Index Vakbarát Hírportál

Csak az játszhat a katari világbajnokságon, aki beoltatja magát?

2021. szeptember 20., hétfő 21:46

A The Athletic értesülése szerint a katari labdarúgó-világbajnokság szervezői azt szorgalmazzák, hogy kötelező legyen a koronavírus elleni védőoltás azok számára, akik részt akarnak venni a 2022-es viadalon.

A közel-keleti ország már korábban jelezte, hogy az eseményre látogatók számára kötelező a két védőoltás megléte, ezt pedig a lap úgy tudja, hogy a játékosokra is kiterjeszthetik.

Katarban eddig több mint 4,6 millió vakcinát adtak be, amivel 82 százalékos a lakosság oltottsága, amivel világvezetőnek számít. A sűrűn lakott ország számára különösen fontos ez a kérdés a turizmusra gyakorolt hatások miatt.

A játékosok körében vegyes a koronavírus elleni oltások fogadtatása, ami miatt előfordulhat, hogy néhány klasszis számára ez az intézkedés világbajnokság kihagyását eredményezné.

Az érintettek – köztük a nemzetközi szövetség (FIFA) és a katari egészségügyi hatóságok – folytatják a megbeszéléseket, mert szeretnének békés megoldást találni, tekintve hogy senki sem szeretné, hogy a legnagyobb sztárok ne szerepelhessenek a tornán.

Különböző megoldási lehetőségekről tárgyalnak, ezek közül az egyik az, hogy a be nem oltott játékosoknak háromnaponta negatív tesztet kell bemutatniuk a világbajnokság során.

A FIFA szóvivője a The Athleticnek hangsúlyozta, a koronavírus okozta világjárvány miatt a házigazda Katar mindent megtesz a versenyben részt vevők biztonsága és egészsége érdekében.

Mindenkinek követnie kell a helyi hatóságok utazási tanácsait, valamint a közegészségügyi minisztérium legfrissebb útmutatásait. A koronavírussal kapcsolatos biztonsági intézkedésekkel kapcsolatos teljes körű tájékoztatást mindenki számára eljuttatunk a versenyhez közeledve

– idézi az oldal cikke a FIFA szóvivőjét.

(Borítókép: Granit Xhaka, az Arsenal svájci játékosa ellenzi az oltás beadatását, ez a világbajnokságába kerülhet? – Nick Potts/PA Images via Getty Images)

Rovatok