Index Vakbarát Hírportál

A Bayern focizott, a PSG lőtte a gólokat a müncheni hóesésben

2021. április 7., szerda 22:59

Hiába játszott óriási fölényben a Bayern München hazai pályán a Paris Saint-Germain ellen a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének első mérkőzésén, a PSG Kylian Mbappé duplájának is köszönhetően 3–2-re nyerni tudott, így kedvező helyzetből várja a visszavágót. Akárcsak a Chelsea, amely „idegenben" két góllal legyőzte a Portót.

Bayern München–Paris Saint-Germain

A müncheni hóesésben hatalmas lendülettel kezdett a címvédő a tavalyi döntőbeli ellenfelével szemben, két perc alatt egy veszélyes lövésig és egy felső kapufáig is eljutott Hansi Flick csapata.  Maxim Chupo-Moting lécet eltaláló csúsztatása után szépen hozta ki a labdát a PSG, Ángel Di María ugratta ki Neymart, aki előtt megnyílt a terület, rávezette a labdát a védőkre, majd lekészítette Kylian Mbappénak, aki 7 méterről nagy erővel lőtt, a labda pedig Manuel Neuer lábai között utat talált a kapuba.

Már-már őrült tempóra kapcsolt ezután a Bayern, Keylor Navasnak kis túlzással kétpercenként be kellett mutatnia egy bravúrt ahhoz, hogy őrizze csapata előnyét. A 11. percben Julian Draxler lesgólja törte meg a müncheni nyomást, de ezt követően folytatódott a Navas-show, amelybe néha Marquinhos is beszállt egy-egy nagy mentéssel.

Sőt, a párizsiak kapitánya a túloldalon is megvillant: Chupo-Moting kifejelt labdáját Neymar tökéletesen ívelte vissza ballal, a brazil védő pedig teljesen egyedül maradt Neuerrel szemben és higgadtan értékesítette a ziccert, 0–2 a 28. percben!

„Apró" szépséghiba, hogy Marquinhos megsérült a gólnál, és le kellett cserélni.

Érdekesség, hogy Neymar 2013-ban mutatkozott be a BL-ben és ez volt a 25. gólpassza, nála többet senki sem adott azóta.

Nem omlott össze a Bayern, kilenc perccel később ugyanis érkezett a szépítés Chupo-Moting révén, aki Benjamin Pavard remek beívelését fejelte a kapuba. Ez volt a németek 13. (!) lövési kísérlete. A maradék hat percben már csak Thomas Müller veszélyeztetett, egygólos párizsi vezetéssel végződött a szezon egyik legjobb félideje.

A második játékrész elején cseppet sem hagyott alább az iram, először a PSG előtt adódott ziccer, majd jött két Bayern-helyzet, de Navas továbbra is extázisban védett. 

A 60. percben viszont már ő sem tudott hárítani, Joshua Kimmich jobb oldali szabadrúgását Müller csúsztatta a jobb sarokba, egyenlített a címvédő.

Akár azt is lehetett volna gondolni, hogy innentől a Bayern bedarálja a teljesen alárendelt szerepet játszó PSG-t, de nem így történt. Alig telt el nyolc perc, amikor Mbappé ismét megvillant: Di María indítása után a tizenhatoson belül lelassított, kivárt egy ütemet, majd Jérome Boateng lábai között a rövid alsóba lőtt.

Minden maradék erejét mozgósította a Bayern, hogy legalább egy döntetlent ki tudjon harcolni a visszavágóra, de a helyzetkihasználás az egész mérkőzésen csődöt mondott. Futószalagon jöttek a lehetőségek, főleg az utolsó tíz percben, amikor szinte felborult a pálya, de az egyenlítés elmaradt.

A találkozó végére a müncheniek elérték a 31 kapura lövési kísérletet, de ezekből csak két gólt tudtak szerezni, így a Paris Saint–Germain 3–2-re nyert, Hansi Flick pedig elveszítette veretlenségét a Bajnokok Ligájában.

FC Porto–Chelsea

Sevillában (ahol mindkét mérkőzést játsszák ebben a párharcban) közel sem volt annyira eseménydús az első félidő, mint Németországban. Ugyan a Chelsea birtokolta többet a labdát, de a portugálok játszottak veszélyesebben, Thomas Tuchel együttesének az első félórában még csak lövési kísérlete sem volt.

Az első viszont azonnal a vezetést jelentette: türelmesen járatták a labdát a „vendégek", Jorginho adott egy passzt Mason Mountnak, aki szenzációs labdaátvételével azonnal tisztára játszotta magát, majd jobbról, 15 méterről kilőtte a hosszú alsót. 

Ezzel ő lett a legfiatalabb Chelsea-játékos, aki eredményes tudott lenni a BL egyenes kieséses szakaszában.

A Porto próbált továbbra is támadásban maradni, de nem sikerült bevennie Édouard Mendy kapuját az első 45 percben.

A második félidőben szintén a Porto volt kezdeményezőbb, de Mendy vagy a londoniak védelme mindig résen volt, esetleg a befejezésbe csúszott hiba. A hajrában aztán nagyot lépett a továbbjutás felé a Chelsea, ugyanis a 84. percben Christian Pulisic még a kapufát találta el, egy perccel később viszont Ben Chilwell kihasznált egy védelmi hibát, a megszerzett labdával pedig szinte begyalogolt a kapuig, ezzel pedig a végeredményt is beállította.

BAJNOKOK LIGÁJA
NEGYEDDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉSEK
Bayern München (német)–Paris Saint-Germain (francia) 2–3 (1–2) 
Gólszerzők: Chupo-Moting (37.), Müller (60.), illetve Mbappé (3., 68.), Marquinhos (28.)

FC Porto (portugál)–Chelsea (angol) 0–2 (0–1)
Gólszerzők: Mount (32.), Chilwell (85.)

Rovatok