Index Vakbarát Hírportál

Újra lecsapott az elfeledett szupersztár, a Barcelona réme

2021. szeptember 15., szerda 14:44

Olyan régen látjuk az európai elitben futballozni, hogy szinte sokkolóan hatott a tény, hogy Thomas Müller hétfőn még csak a 32. születésnapját ünnepelte. Kedden pedig újra bevette a Barcelona kapuját a Bajnokok Ligájában – nála többször senki sem volt eredményesebb a katalánok ellen az európai kupaporondon.

Mint beszámoltunk róla, a BL-győzelem egyik favoritjának számító Bayern München a Lionel Messit elveszítő, sérülésektől tizedelt és alaposan megfiatalított Barcelona otthonában újabb rendkívül sima, 3–0-s sikert aratott a BL-csoportkör nyitányán. 

Világbajnoki remeklések

A visszavont támadók prototípusaként operáló játékos érthetetlenül alulértékelt figurája a labdarúgásnak, pedig ha végignézünk a pályafutásán, kevés olyan dolgot találunk, ami kapcsán hiányérzetünk lehet.

A német válogatottal a 2010-es világbajnokságon még „csak” bronzérmes lett, de mégis a dél-afrikai torna hozta meg számára az igazi áttörést, hiszen gólkirály (öt találata mellett három asszisztjának köszönhetően előzte meg a riválisokat az aranycipőért folytatott versenyben) és a viadal legjobb fiatal játékosa lett.

Négy évvel később ugyanez a mutatója az ezüstcipőhöz, valamint ezüstlabdához volt elég Brazíliában, a Nationalelf viszont ekkor már aranyérmet szerzett. Ebben az évben az ötödik lett az év végi Aranylabda-szavazáson, ami azóta is a legjobb eredménye.

A 2018-as torna számára sem sikerült jól, a német válogatott leszerepelt, ahogyan az ezt követő Nemzetek Ligája-csoportkörben is, ő pedig kikerült a keretből, ahová csak közvetlenül az idénre halasztott Európa-bajnokság előtt tért vissza.

Anglia ellen a lábában volt az egyenlítés a nyolcaddöntőben, de nem tudott élni a vendégcsapat legnagyobb ziccerével, és a végül döntőig menetelő háromoroszlánosok 2–0-ra nyertek.

Talán csak ez lehet az egyetlen hiányérzete a 106 válogatott meccsen 39-szer eredményes játékosnak, az Európa-bajnokságokon 2012-ben és 2016-ban is „csak” elődöntőig jutott – érdekesség, hogy ahogyan az angolok, előttük az olaszok és a franciák is elbukták a finálét!

Mindent is megnyert már a Bayernnel, ő a legeredményesebb német futballista

Világbajnoki címekor már Bajnokok Ligája- és európai Szuperkupa-győztesnek, valamint klubvilágbajnoknak is mondhatta magát a Bayern München felnőttcsapatában nem egészen egy hónappal a 19. születésnapja előtt, 2008. augusztus 15-én debütáló fiatalember.

A többi pedig – ahogyan mondani szokták – már történelem.

Eddig összesen 588 tétmérkőzésen lépett pályára a Bayern Münchenben, 217 gól és 220 gólpassz a mérleg, megszerzett harminc trófeájával pedig a legeredményesebb német futballistának számít, megelőzve Bastian Schweinsteigert (26).

Az egy idényben kiosztott 21 gólpasszával Kevin De Bruyne és Lionel Messi mellett a topligák történetében társcsúcstartónak számít.

A Barcelona réme

De nemcsak az előkészítésben képes remekelni, hanem a kapu előtt is, elég csak megkérdezni erről a Barcelona futballistáit...

Müller eddig hat alkalommal lépett pályára a katalánok ellen, és csupán egyszer, a 2014–2015-ös kiírás idegenbeli meccsén nem volt eredményes.

Ennek mondjuk ára volt, a 3–0-s vereség az egyetlen olyan meccs, amelyet elveszített a bajor klub, és bár a visszavágón 3–2-re nyert, nem jutott be a döntőbe. Ahová két évvel korábban épp a katalánok oda-vissza kiütése (4–0, 3–0, Müller három gól, egy gólpassz) után sikerült bemasírozni, ahogyan 2020-ban is, amikor a nyolcas döntőben egy sokáig felejthetetlen negyeddöntőt láthattak a tévénézők: a müncheniek 8–2-re kiütötték a Barcelonát.

Ezen a hat meccsen a Bayern gólkülönbsége 21–7 volt a Barcával szemben.

Müller a Barcelona ellen

Idény Szakasz Házigazda Vendég Eredmény Gól Gp.
2012–2013 elődöntő Bayern Barcelona 4–0 2 1
2012–2013 elődöntő Barcelona Bayern 0–3 1   
2014–2015 elődöntő Barcelona Bayern 3–0      
2014–2015 elődöntő Bayern Barcelona 3–2 1   
2019–2020 negyeddöntő* Barcelona Bayern 2–8 2 1
2021–2022 csoportmeccs Barcelona Bayern 0–3 1   
2021–2022 csoportmeccs Bayern Barcelona ?      
* A 2020-as végjátékot semleges helyszínen, a lisszaboni karanténban rendezték meg.

Zárójeles megjegyzés: ebben a három idényben egyaránt az nyerte meg végül a Bajnokok Ligáját, aki ezt a párharcot megnyerte. Ez jó előjel lehet a müncheniek számára...

Müller a keddi góljával hat meccsen hét gólnál (és két gólpassznál) jár már a Barcelona ellen, ezzel minden idők legeredményesebbjének számít a nemzetközi porondon a katalánok ellen pályára lépő játékosok közül.

A legtöbb gól a Barcelona ellen a BL-történelemben

Tovább íródik a Bayern és Lewandowski elképesztő (gól)sorozata

A Bayern sorozatban a 78. tétmérkőzésén talált a kapuba, amióta a koronavírus-járvány kirobbanása miatti lezárásokat feloldották, egyszer sem volt arra példa, hogy a müncheniek ne találjanak be! A világrekordot amúgy a River Plate tartja 96 ilyen meccsel – még az 1936 és 1939 közötti időszakból...

Robert Lewandowski sorozatban a 17. alkalommal is győztes csapat tagja volt a BL-ben (a PSG elleni párharcban az előző idényben nem játszhatott sérülés miatt), ezzel beállította Manuel Neuer BL-rekordját. A lengyel csatár amúgy 22 gólt szerzett ezeken a fellépéseken!

Aligha meglepő, hogy az is új klubrekord, hogy a Bayern egymást követő 23 BL-meccsen volt immár eredményes.

Még egy kis Lewandowski: a lengyel támadó a legutóbbi 18 meccsén egyaránt betalált a klubjában, február óta egyszer sem volt gólképtelen – összesen pedig 29-szer köszönt be!

Az a bizonyos február 11-i meccs amúgy a Tigres elleni klub-vb-döntő volt, amelyen „csak” gólpasszt adott az 1–0-ra megnyert fellépésen.

A meccs során egyetlen kaput eltaláló lövésig sem jutó Barcelona pedig sosem látott mélységekben van hazai pályán, hiszen a Camp Nouban rendezett legutóbbi három BL-meccsét 10–1-es gólkülönbséggel veszítette el (–Juventus 0–3, –PSG 1–4, Bayern 0–3).

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a BL 2021–2022-es kiírását?

  • 3343
    Bayern München
  • 1896
    Paris Saint-Germain
  • 1880
    Manchester City
  • 1089
    Manchester United
  • 1034
    Real Madrid
  • 661
    Liverpool
  • 579
    Chelsea
  • 555
    más
  • 317
    Atlético Madrid
  • 271
    Juventus
  • 243
    Barcelona

(Borítókép: Sven Hoppe / picture alliance via Getty Images)

Rovatok