Index Vakbarát Hírportál

Szégyelljék magukat a magyar szurkolók és a FIFA is – brit vélemény

2021. október 13., szerda 13:39

A Times számunkra igencsak kedvezőtlen címmel indítja cikkét a keddi Anglia–Magyarország világbajnoki selejtezőt követően, a nézőtéri rendbontásokat bemutató képekhez pedig azt a kommentárt fűzte, hogy a magyar huligánok ismét szégyent hoztak az országukra.

A mérsékelten konzervatív brit lap már a találkozó felvezetésében előrevetítette a huligánproblémát, kiemelve az ország szélsőjobboldali pártjának bevándorlásellenes hiedelmeinek nézőtérre szivárgását. Míg az Európa-bajnokság telt házas meccsei során tapasztalható légkört lenyűgözőnek vélik, addig a rasszista megnyilvánulásokat – mint például a szeptemberi, angolok elleni mérkőzésen tapasztalhatókat – mélységesen elítélik.

Mint ismert, a magyar csapat kedd este bravúros döntetlent ért el a Wembley-ben, de mégsem a topcsapatok ellen az Eb-n is szép eredményeket elérő nemzeti együttes teljesítménye került elsősorban fókuszba, hanem az, hogy a lelátón a vendég szurkolók összecsapásba keveredtek a helyi rendfenntartó erőkkel. 

A Times újságírója, Henry Winter azzal a felütéssel kezdi a cikkét, hogy Anglia számára Magyarország a pályán és azon kívül is problémát jelentett kedden a Wembley-ben.

Magyarország kínos szurkolói ismét szégyent hoztak országukra, megtámadva a rendőrséget, és a hírek szerint rasszista inzultálásban részesítettek egy rendezőt.

A cikkíró hozzáteszi, hogy a játékosok sokkal lenyűgözőbben tették a dolgukat, elképesztő mennyiségű robotolással megfojtották az angolok kreatív játékát, és megérdemelten szerzett pontot a válogatottunk.

A következő bekezdésekben a meccset elemezve hozzáteszi, hogy Phil Foden és Mason Mount személyében gyakorlatilag egyszerre két tízes játszott a hazaiaknál, akik többször is egyszerre mentek ugyanarra a labdára, illetve meglepőnek tartja a meccs legjobbjának megválasztott Jack Grealish (8) 62. perces lecserélését, mert ő legalább zavart tudott okozni a védelemnek, amely sokszor csak szabálytalanságok árán tudta megállítani a támadót. Itt gyorsan megjegyzem, hogy a mieinknél Loic Nego, Nagy Ádám és Szoboszlai Dominik játékával voltak leginkább elégedettek a Timesnál, hetes osztályzatot kaptak a laptól.

Ezután viszont ismét a nézőtéri eset felé fordul a cikkíró figyelme.

„Az első félidő újabb lecke volt a Nemzetközi Labdarúgó-szövetségnek (FIFA), amely sohasem tanul. Még a FIFA rövidlátó tisztviselői is láthatták, hogy azzal, hogy nem szabtak ki megfelelő büntetést az olyan problémás szurkolókra, mint amilyenekkel Magyarország esetében találkozhatunk, egyszerűen arra ösztönzik az elkövetőket, hogy folytassák rendetlen magatartásukat.”

Henry Winter hozzáteszi, több mint ezer vendég szurkoló gyűlt össze a vendégtábor egyik szegletében, olyan molinót feszítettek ki, amely bemutatta ellenszenvüket azon játékosok felé, akik térdeléssel fejezik ki támogatásukat a tolerancia jegyében. Megjegyzi, hogy ismét kifújolták a mérkőzést megelőző térdelést, miközben a hazai szurkolók tapssal és éljenzéssel biztosították Harry Kane-éket szimpátiájukról, majd ezt követően élesen kritizálták a vendégtábort:

Ti rasszista gazemberek, pontosan tudjátok, hogy kik vagytok

– hangzik egy picit finomítva a gondolat.

A Budapesten tapasztalható szurkolói megnyilvánulások következtében a meccset felvezető kezdő tizenegy ismertetése során a közönség a magyar játékosok nevének bemondását hangos nemtetszéssel fogadta, a hangulat pedig csak akkor csillapodott kicsit, amikor az 1966-os világbajnok angol csapat közelmúltban elhunyt két tagjáról, Jimmy Greavesről és Roger Huntról emlékeztek meg a két válogatott futballistái a start előtt.

Bár ezt követően a játék vette át a szerepet, hamar újra a nézőtér felé terelődött a figyelem, mivel a vendégtáborban (ahol több lengyel szurkoló is helyet kapott, ahogyan az a képeken is látható) verekedés tört ki, állítólag rasszista megnyilvánulás volt az egyik stewarddal szemben, majd a szurkolók összecsaptak a helyi rendőrség tagjaival, akik gumibottal, sőt viperákkal igyekeztek véget vetni az atrocitásoknak.

Mikor váltak a mágikus magyarok rosszindulatú magyarokká?

– teszi fel a szerző a kérdést, hozzátéve, hogy elkerülhetetlen a fegyelmi eljárás az érintettekkel kapcsolatban.

A nemzetközi szövetséggel kapcsolatban sem finomkodott, azt ecsetelte, hogy alighanem jobban zavarja majd a FIFA-t a gól után látott pirotechnikai előadás, mint a nézőtéri rendbontás.

Az angol szurkolók kifújolták a bajkeverőket, de ezen a ponton jegyzi meg a szerző, hogy azért a házigazdákat sem kell angyaloknak tartani, hiszen emlékezhetünk arra, hogy az Európa-bajnokság döntője során a Wembley-nél milyen szégyenteljes események zajlottak, ami miatt az angol szövetség még várja a büntetését. 

A FIFA szerdán egyébiránt már reagált is a nézőtéri incidensre, kiemelve, hogy nem tűri a lelátói verekedést, és „a legmegfelelőbb intézkedéseket fogja meghozni”. 

A találkozóval kapcsolatban megjegyzik, hogy Nagy Ádám és Schäfer András miatt hamar szertefoszlottak azon angol remények, hogy a középpályán lesz egy kis szabad területük felépíteni a játékot. A büntetővel kapcsolatban azt írják, hogy ugyan Negóval szemben minimális volt a kontakt, de egyértelműen tizenegyes járt Luke Shaw megmozdulása után.

Az angol csapatnál értékelték, hogy gyorsan reagáltak a kapott gólra, és még a szünet előtt fordíthattak volna, ha nincs Gulácsi Péter bravúrja. Phil Foden játékával is elégedettek voltak az angolok, akik megmutatták, hogy rendkívül mély a keretük, ugyanakkor a kezdőcsapat egyensúlyán még mindig dolgozniuk kell.

Az összecsapást követő sajtótájékoztatón Marco Rossi nem kívánt reagálni a nézőtéri esetre, Tyrone Mings nem tudott róla, mi történt, ahogyan Gareth Southgate is arról beszélt, hogy nem ismeri a részleteket, így nem lenne értelme reagálni az esetre.

EURÓPAI VILÁGBAJNOKI SELEJTEZŐSOROZAT
I CSOPORT
ANGLIA–MAGYARORSZÁG 1–1 (1–1)
London, Wembley Stadion, 69 380 néző. V: A. Hernández (spanyol)
ANGLIA: Pickford – K. Walker, Stones, Mings, Shaw – Rice, Foden, Mount – Sterling (Henderson, 76.), Kane (Abraham, 76., Watkins, 92.), Grealish (Saka, 63.). Szövetségi kapitány: Gareth Southgate
MAGYARORSZÁG: Gulácsi – Lang, Kecskés, Szalai A. – Nego (Bolla, 92.), Nagy Á., Szoboszlai (Nikolics, 92.), Schäfer (Vécsei, 79.), Nagy Zs. – Schön (Holender, 68.), Sallai (Hahn, 79.). Szövetségi kapitány: Marco Rossi
Gólszerző: Stones (37.), ill. Sallai (24. – 11-esből)

Albánia–Lengyelország 0–1 (Swiderski 77.) 

San Marino–Andorra 0–3 (Pujol 10., S. Moreno 55., Betriu 89.)

9. FORDULÓ (november 12.)

20.45: Magyarország–San Marino

20.45: Andorra–Lengyelország

20.45: Anglia–Albánia

10. FORDULÓ (november 15.)

20.45: Lengyelország–Magyarország

20.45: Albánia–Andorra

20.45: San Marino–Anglia

A csoport állása: 1. Anglia, 20 pont, 2. Lengyelország, 17, 3. Albánia, 15, 4. Magyarország, 11, 5. Andorra, 6, 6. San Marino, 0.

(Borítókép: Marc Atkins / Getty Images)

Rovatok