Index Vakbarát Hírportál

Lewandowski triplával, a Bayern gálával ünnepelte az aranyat

2021. május 8., szombat 17:26 | aznap frissítve

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) 32. fordulójának rangadóján a Dortmund hazai pályán 3–2-re legyőzte a három magyart foglalkoztató RB Leipziget, ezzel matematikailag is biztossá vált a Bayern München aranyérme.

A vendégeknél a pénteken hosszabbító Gulácsi Péter és Willi Orbán is a kezdőben kapott lehetőséget, a sérüléséből lábadozó Szoboszlai Dominik viszont továbbra sem kerülhetett be a keretbe. 

A legutóbbi négy bajnokijukat megnyerő dortmundiak a sérült Erling Haaland hiányában is remekül kezdtek, hiszen már a 7. percben megszerezték a vezetést, Thorgan Hazard remek passza után Marco Reus lőtt Gulácsi „szeme közé” (1–0).

A fordulást követően hamar növelte előnyét a házigazda, az izomszakadása után lassan formába lendülő Jadon Sancho tekert laposan a hosszú alsóba (2–0).

A lipcsei remények a 63. percben éledtek fel, amikor Angelino szögletét Lukas Klostermann csúsztatta a hosszú alsóba (2–1), de hiába rohamoztak nagy elánnal a vendégek, a befejezésekbe rendre hiba csúszott.

Egészen a 77. percig! Akkor ugyanis Hvang Hi Csan tört be a büntetőterületen belülre, centerezését követően Dani Olmo pedig az üres kapuba passzolt (2–2).

Amikor már úgy tűnt, hogy a dortmundiaknak az egy pontnak is örülniük kell, ismét jött Sancho, és újabb góljával eldöntötte a meccset (3–2).

A 21 éves angol szélső idénybeli 35. tétmérkőzésén a 32. kanadai pontját jegyezte, 18 gólpassza mellett megszerezte a 13. és a 14. gólját is.

A Dortmund a sikerével tovább küzd a Bajnokok Ligája-indulást érő negyedik hely megszerzéséért, az RB Leipzig hátránya viszont maradt hét pont az éllovassal szemben, és mivel már csak két meccse van hátra, így

a Bayern München sorozatban kilencedszer, összességében a 31. alkalommal lett német bajnok!

A már biztosan utolsó Schalke hiába kezdett jól, és vezetett két góllal a szünetben, végül simán kikapott a Hoffenheim vendégeként (4–2), a Leverkusen elleni döntetlennel szakadt meg a Werder hétmeccses zakószériája, a Wolfsburg pedig Josip Brekalo mesterhármasával továbbra is kapaszkodik a bronzérembe.

A már bajnok müncheniek örömjátékkal ünnepeltek, Robert Lewandowski már a 2. percben eredményes volt, a második játékrész derekára pedig már a triplázás is összejött.

A lengyel csatár a 27. bajnoki mérkőzését játszotta az idényben, ehhez képest pedig döbbenetes, 39 gólnál jár, már csak egy találatra van Gerd Müller 1972 óta fennálló rekordjától (40).

A hazaiaknál Thomas Müller gólpassza mellett gólt is jegyzett, rajta kívül pedig még Kingsley Coman és Leroy Sané is eredményes volt, így 6–0-ra nyertek az utolsó negyedórában emberhátrányban játszó müncheniek.

NÉMET BUNDESLIGA

32. FORDULÓ

Borussia Dortmund–RB Leipzig 2–2 (Reus 7., Sancho 51., ill. Klostermann 63., Olmo 77.)

Hoffenheim–Schalke 4–2 (Kramaric 47., Akpoguma 52., Baumgartner 60., Bebou 64., ill. Uth 12., Mustafi 42.)

Werder Bremen–Leverkusen 0–0

Wolfsburg–Union Berlin 3–0 (Brekalo 12., 63., 90.)

Bayern München–Mönchengladbach 6–0 (Lewandowski 2., 34., 66. – a harmadikat 11-esből, T. Müller 23., Coman 44., Sané 85.)

Az élmezőny állása: 1. Bayern München 74 pont (már bajnok), 2. RB Leipzig 64, 3. Wolfsburg 60, 4. Dortmund 58, 5. Frankfurt 56 (31), 6. Leverkusen 51

Borítókép: Martin Meissner / AFP

Rovatok