Index Vakbarát Hírportál

Hirtelen tízszer olyan gazdag lett a Newcastle United, mint a Manchester City

2021. október 7., csütörtök 20:35

Hivatalosan is lezárult az angol élvonalban szereplő Newcastle United tulajdonosváltása – közölte a futballklub a honlapján.

A szaúdi szuverén vagyonalap, a Public Investment Fund (PIF) – amely magában foglalja a PCP Capital Partnerst és az RB Sports & Mediát – több mint 300 millió fontért (127 milliárd forintért) felvásárolta a csapatot, és miután minden papírt megérkezett a Premier League-től, az akvizíció október 7-én lezárult.

A befektetési csoport hosszú távú, türelmes befektetőkből áll, akik teljes mértékben bíznak a jövőbeli sikerekben. A megállapodás minden fél számára előnyös, és jó helyzetben hagyja a Newcastle Unitedet

áll a klub közleményében.

A négyszeres angol bajnok első embere Jaszir al-Rumajjan lesz, aki egyben a PIF igazgatója is, amely a világ egyik legbefolyásosabb befektetőcége, nem mellesleg Mohamed bin Szalman szaúdi herceg tulajdonában van.

A Newcastle United szurkolói rendkívül boldogok, hogy szaúdi kézbe került a klub, már csak azért is, mert Jaszir al-Rumajjan vagyonát 300 milliárd fontra taksálják. Örömüket nem is palástolták, a bejelentést követően rögtön el is lepték a várost, és a St. James’ Park előtt spontán fesztivált rendeztek, mintha a csapat megnyerte volna a bajnokságot – amire egyébként csaknem 100 éve várnak, legutóbb ugyanis 1927-ben végzett az élen a Newcastle.

Összehasonlításképpen: a Manchester City tulajdonosa, Manszúr sejk 22,9 milliárd fonttal rendelkezik – írja a talkSPORT.

 Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy Newcastle United, az angol futball egyik leghíresebb klubjának az tulajdonosai lehetünk

– mondta Jaszir al-Rumajjan, aki nemcsak a Premier League, hanem az egész világ leggazdagabb klubtulajdonosa, beleértve minden sportágat.

Az Online Betting Guide (OLBG) 2020-as listáját még az indiai Mukesh Ambani vezette. A Mumbai Indians cricketcsapat tulajdonosa 54,7 milliárd fonttal rendelkezik – Jaszir al-Rumajjan vagyona ennek az öt és félszerese.

A tulajdonosváltás után vélhetően egymást érik a pletykák, hogy a Newcastle United melyik futballistára veti ki a hálóját, és ilyen anyagi háttér mellett aligha aprózza el a klubvezetés a világsztárok elcsábítását. Erre alighanem szükség is lesz, a csapat ugyanis hét forduló után mindössze három ponttal a Premier League utolsó előtti, 19. helyén áll.

(Borítókép: Jaszir al-Rumajjan.  Fotó:  Fayez Nureldine / AFP  )

Rovatok