Index Vakbarát Hírportál

Összeesküdtek a Premier League csapatai a szaúdi tulajdonos ellen

2021. október 19., kedd 10:39

Titkos ülésen fogott össze 18 csapat a Newcastle United új, közel-keleti tulajdonosa ellen. Egy új szabályváltoztatással egy hónapra biztosan elvágják a szaúdi pénzek beáramlását a klubba, de tárgyalnak a tiltás végleges bevezetéséről is.

Mint ismert, az angol élvonalbeli bajnokságban tulajdonosváltás történt a Newcastle együttesénél. A szaúd-arábiai állami befektetési alap (PIF) Mohamed bin Szalmán szaúdi uralkodó vezetésével 80 százalékos részesedést vásárolt a klubból, az új vezetőség összvagyona pedig több mint tízszerese a Manchester City tulajdonosaiénak. Az új tulajdonos félelmetes ügyeiről itt olvashat bővebben. 

A Newcastle hirtelen meggazdagodása alaposan ráijesztett a többi csapatra, amelyek próbálják minél nehezebbé tenni az új szaúdi vezetés dolgát, ha már az anyagi háttérben nem tudják felvenni vele a versenyt. A Guardian információi szerint hétfőn, egy titkos beszélgetés keretei közt – melyen mind a 20 első osztályú klub részt vett – a nagy többség szabályváltoztatásokat eszközölt. 

A megbeszélésen a vezetők megegyeztek, hogy mostantól megtiltják az olyan szponzori szerződések kötését, amikben a támogatóknak köze van a klubtulajdonosokhoz. 

A szavazáson a 20 csapatból 18 voksolt igennel, a két nem a Newcastle-től és attól a Manchester Citytől származik, amely szintén közel-keleti tulajdonosi háttérrel rendelkezik. 

Ezt a szabályozást gyakorlatilag azért hozták, hogy megakadályozzák az iszonyatos mennyiségű szaúdi pénz beáramlását a csapatba, amit vagy a befektetési alap portfóliójában szereplő, vagy a tulajdonosi körhöz más módon kötődő támogatók biztosítottak volna. Így a klub nem tehet szert komoly pénzügyi előnyre a pénzügyi fair playben. 

A Premier League-ben a nemmel szavazó Manchester Citynél vannak ilyen szponzorok, a csapat legnagyobb támogatója az Etihad légitársaság. Annak a tulajdonosi köre pedig egyezik a futballcsapatéval. 

Az új tiltás egyelőre egy hónapig tart, ám folyamatban vannak a tárgyalások arról, hogy állandó jelleggel bevezessék. Persze afelől ne legyen kétségünk, hogy előbb-utóbb majd ki tudják kerülni ezt a szabálymódosítást a furfangos vezetők, de addig is időt nyernek a kisebb csapatok. 

(Borítókép: Egy Newcastle-szurkoló sejknek öltözve ünnepli a tulajdonosváltást. Fotó: James Gill / Getty Images)

Rovatok