Index Vakbarát Hírportál

Haalandék világos üzenetet küldtek Katarnak

2021. március 25., csütörtök 13:58

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) nem indít fegyelmi eljárást a norvégok ellen, akik a szerda esti, gibraltári világbajnoki selejtezőjük előtt tiltakoztak a jövő évi vb helyszínén, Katarban tapasztalható munkakörülmények miatt.

A FIFA hisz a szabad véleménynyilvánításban és a futball erejében, amely pozitív változásokat képes előidézni

– áll a szövetség csütörtöki állásfoglalásában.

A norvég játékosok a 3–0-ra megnyert mérkőzés előtt a „Tiszteletet – a pályán és azon kívül” feliratú fehér egyenpólóban vonultak ki melegíteni, majd a himnuszt már az „Emberi jogokat – a pályán és azon kívül” feliratú trikóban hallgatták végig.

Ezzel a katari stadionépítések körüli embertelen munkakörülményekre akarták felhívni a figyelmet. A vb-házigazdákat az elmúlt években folyamatosan kritikák érik a vendégmunkások kizsákmányolása miatt.

Norvégiában még annak a lehetősége is felvetődött, hogy a válogatottnak bojkottálnia kellene a vb-t. Ezek a hangok azt követően erősödtek fel, hogy a brit The Guardian című lap nyomozása szerint 2010 óta körülbelül 6500 vendégmunkás vesztette életét a stadionépítések során.

A katari kormány ezzel szemben azt állítja, hogy az elmúlt évek reformjainak köszönhetően jelentősen javult a dolgozók helyzete.

(MTI)

Borítókép:  Jorge Guerrero / AFP

Rovatok