Index Vakbarát Hírportál

Dél-Afrika és Benin óvott, amit a FIFA elfogadhatatlannak minősített

2021. december 3., péntek 19:19

A Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) elutasította a dél-afrikai és a benini óvást, amelyet a két ország labdarúgó-szövetsége a válogatottja legutóbbi világbajnoki selejtezőjén elszenvedett veresége miatt nyújtott be.

A FIFA fegyelmi bizottságának döntése értelmében mindkét óvás elfogadhatatlan, további részleteket azonban nem közölt.

Tebogo Motlanthe, a dél-afrikai szövetség ügyvezetője jelezte, hogy amint megkapják a FIFA hivatalos, részletes indoklását, fontolóra veszik a további lehetőségeiket.

Az afrikai zóna második körének utolsó felvonásán a dél-afrikai együttes Ghánában kapott ki 1–0-ra, a benini csapat Kongóban 2–0-ra, ezzel a vesztesek elestek a katari vb-szereplés lehetőségétől, míg a győztesek csoportjuk továbbjutójaként a harmadik körben küzdhetnek tovább. A három héttel korábbi mérkőzéseken a dél-afrikaiaknak és a beninieknek is elegendő lett volna a döntetlen ahhoz, hogy bejussanak az utolsó kvalifikációs körbe.

A dél-afrikaiak megkérdőjelezhető játékvezetői döntésekre hivatkozva kérték a ghánai találkozó újrajátszását, mondván, számos ítélet ellenük irányult, közöttük az a büntető is, amely eldöntötte a meccset.

A dél-afrikaiak számára nem lenne szokatlan, ha mégis újra kellene játszaniuk a vb-selejtezőt, a 2018-as sorozatban a Szenegál elleni mérkőzésüket kellett megismételni, mert a ghánai Joseph Lamptey játékvezető érintett volt a meccsel összefüggő fogadásban, és szándékosan csalt. Lampteyt később örökös eltiltással sújtották.

(MTI)

Rovatok