Index Vakbarát Hírportál

Szoboszlai gólja a Man. City ellen már győzelmet is ért

2021. december 7., kedd 20:35

A Bajnokok Ligája A csoportjának zárófordulójában a három magyar futballistát is foglalkoztató RB Leipzig hazai pályán 2–1-re legyőzte a már biztosan csoportelső Manchester Cityt, a másik felvonáson a PSG kiütötte az FC Bruges-t.

RB Leipzig–Manchester City 2–1

Jól kezdtek a Gulácsi Péterrel és Szoboszlai Dominikkal felálló, a karanténban lévő Willi Orbán nélkül szereplő hazaiak, az első negyedóra végén Zackary Steffen nagy védésére volt szükség, hogy maradjon a gól nélküli állás, igaz, nem sokkal később a magyar kapusnak is hárítania kellett.

Az első félidő derekán aztán megszerezte a vezetést a lipcsei együttes, Konrad Laimer szenzációs indításával Szoboszlai lépett ki, elhúzta a kapus mellett, majd a hálóba lőtt (1–0).

Ez volt a magyar középpályás ötödik BL-gólja, amiből a negyediket szerezte hazai pályán. Ez az öt gól egyébként a legtöbb, amit egy magyar játékos szerzett. Szoboszlai ebben az idényben a PSG ellen a 92. percben pontot érő találatot jegyzett büntetőből, elmondható tehát, hogy a legnagyobbak ellen is képes remekelni.

A fordulást követően hiába került egyre nagyobb mezőnyfölénybe a világ legértékesebb keretével bíró manchesteri csapat, Gulácsi jól avatkozott közbe, amikor kellett, a 71. percben pedig André Silva a bal alsóba lőtt (2–0).

A 77. percben jött a szépítés, Zincsenko bal oldali beadására Mahrez érkezett a hosszún, fejese után pedig a hálóban kötött ki a labda (2–1).

A 83. percben Kyle Walker rúgta fel csúnyán André Silvát, amiért pirosat kapott, így emberhátrányban zárt a végül alulmaradó, de így is csoportelső City.

PSG–FC Bruges 4–1

A csoport másik meccsén ezúttal nem volt kérdés, a világ legértékesebb futballistája, Kylian Mbappé már a második perc elején a hosszú alsóba küldött egy kipattanót, öt percre rá pedig kapásból meglőtte a második gólját is (2–0).

Még mindig az első félidőben jártunk, amikor a világbajnok francia támadó egy finom kötény után Lionel Messihez játszott, az argentin támadó pedig 20 méterről a hosszúba tekert (3–0).

Ez volt a friss aranylabdás támadó 757. gólja pályafutása során, egyes statisztikusok szerint ezzel beérte Pelét a második helyen, mások 765 találatot számolnak a brazilnak – hamarosan vélhetően ez utóbbi is meglesz azért. AZ ELSŐ CRISTIANO RONALDO 801-GYEL.

Ehhez a második félidőben tett is lépést, Rits szépítése után az utolsó negyedóra kezdetén büntetőből volt eredményes Messi, beállítva a 4–1-es végeredményt.

Az esti meccseken

A B csoportban a Milan néhány percig továbbjutónak érezhette magát Fikayo Tomori szöglet utáni közeli góljának köszönhetően, de Mohamed Szalah nem sokkal később egyenlített, a fordulást követően pedig Divock Origi is eredményes volt, a Liverpool így a hatodik meccsét is megnyerte (1–2), mögötte pedig a Portóban a végére simán nyerő Atlético Madrid (1–3) ment tovább, az olaszok innentől a bajnokságra koncentrálhatnak.

A C jelű négyesben az Ajax maradt hibátlan. Sébastian Haller már a 8. percben eredményes volt büntetőből, ezzel Cristiano Ronaldo után a második futballista lett, aki a BL-csoportkör mind a hat meccsén betalált, összesen 10 alkalommal. Bár a Sporting a félidő derekán egyenlített, a szünetre a hollandok mehettek előnnyel, majd gyorsan két újabb gólt szerezve végül 4–2-re nyertek. A bajnokságban 48–2-es gólkülönbséggel álló amszterdamiak a BL-csoportkört 20–5-tel hozták le. Impresszív.

- @AFCAjax' Sébastien Haller is the 2nd player to score in all 6 Champions League (first) group stage matches in a single season, after Cristiano Ronaldo for Real Madrid in 2017/18. #ajaspo #UCL pic.twitter.com/HrDIjc9Nnn

— Gracenote Live (@GracenoteLive) December 7, 2021

Hiába a portugálok zakója és a Dortmund Beşiktaş elleni gálája (5–0), a két csapat egymás elleni meccsei (0–1, 3–1) miatt a Sporting már korábban fixen továbbjutott.

Végezetül a D csoportban a Real Madrid otthon is legyőzte Toni Kroos és Marco Asensio góljával az utolsó fél órára megfogyatkozó Intert (2–0), így könnyedén nyerte meg a csoportot, a Sahtar pedig a 93. percben bukta el első sikerét, a volt fehérvári Boban Nikolov mentett pontot a Sheriffnek (1–1).

BAJNOKOK LIGÁJA

6. FORDULÓ

A CSOPORT

RB Leipzig (német)–Manchester City (angol) 2–1 (Szoboszlai 24., André Silva 71., ill. Mahrez 76.)

Kiállítva: Kyle Walker (Manchester City, 83.)

PSG (francia)–FC Bruges (belga) 4–1 (Mbappé 2., 7., Messi 38., 76. – a másodikat 11-esből, ill. Rits 68.)

A csoport végeredménye: 1. Manchester City 12 pont, 2. PSG 11, 3. RB Leipzig 7, 4. FC Bruges 4

B CSOPORT

Milan (olasz)–Liverpool (angol) 1–2 (Tomori 29., ill. Szalah 36., Origi 55.)

Porto (portugál)–Atlético Madrid (spanyol) 1–3 (Sergio Oliveira 95. – 11-esből, ill. Griezmann 56., Correa 90., De Paul 92.)

Kiállítva: Wendell (70.), ill. Carrasco (67.)

A csoport végeredménye: 1. Liverpool 18, 2. Atlético Madrid 7, 3. Porto 5, 4. Milan 4

C CSOPORT

Ajax (holland)–Sporting CP (portugál) 4–2 (Haller 8. – 11-esből, Antony 42., Neres 58., Berghuijs 62., ill. Santos 22., Tabata 78.)

Dortmund (német)–Beşiktaş (török) 5–0 (Malen 29., Reus 45+2., 53., Haaland 68., 81.)

Kiállítva: Welinton (Beşiktaş, 43.)

A csoport végeredménye:1. Ajax 18, 2. Sporting CP 9, 3. Dortmund 9, 4. Beşiktaş 0

D CSOPORT

Real Madrid (spanyol)–Internazionale (olasz) 2–0 (Kroos 17., Asensio 80.)

Kiállítva: Barella (Inter, 64.)

Sahtar Doneck (ukrán)–Sheriff Tiraspol (moldovai) 1–1 (Fernando 42., ill. Nikolov 93.)

A csoport végeredménye: 1. Real Madrid 15, 2. Inter 10, 3. Sheriff 7, 4. Sahtar 2

(Borítókép: Robert Michael/picture alliance via Getty Images)

Rovatok