Index Vakbarát Hírportál

Agüero szívproblémái miatt visszavonul a profi futballtól

2021. december 15., szerda 12:23

A 33 éves argentin csatár, Sergio Agüero október 30-án egy Alavés elleni mérkőzés folyamán panaszkodott mellkasi fájdalmakra, majd az első félidő végén összeesett. A vizsgálatok alapján nem folytathatja profi labdarúgó-pályafutását, befejezi karrierjét a Manchester City rekordere.

Sajtótájékoztatón jelentette be a visszavonulását Sergio Agüero, a Manchester City gólrekordere, miután fél évvel ezelőtt a Barcelonához igazolt. Október 30-án a Barcelona 1–1-es döntetlent játszott az Alavés csapatával. Az első félidőben Agüerót le kellett cserélni, miután végig mellkasi fájdalmakra panaszkodott, majd összeesett a pályán. A kispadra végül már a saját lábán sétált le a támadó. Az eset után kórházba szállították kardiológiai vizsgálatokra, a baj pedig nagyobb, mint először gondolták. A vizsgálatok során szívritmuszavart diagnosztizáltak a klasszisnál.  

Az első hírek három hónap kötelező kihagyásról szóltak, ám már a november eleji spanyol sajtóértesülések után sejteni lehetett, hogy Agüerónak végleg szögre kell akasztania a stoplist.  Az akkori hírekben azt írták, orvosok szerint a profi labdarúgói pályafutásának folytatása „nem lenne jó ötlet”.

Az egészség az első. Az orvosaim szerint a legjobb döntés az, ha búcsút intek a profi futballnak, így elhagyom a Barcelonát és szögre akasztom a stoplist

– fogalmazott könnyek között Agüero a Camp Nouban.

Agüero 15 évesen kezdte meg karrierjét az argentin elsőosztályú bajnokságban, az Independiente csapatánál. Három év után 2006-ban került Európába, az Atlético Madridhoz igazolt. 2011-ben aláírt a Manchester Cityhez, ahol klublegendává vált. Első idényében a Premier League-ben a 94. percben lőtte meg azt a gólt, amivel a City elrabolta a bajnoki címet a Manchester Unitedtől. 390 mérkőzésen lépett pályára az „égszínkékek” együttesében, ezalatt 260 gólt szerzett.  A válogatottban 101 mérkőzésen 41 találatot jegyzett.

Az utolsó mérkőzése a Cityben szomorú emlék lehet Agüerónak, hiszen a Chelsea elleni a Bajnokok Ligája-döntőt elveszítette. A Barcelonánál öt mérkőzésen lépett pályára, egyetlen gólt szerzett, azt viszont a Real Madrid ellen. Igaz, a mérkőzést 2–1-re elveszítette a Barca.

Spanyolországba igazolásának története is keserédes, hiszen részben azért került a katalánokhoz, hogy honfitársával, Lionel Messivel játszhasson, ám legfeljebb az edzések során léphettek közösen a gyepre, hiszen Messi a La Liga szabályai és a Barcelona adóssága miatt nem maradhatott a csapatnál, így a PSG-hez került a francia élvonalba. 

„A Manchester Citynél mindenki szeretné megragadni az alkalmat, hogy köszönetet mondjon Agüerónak az elmúlt évtizedben elért sikereinkhez való hozzájárulásáért és sok sikert kívánunk neki” – üzent a Twitteren az angol klub.

(Borítókép: Sergio Agüero a Manchester City színeiben 2021 február 27-én. Fotó: Visionhaus / Getty Images) 

Rovatok