Index Vakbarát Hírportál

Csak egyetlen francia játékos van az Eb legértékesebb csapatában

2021. június 11., péntek 17:44

Pénteken kezdetét veszi a 2020-ról 2021-re halasztott Európa-bajnokság, amely előtt összeszedtük a kontinensviadalon részt vevő legértékesebb futballistákból álló álomcsapatot. Kisebb meglepetésre a fő favorit franciák közül csupán egyetlen játékos fért be a gárdába.

Dilemma a kapuban

A kapusok posztján máris „problémába” ütközik az ember, már amennyire annak lehet venni, hogy az egyaránt hatvanmillió eurós piaci értékkel bíró Gianluigi Donnarumma és Thibaut Courtois közül választani kell... Mivel egy álomcsapatban elég egy kapus, így a nemzetközi rutin miatt a Real Madridban az idényben 21 mérkőzést is kapott gól nélkül lehozó belgára esett a választás.

Fontos hiányzó a védelemben

Trent Alexander-Arnold (75 millió euró) sérülésével megnyílt az esély a jobbhátvédposzton, a liverpooli kiesével pedig a Manchester Cityvel bajnok Joao Cancelóé (55) lett a hely, akit honfi- és csapattársa, a PL-ben több fórumon is a legjobb játékosnak megválasztott Rúben Dias (75), a Juventus fiatal hollandja, Matthijs de Ligt (75), illetve TAA klubtársa, a PL-idényben hét gólpasszig jutó skót Andrew Robertson (65) egészít ki a védelemben.

Milyen felállás legyen?

Ahogy megyünk előre a pályarajzon, érkeznek az egyre magasabbra taksált játékosok, így a kimaradóknál is egyre nagyobb gondban vagyunk, hiszen felállástól függően egy százmilliós játékos kiesne.

Fontos szempont volt, hogy egy olyan gárda álljon össze, amely a pályán is jó eséllyel tud együtt szerepelni, így nem csak támadó felfogású futballisták kerültek be, a felállás pedig végül a 4–2–3–1 lett.

A feljebb szereplők

A két szűrő posztjára a Bayern Münchennél végleg berobbanó, az idényben 14 gólt előkészítő Joshua Kimmich (90) és a Barcelona sallangmentes játékosa, Frenkie de Jong (90) került be.

Egy sorral feljebb a Dortmundban 38 tétmeccsen 16 gólt és 20 gólpasszt jegyző Jadon Sanchónak (100), a Manchester Citynél 10 találat mellett 18 asszisztig jutó irányító Kevin De Bruynének (100) és a világ talán leggyorsabb, de mindenképpen legértékesebb játékosának, a PSG-ben 42 gólt vágó Kylian Mbappénak (160) jutott hely.

A csatárposztra még egy angol került be, Harry Kane (120) 33 gólja mellett 17-et készített elő, nem rajta múlt a Tottenham gyengébb idénye.

A legfontosabb lemaradók

Érdemes megemlíteni a legértékesebb kimaradókat, az Inter bajnoki címéből a részét 24 góllal és tíz gólpasszal kivevő Romelu Lukaku az egyetlen százmilliós kimaradó, de a manchesteriek közül a citys Raheem Sterling (90), valamint a unitedes Bruno Fernandes (90) és Marcus Rashford (85) sem sokkal maradt le.

Az Atlético Madridnál Joao Félix és Marcos Llorente nyolcvanmilliós, a Manchester Citynél még Phil Foden áll ilyen értékkel, míg a chelsea-s Mason Mount 75-tel.

A ki nem jutók közül egyébiránt Erling Haaland 130 millió eurós értéke a legkiemelkedőbb, rajta kívül még két nem európai játékos, az egyiptomi Mohamed Szaláh és a brazil Neymar ér legalább százmilliót.

Egy kis viszonyítási alap

A Manchester Cityből így is három játékos került be, az pedig az előzőek után aligha meglepő, hogy az angolok Eb-kerete a legértékesebb (1,27 milliárd euró), megelőzve az álomcsapatba egyébiránt csak egy játékost adó franciákat (1,03 milliárd euró).

Még egy apró adalék, a teljes magyar keretet 74,5 millió euróra taksálják a Transfermarkt.de-nál, így csupán a kapus és a két szélső védő posztján szereplőknél áll jobban. 

Szubjektív erősorrendünkben Franciaországot hoztuk ki győztesnek, a teljes listát (benne a magyar válogatott helyezésével) ide kattintva olvashatja el.

A legértékesebb Eb-játékosok álomcsapata

A Transfermarkt.de adatai.

A mieink menetrendje

EURÓPA-BAJNOKSÁG
F CSOPORT
1. FORDULÓ (június 15.)
18.00: Magyarország–Portugália (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Franciaország–Németország (München, Allianz Aréna)

2. FORDULÓ (június 19.)
15.00: Magyarország–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
18.00: Portugália–Németország (München, Allianz Aréna)

3. FORDULÓ (június 23.)
21.00: Portugália–Franciaország (Budapest, Puskás Aréna)
21.00: Németország–Magyarország (München, Allianz Aréna)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24861
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(Borítókép: Harry Kane és Jadon Sancho is bekerült az álomcsapatba – Marc Atkins / Getty Images)

Rovatok