Index Vakbarát Hírportál

Svájc nyerte az álomgólok meccsét, de Wales a csoportmásodik

2021. június 20., vasárnap 19:55

A labdarúgó Európa-bajnokság A-csoportjának záró fordulójában Olaszország 1–0-ra legyőzte Walest, amely jobb gólkülönbségével maradt a csoport második helyezettje így is. Svájc minden bizonnyal csoportharmadikként ugyancsak továbbjut a legjobb 16 közé.

A walesi válogatott abban tudatban léphetett pályára az előző meccshez képest nyolcat is cserélő, már biztosan továbbjutó, a meccs előtt 965 perce gólt sem engedő olaszok otthonában, hogy egy döntetlennel is fix lenne a második helye.

Aaron Ramseyék pedig kis túlzással már a pályára sem mentek volna ki, ha ezt előre alá lehet írni, legalábbis látva abból, hogy mennyire nem törekedtek a támadásépítésre, bőven megelégedve a gól nélküli állással.

Az első fél óra végéhez közeledve azért egy kicsivel fölé szálló Chris Gunter-fejest felírhattunk a vendégek számára, majd Joe Rodon kapu közepére tartó stukkolása a PSG-be tartó Gianluigi Donnarumma zsákmánya lett.

Ezeket leszámítva csak az olaszok próbálkoztak, a 39. percben pedig össze is jött a vezetés, Marco Verratti szabadrúgására Matteo Pessina érkezett a legjobb ütemben, majd tekert a hosszú alsóba, majd kis híján összehoztak a felek még egy találatot a szünet előtt (1–0).

A szünet után Federico Bernardeschi került a középpontba, előbb távoli szabadrúgását a kapufa hárította, majd Ethan Ampadu elkésett belépője rögvest pirosat ért ellene – a kettő között Ramsey ügyetlenkedett el egy nagy helyzetet.

A 65. percben Andrea Belotti került nagy helyzetbe az ötös jobb oldalánál, de Danny Ward hárítani tudott.

Az olaszoknak egy kapuscsere is belefért a végén, Salvatore Sirigu is lehetőséget kapott, egy ziccert pedig a végén is kihagytaK, így 1–0-ra nyertek, és sorozatban a 11. meccsüket nyerték meg, ráadásul még csak gólt sem kaptak ezeken a fellépéseken – így 1055 perce nem rezdült meg a hálójuk!

Svájc nyerte az álomgólok meccsét

A másik meccsen nem sok kérdés volt, a törökök hiába mentek előre rendületlenül, és kíséreltek meg 11 kapura lövést az első félidőben, Svájc a játékrész derekára lerendezte a három pont kérdését.

A 4. percben még Kaan Ayhan távoli lövésénél kellett Yann Sommernek hárítania, a 6. percben viszont már Svájc vezetett, Steven Zuber passzából Haris Seferovic volt eredményes (1–0).

Húsz perccel később Xherdan Shaqiri növelte az előnyt, 20 méterről, parádés gólt tekert a bal felső sarokba (2–0).

Pillanatokkal később ugyanő megszerezhette volna a harmadik gólt is, de a török kapus bravúrral védte a ziccerét, ahogyan a túloldalon Sommer is Mert Müldür távoli rakétáját, majd elképesztő szólója után közeli lövését is.

A fordulást követően folytatódott a gólszépségverseny, Irfan Kahveci is megmutatta, hogyan kell távolról a hosszú felsőbe tekerni, ez persze vörös posztó volt Shaqirinek, aki újra szétrúgta a hálót egy kontrából (3–1).

Növelni már nem tudta az előnyét a svájci gárda, az olasz válogatott mellett csoportmásodikként végül így Wales jutott tovább, de a négypontos helvétek is minden bizonnyal benne lesznek a négy legjobb csoportharmadik között.

EURÓPA-BAJNOKSÁG

A -CSOPORT, 3 . FORDULÓ

Svájc–Törökország 31 (Baki)

Gólszerzők: Seferovic (6.), Shaqiri (26., 68.), ill. Kahveci (62.)

Olaszország–Wales 1–0 (Róma)

Gólszerző: Pessina (39.)

Kiállítva: Ampadu (Wales, 55.)

A csoport végeredménye: 1. Olaszország 9 pont (7–0), 2. Wales 4 (3–2), 3. Svájc 4 (4–5), 4. Törökország 0 (1–8)

Ön szerint melyik csapat nyeri meg az Eb-t?

  • 24861
    Franciaország
  • 11235
    Németország
  • 11019
    Olaszország
  • 10453
    más
  • 9170
    Belgium
  • 7729
    Anglia
  • 2945
    Spanyolország

(Borítókép: Az olaszok ezúttal is kapott gól nélkül nyertek – Ryan Pierse / AFP)

Rovatok