van Dijkkal a soraiban a Liverpool 95 bajnokin 78 gólt kapott, 44 mérkőzést hozott le nullára. A debütálása előtti 95 PL-meccsen 117 gólt kapott a Pool, és csak 29-szer tudott clean sheetet produkálni.

Emlékezetes, hogy a 2018–2019-es idényben az öt európai topligában ő volt az egyetlen olyan védő, akit több mint 1000 játékperc alatt sem tudtak kicselezni. Liverpooli bemutatkozása óta a párharcokban is ő a legjobb az egész Premier League-ben: 812-ből 604-et megnyert, azaz párharcainak 74,4 százalékát.

Pótlását minden bizonnyal Joe Gomez és Joel Matip oldhatja meg rövid távon, illetve Fabinho is visszaléphet a védelem tengelyébe, ahogy tette a Chelsea elleni bajnokin is szeptemberben.

(Borítókép: Virgil van Dijk és Jordan Pickford ütközése. Fotó: Peter Byrne/AFP)

Rovatok