Index Vakbarát Hírportál

A kihagyott büntető is belefért, Wales legyőzte a törököket

2021. június 16., szerda 20:29

Az Európa-bajnokság szerdai játéknapjának második meccsén Wales Törökországgal csapott össze Bakuban. A szigetországiak mindkét félidő végén szereztek egy gólt, így még az is belefért, hogy Gareth Bale büntetőt hibázott. Magabiztos, 2–0-s sikerükkel vezetik az A-csoportot.

A csoportkör első fordulójában a törökök tükörsimán kaptak ki az olaszoktól (3–0), a walesiek viszont egy pontot szereztek Svájc ellen (1–1).

Alaposan egymásnak estek a csapatok, az első ziccerre csupán hat percet kellett várni, ekkor Aaron Ramsey ugrott ki a bal oldalon, egy lövőcsellel elküldte védőjét a 16-oson belül, majd a jobb alsó sarkot vette célba, Ugurcan Cakir azonban bravúrral védett. Szinte az ellentámadásból megvolt a török válasz is, Cengiz Ünder centerezett jobbról, Burak Yilmaz pedig kapásból tüzelt, nem sokkal mellé.

Ramsey a 24. percben is kihagyott egy ziccert, 11 méterről senkitől sem zavartatva csak a kaput kellett volna eltalálnia, de nem sikerült, fölé lőtt. Nem sokkal később a törökök veszélyeztettek, egy szöglet után Kaan Ayhan fejesét a gólvonalról tisztázták a walesi védők. 

A 42. minutumban aztán Ramsey a harmadik 100 százalékos helyzetét már gólra váltotta: 

mélységből beindulva Gareth Bale-től kapott nagyszerű átadást, mellel megszelídítette a labdát, majd a jobb alsó sarokba passzolt.

Fordulás után Cengiz Ünder ügyetlenkedett el egy nagy lehetőséget, a hosszú oldalon érkező középpályást meglepte, hogy eljutott hozzá a beadás és a fejéről a lábára, onnan pedig az alapvonalon túlra pattant a labda.

Yilmaz is hasonlóan ordító ziccert rontott, öt méterről lőtt fölé. A kihagyott lehetőségek a 62. percben bosszulhatták volna meg magukat: 

Bale ugyanis kiharcolt egy büntetőt, amelyet viszont utána méterekkel a kapu fölé bombázott.

2000 óta ez volt az első eset az Eb-k történetében, hogy egy játékos a kaput sem találta el 11-esből , akkor Raúl a franciák ellen hibázott hasonlóan nagyot.

A 79. percben javíthatott volna, Ramsey beadását azonban közelről Cakir ölébe fejelte. A 86. percben az olaszok ellen öngólt vétő Merih Demiral fejében maradt az egyenlítés, egy szöglet után fejelt a Juventus játékosa, Danny Ward azonban szenzációs bravúrral kivédte a próbálkozást.

A slusszpoénra a 95. percig kellett várni: 

egy kisszöglet után Bale két védőből is bohócot csinált, az alapvonal mentén becselezte magát az ötösig, majd középre adott, Connor Roberts pedig remekül érkezett a centerezésre és kialakította a 2–0-s végeredményt.

Wales négy ponttal vezeti a csoportot, a törökök viszont két meccs alatt nem hogy pontot, de gólt sem tudtak szerezni.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
A-CSOPORT, 2. FORDULÓ
Törökország–Wales 0–2 (0–1)  (Baku)
Gólszerzők: Ramsey 42., Roberts 90+5.

(Borítókép: Ozan Kose / AFP)

Rovatok