Index Vakbarát Hírportál

Jön a Szuperliga, szétszakad az európai csúcsfutball

2021. április 19., hétfő 08:57

Az éj leple alatt létrehozták a régóta suttogott Európai Szuperligát (ESL), amelyben a nemzetközi labdarúgás kiemelkedő csapatai viaskodnak egymással.

12 csapat alapította a ligát

A ligát az angol csapatok dominálják, a Premier League együttesei közül a nagy hatos, a londoni Arsenal, Chelsea, Tottenham triója, a manchesteri City és United, valamint a Liverpool indul a ligában.

A spanyol bajnokságból a legutóbbi 16 kiírást megnyerő Atlético Madrid, Barcelona, Real Madrid hármasa, az olaszból pedig a 72 bajnoki címet szerző Juventus (36), Inter, Milan (18-18) trió tagja a mezőnynek.

Továbbra is a nemzeti sorozatokban

Az ESL közleményében jelzi, hogy a klubok megállapodtak abban, hogy egy új, hétközi versenysorozatban viaskodnak egymással, miközben továbbra is részt vesznek saját nemzeti sorozatukban.

Hozzáteszik, indítani szeretnének a lehető leghamarabb egy sorozatot a női csapatok számára is.

Az UEFA és a FIFA is fenyeget

A Szuperliga kapcsán már az Európai (UEFA) és a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) is kifejtette negatív álláspontját, az UEFA-elnök Aleksander Ceferin kijelentette, hogy

 a klubokat nemcsak a nemzetközi porondról, hanem hazájuk bajnokságából is ki fogják zárni.

A nemzetközi szövetség korábban arról beszélt, hogy nem fogja elismerni a sorozatot, és a benne részt vevő futballistáktól megvonják az esélyt, hogy a világbajnokságon szerepeljenek.

Az UEFA szintén megemlítette, hogy a válogatottakból is kizárhatják a játékosokat, így az Európa-bajnokságról is lemaradhatnak ezek a futballisták.

UEFA-reform jöhet a BL-re

Az európai szövetség végrehajtó bizottsága hétfőn ülésezik, többek között a Bajnokok Ligája átszervezésének lehetőségéről (32 csapatról 36-ra bővítés, lebonyolítás megváltoztatása) is egyeztetnek. A 12 klub ugyanakkor nem érzi elegendőnek a reformötleteket.

Miután az éj leple alatt az említett 12 klub bejelentette a liga megalakítását, a FIFA kifejezte nemtetszését, és felszólította a heves vitában álló feleket a nyugodt, konstruktív és kiegyensúlyozott párbeszédre a játék érdekében.

Az alapító csapatok megbeszéléseket fognak folytatni az UEFA-val és a FIFA-val, hogy közösen dolgozzanak annak érdekében, hogy a lehető legjobb dolgok jöjjenek ki az új liga és a labdarúgás számára

– áll az ESL-alapítók közleményében.

Miért most?

Az ötlet nem új keletű, az eseményeket viszont felgyorsította a koronavírus-járvány és az általa okozott gazdasági válság, amely több klubot is megrendített. Már októberben felvetődött, hogy a financiális hátteret a JPMorgan Chase biztosítaná – egyelőre 6 milliárd dollárral.

Az elmúlt hónapokban széles körű párbeszéd folyt a labdarúgás érdekeltjeivel az európai versenysorozatok jövőbeli formátumairól. A tárgyalásokat követően az alapító klubok úgy vélik, hogy a javaslatok nem oldanák meg az alapvető kérdéseket, beleértve a magasabb színvonalú mérkőzések biztosítását, valamint azt, hogy további pénzügyi forrásokat biztosítsanak a teljes futballpiramis számára

– áll az ESL közleményében.

Így épülhet fel a liga

A tervezet szerint 20 csapat alkotja majd a ligát, a 12 alapító mellé hamarosan csatlakozik három, meg nem nevezett együttes, valamint további öt klub érkezik az adott éves hazai teljesítmények függvényében.

A javaslat szerint az ESL minden évben augusztusban indulna, hétközi rendszerben zajlana, a klubokat két 10 csapatos csoportra osztanák, amelynek tagjai otthon és idegenben is megmérkőznének egymással.

A csoportok első három helyezettje bejutna a negyeddöntőbe, ahová a negyedik-ötödik helyezettek csatájából oda-vissza vágós párharcokból érkezik még két gárda, hogy kialakuljon a nyolcas mezőny a kieséses szakaszra.

Innentől kezdve pedig a már ismert kétmeccses párharcokban jutnának el a felek a májusi fináléig, amelyet semleges helyszínen játszanának.

Az ESL szerint az új sorozat több bevételt generálna a Bajnokok Ligájánál, és a bevételek nagyobb részét osztanák el.

Ön szerint jó ötlet az Európai Szuperliga?

  • 16187
    Nem
  • 11202
    Igen
  • 7828
    Most még nem tudom eldönteni

„Minden szinten segíti a labdarúgást”

A Real Madrid első számú embere, Florentino Pérez lesz az ESL első elnöke. Úgy véli, hogy az új liga minden szinten segíti majd a labdarúgás fejlődését.

A labdarúgás az egyetlen globális sportág, amelyet több mint négymilliárdan követnek, és topklubokként a mi felelősségünk, hogy kiszolgáljuk az igényeiket.

Andrea Agnelli, a Juventus elnöke lemondott helyéről az UEFA végrehajtó bizottságában és az Európai Klubszövetségből. Szerinte a 12 klub

ebben a kritikus pillanatban jött össze, lehetővé téve az európai versenysorozatok átalakítását, szeretett játékunkat hosszú távon fenntartható alapokra helyezve.

Joel Glazer MU-tulaj a Szuperliga alelnöke lesz.

Azzal, hogy a világ legnagyobb klubjait és legnagyszerűbb játékosait hozza össze egy egész idény során, a Szuperliga új fejezetet nyit majd az európai futballban, biztosítva a világszínvonalú versenyt, valamint növeli a pénzügyi támogatást a futballpiramis egésze számára.

(Borítókép: FC Bayern München csapata megnyeri a Bajnokok Ligája kupát 2020. augusztus 23-án Lisszabonban, Portugáliában. Fotó: David Ramos / Getty Images)

Rovatok