Index Vakbarát Hírportál

C. Ronaldo felért a csúcsra, rekorderként érkezik Debrecenbe

2021. szeptember 1., szerda 23:47 | két éve frissítve

A 2022-es labdarúgó-világbajnokság selejtezői szerdán folytatódtak Európában. A negyedik fordulóban a francia válogatott nem tudta legyőzni a bosnyákokat, Cristiano Ronaldo megdöntötte Ali Daei csúcsát.

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokságot 32 csapat részvételével rendezik meg. A 32 helyből egy már foglalt, a rendező ország válogatottjának automatikusan helye van a tornán. Az európai porondról 13 csapat kvalifikálja magát a világversenyre. A lebonyolítás a következő:

A csoport

Az A csoportban két mérkőzést játszottak szerdán. Luxemburg csapott össze Azerbajdzsánnal, a luxemburgiak pedig már a 8. percben megszerezték a vezetést, majd a 28. percben már 2–0-ra vezettek. A 67. percben az azeriek szépítettek, de a 2–1-es luxemburgi győzelem nem ért pontot Azerbajdzsán számára.

A Portugália–Írország mérkőzés ennél jóval kiélezettebb volt. Cristiano Ronaldo a 15. percben kihagyott egy tizenegyest, ami azért is meglepő, mert a válogatottban az elmúlt hat büntetőjét kivétel nélkül értékesítette. A büntető elvégzése előtt a mellette álló Dara O'Shea elpöccintette a labdát a portugál sztár elől, mire ő megütötte az ír játékost.

Majd jött a hideg zuhany a hazaiak számára, ha az elhibázott büntető nem lett volna elég: John Egan a 45. percben megszerezte a vezetést Írország számára. Innentől a forgatókönyv nagyjából ugyanaz volt, mint az Európa-bajnokságon a magyar válogatott ellen: az utolsó pillanatban menekültek meg a portugálok a leégéstől. Egészen a 89. percig vezetett az ír válogatott, a játékosok talán már picit el is hitték, hogy összejöhet a győzelem. Majd jött C. Ronaldo, aki az első félidőben még kihagyott egy tizenegyest, és egyenlített.

Cristiano Ronaldo folytatta, a 96. percben megszerezte a 111. gólját a válogatottban. Ezzel újabb csúcsot állított fel a legtöbb, válogatottban szerzett gólt tekintve.

A korábbi rekordot Ali Daei tartotta, aki 109-szer volt eredményes iráni színekben.

Az A csoportot Portugália vezeti 10 ponttal, a második helyen pedig Szerbia áll 7 ponttal. Luxemburg a harmadik 6 ponttal, Írország és Azerbajdzsán még nem szerzett pontot a selejtező során.

D csoport

A D csoport első mérkőzését már 16.00-kor elkezdték a felek. Az Ukrajna–Kazahsztán meccs nem ígérkezett elképesztően izgalmasnak, ehhez képest Roman Jaremcsuk a második percben egy elképesztő gólt rúgott a kazahok hálójába. A második félidő során egyenlített Kazahsztán, majd a 93. percben újabb ukrán gól született. A dráma azonban még hátravolt, ugyanis a 96. percben Ruszlan Valjulin egyenlített, a végeredmény 2–2 lett.

A Franciaország–Bosznia-Hercegovina mérkőzés első félideje sem volt altató a nézők számára. A bosnyákok szerezték meg a vezetést Edin Dzeko révén, majd Antoine Griezmann egyenlített a félidő vége előtt öt perccel, így mentek pihenőre a felek. Az 51. percben nem könnyítette meg a dolgát Jules Koundé saját csapatának. Durva belépője azonnal piros lapot ért a játékvezetőnél, így gyakorlatilag a teljes második félidőt emberhátrányban játszották a franciák. Nem is tudták eldönteni a mérkőzés kimenetelét, 1–1-es végeredménnyel fújta le a találkozót a játékvezető. Kellemetlen iksz ez a franciák számára, főleg, ha az vesszük, hogy a csapatuk értéke egymilliárd euró fölött van. A bosnyákoké töredéke ennek.

Ezzel Kazahsztán csoportutolsó két ponttal, Ukrajna pedig a második négy ponttal. Fontos megjegyezni, az ukrán válogatott már négy meccsen túl van, négy döntetlen a mérlegük. Ezzel szemben a finn válogatott még csak két mérkőzést játszott. Szerencséje van a francia válogatottnak, két győzelemmel és két döntetlennel, azaz nyolc ponttal állnak a csoport élén.

Talán nem is véletlen, hogy ez a „D”, mint döntetlen csoport. A lejátszott 16 találkozóból eddig 12 döntetlennel zárult.

F csoport

A Dánia–Skócia találkozón a dánok hamar elindították a skótoknak a talpalávalót. A 14., majd a 15. percben is betaláltak, ezzel gyorsan 2–0-ra húzott el a dán válogatott, az eredmény a mérkőzés végéig pedig nem is változott. A csoportban Dánia magabiztosan vezet 12 ponttal, lassan borítékolható a csoportelsőség, négy mérkőzésből négyet megnyertek a skandinávok.

A Feröer-szigetek nem tudott mit kezdeni az izraeli válogatottal. Az első félidő végére már 2–0-ra vezetett Izrael, aztán a második játékrészben 4–0-ra növelte az előnyét. Az izraeli válogatott számára ez a győzelem kötelező volt annak érdekében, hogy a csoportban a második helyet megszerezze. Jelenleg hét-hét ponttal áll holtversenyben az izraeli és az osztrák válogatott.

A Moldova–Ausztria találkozó kezdése csúszott, mert egy drón körözött a stadionban. Végül érvényesült a papírforma, az osztrákok 2–0-ra nyertek.

G csoport

A Lettország–Gibraltár mérkőzést a lett válogatott 3–1-re simán nyerte, ezzel megszerezte első győzelmét a csoportban. Gibraltár még nem szerzett pontot a selejtező során.

Norvégia kiélezett mérkőzést játszott Hollandiával, az 1–1-es eredménynek egyik válogatott sem örülhet igazán. Nagy szerencséje mindkét együttesnek, hogy a török–montenegrói találkozón az utolsó pillanatban egyenlített Montenegró, így csak egy ponttal vezeti Törökország a G csoportot előttük.

A Törökország–Montenegró mérkőzésen a török válogatott egészen a 96. percig azt hihette, hogy Montenegró legyőzésével elhúznak a hollandokkal szemben. Ám Riszto Radunovics alaposan keresztülhúzta a számításaikat, amikor a 97. percben egyenlített, ezzel 2–2 lett a végeredmény. Borzasztóan szoros a csoport, Törökország az élen nyolc ponttal, mögötte pedig Hollandia, Montenegró és Norvégia egyaránt hét-hét ponttal áll.

H csoport

A szigetországok harcából ezúttal Málta jött ki győztesen. A ciprusi válogatott már az első félidőben begyűjtött egy piros lapot, így a 3–0-s máltai győzelem szinte adta magát. Mindkét együttes négy-négy ponttal áll a csoportban.

Az Oroszország–Horvátország rangadó a csoportelsőségről is dönthetett volna, a két együttes ugyanis hat-hat ponttal állt a találkozó előtt. A biztonsági játék meghozta gyümölcsét, egy „izgalmas” 0–0-t. Gyakorlatilag megismételték a 2018-as világbajnokság negyeddöntőjét, amikor hasonló módon játszott döntetlent a két válogatott.

A Szlovénia–Szlovákia találkozón a szlovákok számára nagyon kellett volna a győzelem annak érdekében, hogy felzárkózzanak az élen hét-hét ponttal álló horvát és orosz válogatott mellé. Az este folyamán azonban nem tudtak felülkerekedni a szlovénokon, így hat ponttal állnak a harmadik helyen az 1–1-es mérkőzést követően. Pedig ha megvan a győzelem, „szélárnyékból” előzhették volna az élen állókat, és vezetnék a csoportjukat.

A világbajnoki selejtezők mellett barátságos válogatottmérkőzések tömkelegét játszották ma, viszont ebből egynek van magyar vonatkozása. A Katar–Szerbia felkészülési találkozót Debrecenben, a Nagyerdei Stadionban játszották. Az összecsapás magabiztos szerb győzelemmel zárult, déli szomszédunk 4–0-ra verte a katari válogatottat.

A hajdúság valamivel nagyon megfogta a katariakat, mivel márciusban már három meccset játszottak itt, és a mai, szerbek elleni találkozón kívül a portugálokkal mérkőznek meg majd Debrecenben, szombaton 18 órától.

VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐK
EURÓPA, 4. FORDULÓ

A csoport

Luxemburg–Azerbajdzsán 2–1
Portugália–Írország 2–1

D csoport

Kazahsztán–Ukrajna 2–2
Franciaország–Bosznia-Hercegovina 1–1

F csoport

Dánia–Skócia 2–0
Feröer-szigetek–Izrael 0–4
Moldova–Ausztria 0–2

G csoport

Lettország–Gibraltár 3–1
Norvégia–Hollandia 1–1
Törökország–Montenegró 2–2

H csoport

Málta–Ciprus 3–0
Oroszország–Horvátország 0–0
Szlovénia–Szlovákia 1–1

(Borítókép: Stephen McCarthy / Getty Images Hungary)

Rovatok