Index Vakbarát Hírportál

Egy évig albérletben játszana a Barcelona, hitelből újítanák fel a Camp Nout

2021. október 8., péntek 15:18

Az FC Barcelona labdarúgócsapata jövő nyártól egy évig nem játszhat a Camp Nouban, ha elkezdődik a felújítása. Az építkezést hitelből finanszíroznák.

Joan Laporta klubelnök pénteken bejelentette, hogy a létesítmény régóta halogatott átalakítása három-négy évig tart, de a csapatnak legfeljebb egy évig kell albérletben szerepelnie. A 99 ezer fős Camp Nou befogadóképességét 110 ezerre növelnék, közben pedig felújítanák a mellette lévő sportcsarnokot, a múzeumot és a különböző üzlethelyiségeket is. 

A munkálatok finanszírozása miatt tárgyalásban állnak a Goldman Sachs befektetési bankkal, amelytől 950 millió euró kölcsönt igényelnek. Ha minden költséget összeadunk, a Forbes.com szerint az egész felújítás építőanyagostul-kamatostul 1,25 milliárd euróba kerül, a hitelt pedig a klub huszonöt éven át fizetné.

Ez nagyjából kétszer annyi pénz, mint amiből hat éve tervezték megoldani az egészet. 

A finanszírozási tervet a klubtagoknak kell jóváhagyniuk. Amennyiben ez megtörténik, az építkezések 2021 júniusában kezdődhetnek. 

A helyzet nem igazán fest jól annak tudatában, hogy a klub korábbi vezetése több mint másfél milliárd eurós adósságot halmozott fel az évek során. A héten a csapat bejelentette, az előző idényben 97 millió euró volt a veszteségük, amelyet a koronavírus-járvány számlájára írnak. Ha nincs a világjárvány, állításuk szerint kétmillió euró profittal zártak volna. Persze a csapat adóssága mellett azt a kétmillió eurós profitot sem ünnepelhették volna konfettizáporral.

Arról, hogy hol játsszon a csapat, amíg a Camp Nout renoválják, a klub vezetősége egyelőre még nem döntött, ám valószínűleg a klub edzőközpontjában található Johan Cruyff Stadionban rendeznék a hazai mérkőzéseiket, ott, ahol a női csapatuk is játszik.

A mindössze hatezer néző befogadására alkalmas stadiont Laporta szerint ötvenezresre lehetne bővíteni a férficsapat meccseire. Egy másik lehetőség az önkormányzati tulajdonú Montjuic Stadion lenne, ahol az 1992-es nyári olimpia nyitóünnepségét rendezték, és éveken át a városi rivális Espanyol otthona volt.

(Borítókép: Naplemente a Camp Nouból. Fotó: Alex Caparros / Getty Images) 

Rovatok