Index Vakbarát Hírportál

Egymeccses eltiltás a nacionalista sértegetésekért

2021. június 17., csütörtök 09:55 | aznap frissítve

A nagyszerb nacionalista sértegetéseket használó Arnautovic nem játszhat a hollandok elleni találkozón.

Egymeccses eltiltással sújtotta az UEFA Marko Arnautovicot – írja az Athletic. Az osztrák válogatott középpályás akkor került a figyelem középpontjába, amikor az Ausztria–Észak-Macedónia mérkőzésen ő szerezte csapata harmadik gólját.

Arnautovic nagyszerb nacionalista sértegetesékkel illette az észak-macedón csapat albán származású játékosát, Egzon Bejtulait.

Ezt követően a szintén albán háttérrel rendelkező (egyébként az angol Leeds Unitedben futballozó) Ezgjan Alioskival kakaskodott. Az osztrák játékost a klasszis védőnek, David Alabának kellett a pályán lenyugtatnia. A büntetés lehetett volna rosszabb is (akár tíz mérkőzés), ezt Arnautovic is érezte, hiszen a mérkőzés után az Instagramon elnézést kért, majd hangsúlyozta, hogy a sokszínűség híve, és nem rasszista.

Ez azonban az UEFA-t nem hatotta meg, így a középpályás kihagyja Ausztria hollandok elleni mérkőzését. Arnautovic egyébként sem tartozik a hidegfejű játékosok közé, a 2016-os, a mieink 2–0-s győzelmét hozó bordeaux-i Európa-bajnoki mérkőzésen is ő volt a legtöbbet kakaskodó osztrák játékos, igaz, végül a szintén délszláv felmenőkkel rendelkező Dragovic kapott piros lapot.

Nem ez az első eset, hogy a szerb és az albán nemzeti érzelmek egymásnak feszülnek nagy világversenyen.

A 2018-as világbajnokságon, a Szerbia–Svájc mérkőzésen a szerb szurkolók folyamatosan inzultálták a svájci válogatott albán származású játékosait, akik ezt két góllal hálálták meg, így a szerbek kiestek. A 2–1-es svájci győzelmet hozó mérkőzésen Mitrovic góljára Xhaka, valamint Shaqiri válaszolt, akik gólörömüknél albán sast formáztak a kezükkel, mindezt a szerb szurkolók előtt. A történések szintén komoly dilemmák elé állították az FIFA-t, azonban Xhaka és Shaqiri végül megúszta pénzbüntetéssel.

A sok albán származású játékos különböző válogatottakban való szereplésének alapvető oka a Balkán instabilitása. Xhaka és Shaqiri családja a kilencvenes években menekült Nyugatra a háború elől, míg Észak-Macedónia válogatottjában azért játszik több albán játékos is, mert az albánok

azon kevés nemzetek egyike jelenleg Európában, amelynek tagjai nagyobb arányban élnek az anyaországukon kívül, mint a magyarok.

A 2011-es cenzus alapján az albán népesség több mint 43 százaléka él Albánián kívül a környező országokban, főként Koszovóban, Észak-Macedóniában, valamint Görögországban. A korábban említett Észak-Macedóniában az albánok a népesség több mint negyedét teszik ki.

A puskaporos hordó az Európa-bajnokságon is jelet adott magáról.

Rovatok