Index Vakbarát Hírportál

A gyilkosságtól sem retten vissza az új angol klubtulajdonos

2021. október 15., péntek 21:25

Az angol labdarúgó-bajnokságban szereplő Newcastle tulajdonosváltása alapjaiban rengetheti meg a Premier League-et. A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) Mohamed bin Szalmán szaúdi uralkodó vezetésével 80 %-os részesedést vásárolt a klubból, az új vezetőség összvagyona pedig több mint 10-szerese a Manchester City tulajdonosaiénál. Megvizsgáltuk, hogyan hathat mindez a PL-re, de a király sötét múltjáról is szót ejtünk.

Egy újságíró meggyilkolásának története

Mike Ashley korábbi vezérigazgatót zsigeri gyűlölet jellemezte a szurkolók részéről, főként, mert irányításával kétszer is kiesett szeretett csapatuk, és szerintük teljesen elhanyagolta az egyesületet, meg sem próbálta erősítésekkel felzárkóztatni a „szarkákat” az élmezőnyhöz. Nem volt meglepő tehát a részükről, hogy amikor október 7-én csütörtökön hivatalossá vált, hogy 360 millió font ellenében a szaúdiak kezébe került az irányítás, ujjongva ünnepeltek a stadionnál.

A modern futballban nem újkeletű dolog, hogy egy teljes állam áll be egy klub mögé, a Cityt az Egyesült Arab Emírségek, a PSG-t pedig Katar próbálja csúcsra juttatni.

Az új tulajdonosi kör gyakorlatilag egy konzorcium, amelyet 80 százalékban a Szaúd-Arábiai Közbefektetési Alap irányít. 

Ennek elnöke Mohamed bin Szalmán, akinek személye viszont máris kivívta a Premier League többi csapatának ellenszenvét, olyannyira, hogy válságértekezletet kezdeményeztek a ligával.

Ennek oka, hogy az uralkodó elég erősen érintett egy kegyetlen gyilkosságban: 2018. október 2-án ugyanis Törökországban megölték a Washington Post szaúdi újságíróját, aki több cikkében is élesen bírálta a szaúdi monarchiát. 

A beszámolók szerint Dzsamál Hasogdzsival hazája isztambuli főkonzulátusán végeztek, ahová a török menyasszonyával való házasságkötéséhez szükséges iratokért ment. Az isztambuli főügyészség szerint az újságírót előre kitervelt módon azonnal megfojtották, mihelyt belépett a külképviselet épületébe, holttestét a gyilkosságot követően feldarabolták, majd eltüntették. A gyilkosság napján 15 szaúdi állampolgár érkezett Rijádból Isztambulba, és aznap éjjel távoztak is.

A CIA vizsgálatának titkosított anyagába betekintést nyerő Wall Street Journal azt állította, Mohamed bin Szalmán 11 üzenetet váltott a 15 fős csoport vezetőjével a bűncselekményt megelőzően. Bár a Központi Hírszerző Ügynökség a rendelkezésére álló információk alapján arra a következtetésre jutott, hogy az uralkodónak köze volt a gyilkossághoz, sőt, személyesen rendelhette el azt, közvetlen bizonyítéka nincs rá.

A PIF egyébként már korábban is szerette volna megszerezni a klubot, ám 14 hónappal ezelőtt visszavonta 305 millió fontos ajánlatát, miután a Premier League nem adta meg a jóváhagyást az adásvételhez. 

A helyzet most azért változott, mert a katari székhelyű beIN Sports műsorszolgáltató, a Premier League jogtulajdonosa kijelentette, hogy Szaúd-Arábia feloldja a csatorna eddigi tiltását, és leállítja az illegális streaming-szolgáltatásokat is.

Szintén fontos lépés volt, hogy a Premier League „jogilag kötelező érvényű” biztosítékot kapott arról, hogy egyértelműen elkülönül egymástól a PIF és a szaúdi állam, annak ellenére, hogy a PIF elnöke Mohamed bin Szalmán...

Indulhat a nagybevásárlás

A szaúdi tőke érkezésével annyi bizonyos, óriási építkezés kezdődhet a csapatnál, hiszen a konzorcium vagyonát 434 milliárd dollárra becsülik. Szemléltetésképpen a Manchester Cityt irányító Manszúr sejkét 31 milliárdra, a Chelsea orosz tulajdonosáét, Roman Abramovicsét pedig 14, 3 milliárdra...

A pénz tehát innentől fogva vélhetően nem számít a Newcaslte-nél, de éppen a korábban már említett City és PSG példája mutatja, a vagyon nem feltétlenül jelent azonnali sikereket, a hőn áhított Bajnokok Ligáját például még egyik alakulat sem tudta megnyerni.

Ami a célokat illeti, a szarkák 5-10 éven belül szeretnének aranyérmet ünnepelni a bajnokságban, valamint a fokozatos, tudatos építkezés mellett folyamatosan kivívni a BL-szereplést. Ehhez először alighanem egy megfelelő szakmai stáb kialakítására lesz szükség, a koncepciót felvázoló sportigazgatóval, vagy egy olyan vezetőedzővel, aki egyben a menedzseri feladatokat is ellátja.

Ez aligha a most irányító Steve Bruce lesz, aki vasárnap karrierje 1000. Premier League-meccsén irányíthatja csapatát a Tottenham ellen. Már csak azért sem mert az idei pontvadászatot borzalmasan kezdte az együttes, hét forduló után három ponttal az utolsó előtti, kiesést jelentő 19. helyen áll és csak a Norwichot előzi meg.

Utódjaként a Chelsea-vel 2017-ben bajnoki címet nyerő, legutóbb az olasz Intert irányító, ám jelenleg munkanélküli Antonio Conte merült fel, de hallani lehetett Frank Lampard, valamint Brendan Rodgers esetleges érkezéséről is. Ami pedig a futballistákat illeti, vélhetően hatalmas játékosmozgás várható majd a keretben, akár már télen is. A Guardian számításai szerint ugyanis ha egy dolgot köszönhettek a drukkerek Mike Ashley semmittevésének az az, hogy a kevés transzfer miatt januárban nagyjából 150 millió fontot költhet az alakulat a Fair Play szabály megsértése nélkül.

Ahhoz persze, hogy Erling Haalandhoz, vagy Kylian Mbappéhoz hasonló csillagok érkezzenek, előbb eredményt kell felmutatni, így vélhetően első körben olyan labdarúgókat környékeznek majd meg, akiknek lejár a szerződésük jelenlegi klubjukkal, vagy olcsóbban mozdíthatók. A koronavírus-járvány okozta gazdasági válság miatt több egyesület küzd anyagi nehézségekkel, ezt kihasználva olyan játékosokat szerezhet meg a Newcastle, mint például

Ha viszont jönnek a sikerek, biztosak lehetünk abban, hogy egyenes arányosan a sztárfutballisták száma is megnő majd a St James' Parkban. Ahogyan arra is felkészülhet a futballvilág, hogy a Premier League-ben a jövőben már nem nagy hatosról (Arsenal, Chelsea, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Tottenham), hanem nagy hetesről kell beszélni...

(Borítókép: Oli Scarff / AFP)

Rovatok