Index Vakbarát Hírportál

Jön Joachim Löw utolsó tánca a Nationalelf élén

2021. június 9., szerda 06:01

Két nap múlva kezdődik a labdarúgó-Európa-bajnokság, a szurkolók már futball-lázban égnek. A magyar válogatott jövő hét kedden kezdi meg szereplését Portugália ellen a tornán, utána Franciaország és Németország következik a sorban. Ellenfél-bemutatónk utolsó részéhez érkeztünk, terítéken a Nationalelf.

Halálcsoportban a mieink

Nehéz lenne azt állítani, hogy könnyű csoportba került a magyar válogatott, hiszen a mieink négyesében helyezkedik el a legutóbbi két világbajnok (2018: Franciaország, 2014: Németország) és az Európa-bajnoki címvédő, valamint a Nemzetek Ligája-győztes (Portugália), és akkor említsük meg, hogy a 2016-os Eb-n a franciák voltak a másik döntősök…

Ezen túlmenően a keretek piaci értéke alapján felállított sorrend is árulkodó lehet, hiszen a Transfermarkt.de oldal összegzése szerint a világ legerősebb hét együttese közül kerül ki három ellenfelünk, a franciák 1,04 milliárd euróval a második helyen állnak (az első Anglia 1,47 milliárddal), a németek 964 millióval a harmadik, a portugálok pedig 829,5 millióval a hetedik helyezettek.

VISZONYÍTÁSKÉPPEN: A MAGYAR VÁLOGATOTT KERETÉNEK PIACI ÉRTÉKÉT 86,35 MILLIÓ EURÓRA TESZIK, AMIVEL VILÁGVISZONYLATBAN A 48. HELYEN ÁLLUNK, RIVÁLISAINK KÖZÜL PEDIG KYLIAN MBAPPÉ (160), JOSHUA KIMMICH (90) ÉS BRUNO FERNANDES (90) EGYMAGA TÖBBET ÉR A NÉMET PORTÁL KALKULÁCIÓJA SZERINT, MINT MARCO ROSSI KOMPLETT CSAPATA EGYÜTT…

Most, hogy pozicionáltuk a résztvevőket, térjünk ki mai főszereplőnkre, a német gárdára.

Mi történt a német válogatottal a 2018-as világbajnokság óta?

Az oroszországi vb után nem sokan gondolták, hogy a következő ciklusnak is Joachim Löwvel vág neki a válogatott. Az akkor címvédő németek csúfosan leégtek, és a csoportjukból sem jutottak tovább. Löw azonban maradt, a szövetség bizalmat szavazott neki, de maradtak a problémák is.

Az együttes a Nemzetek Ligája A divíziójában is leszerepelt, négy meccsen két pontot szerzett, a franciákat és a hollandokat sem tudta legyőzni. Az Eb-selejtezőkre összekapta magát a gárda, Amszterdamban 3–2-es győzelemmel indított. A harmadik fordulóban az észtek ellen gálameccset (8–0) rendeztek Marco Reusék.

A hollandok elleni visszavágó már nem sikerült jól, hazai pályán szenvedett 4–2-es vereséget a csapat, de végül így is megnyerte csoportját, és simán kijutott az Európa-bajnokságra.

2020-ban a Nemzetek Ligája átalakult, a németek maradtak az A divízióban, a remélt eredmények azonban ismét elmaradtak.

Az ukránokat oda-vissza legyőzte a gárda, Svájc ellen oda-vissza iksz, a spanyoloktól azonban kapott egy hatost, ami után a DFB válságértekezletet tartott. Rövid időn belül másodszor kellett dönteni Löw sorsáról, de a posztját 2006 óta betöltő szakember maradhatott a helyén.

Idén márciusban szégyenteljes vereséget szenvedett a Nationalelf Észak-Macedónia ellen vb-selejtezőn, az újabb blama után pedig sejthető volt, hogy már csak idő kérdése Löw búcsúja…

A csapat gyengeségei és erősségei

Löw 2019 márciusában személyesen látogatott el Münchenbe, hogy közölje Thomas Müllerrel, Mats Hummelsszel és Jérome Boatenggel, hogy nem számít rájuk a selejtezősorozatban.

Müller aztán remek formában futballozott Hansi Flick irányítása alatt a Bayernben, Hummels pedig a Borussia Dortmund védelmének vezérévé vált, a német szurkolók egyre nagyobb nyomást gyakoroltak a szövetségi kapitányra.

Annak ellenére, hogy Löw sokáig ragaszkodott döntéséhez, néhány héttel ezelőtt úgy döntött, hogy ismét bizalmat szavaz a két rutinos világbajnoknak. Az ő jelenlétük mindenképp lendíthet a csapat játékán, és mivel rutinos rókákról van szó, a válogatott körüli légkörön is érezhető lehet a jobb hangulat.

Manuel Neuer biztos pont, a rutinos kapus éppen a lettek elleni felkészülési mérkőzésen ünnepelte századik fellépését a nemzeti együttesben. Ezelőtt soha, egyetlen kapus sem viselhette ennyiszer a német válogatott mezét. A Bayern München 1-ese az egész csapatnak plusz önbizalmat adhat.

A jelenlegi csapat talán legszembetűnőbb gyengesége, hogy nincs igazán kiemelkedő vezéregyénisége a pályán, mint amilyen például Bastian Schweinsteiger volt a 2014-ben vb-t nyerő csapatban. Joshua Kimmich jó úton jár, hogy kezébe vegye az irányítást, a bajorok középpályásának ebből a szempontból ugródeszka lehet az Eb.

A kapitány és a matrózok

Löw tavasszal úgy döntött, nem tölti ki a 2022-es katari világbajnokságig szóló szerződését, és a kontinenstorna után távozik posztjáról. A szövetség elfogadta a döntését, utódja korábbi segítője, a Bayern éléről távozó Hansi Flick lesz.

A kijutott csapatok közül egyébként messze Löw ismeri legjobban a válogatottját, hiszen tizenöt éve dolgozik szövetségi kapitányként. A sorban Didier Deschamps követi kilenc évvel.

A németek az utóbbi időben keresték igazi önmagukat, a legmegfelelőbb játékosokat, a legoptimálisabb játékrendszert, a leghatékonyabb taktikát.

A védelemben a már említett Hummels stabilizálja a hátsó alakzatot, ráadásul indításai gyakran helyzetbe is hozzák a támadókat.

Antonio Rüdiger alapember a Bajnokok Ligája-győztes Chelsea-ben, ráadásul Kai Havertz is és Timo Werner is jó szájízzel érkezett a válogatott edzőtáborába.

Ilkay Gündogan a Manchester City egyik legjobbja volt az idényben, de sokat tud segíteni a csapatnak a két villámgyors és technikás müncheni szélső, Leroy Sané és Serge Gnabry is.

A szövetségi kapitány a legutóbbi két felkészülési mérkőzésen a 3-4-3-as felállást gyakoroltatta, minden bizonnyal a regnáló világbajnok franciák ellen is így fut majd ki a pályára a csapat június 15-én az Allianz Arénában.

A várható kezdőcsapat az Eb-n: Neuer – Rüdiger, Ginter, Hummels – Kimmich, Kroos, Gündogan, Gosens – Havertz, Gnabry, Müller.

Három aranyérem – Löw garancia a dobogóra

A német válogatott holtversenyben a spanyolokkal az első helyen áll az Európa-bajnokságokon megszerzett aranyérmek tekintetében. A nemzeti csapat 1972-ben, 1980-ban (mindkét alkalommal NSZK) és 1996-ban is felért a csúcsra, emellett a Nationalelfnek van a legtöbb elvesztett döntője is (holtversenyben a szovjetekkel) – szintén három.

Az utóbbi időben a német csapat általában négyéves ciklusokban gondolkodott, és mindig a világbajnokságra igyekezett topformába lendülni. Ennek ellenére 2016-ban és 2012-ben is elődöntős volt, 2008-ban pedig a döntőben kapott ki a spanyoloktól.

Tehát mióta Löw a kapitány, a válogatott minden alkalommal bejutott a legjobb négy közé az Eb-n.

Eddig háromszor nem jutott tovább a csoportjából, 1984-ben, 2000-ben és 2004-ben.

A német keret:

EURÓPA-BAJNOKSÁG

F CSOPORT
1. FORDULÓ (június 15.)
18.00: Magyarország–Portugália (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Franciaország–Németország (München, Allianz Aréna)

2. FORDULÓ (június 19.)
15.00: Magyarország–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
18.00: Portugália–Németország (München, Allianz Aréna)

3. FORDULÓ (június 23.)
21.00: Portugália–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Németország–Magyarország (München, Allianz Aréna)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24861
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(Borítókép: Thomas Müller csapattársaival 2021. június 7-én Düsseldorfban, Németországban. Thilo Schmuelgen / Pool / Getty Images)

Rovatok