Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter a müncheni szivárványról: A sportnak és a politikának az összekeverése rossz

2021. június 21., hétfő 14:18 | aznap frissítve

Politikai állásfoglalásnak tartja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt a kezdeményezést, amely szerint a hazánkban elfogadott pedofília elleni törvényhez kapcsolódó melegellenes szabályozás miatt szivárványszínnel akarják kivilágítani a müncheni Allianz Arénát a magyar válogatott érkezésekor, amikor a magyar nemzeti tizenegy Németország válogatottjával játszik a továbbjutásért a labdarúgó Európa-bajnokság halálcsoportjából, az F csoportból holnapután, június 23-án.

A miniszternek feltett újságírói kérdés a Politico cikkét idézte, mely szerint az UEFA „nehéz helyzetben van”, mert Magyarország álláspontja szerint politikai állásfoglalás lenne a stadion szivárványszínnel történő kivilágítása, ezért „könnyen belesétálhatnak a magyar csapdába.”

Szijjártó Péter erre azt mondta, rendkívül károsnak és veszélyesnek tartja, amikor „akárkik” politikát össze akarnak keverni sporttal.

A világtörténelemben volt néhány kísérlet, azok nagyon rosszul sültek el

 – mondta. Úgy vélte, jelen helyzetben egyértelműen a politika belekeverésének szándéka látható a sport vonatkozásában, „hiszen mindenki tudja, miről van szó.”

Mi Magyarországon, a magyar gyerekek védelme érdekében elfogadtunk egy törvényt, és ez ellen Nyugat-Európában most ágálnak

 – közölte. Hozzátette, hogy egy sporteseménynek semmi köze nincsen a nemzeti törvényhozáshoz. A kezdeményezést ezért rendkívül károsnak minősítette, hozzátéve, ha valakik, akkor a németek ezt „egészen biztosan pontosan jól tudják.”

Tehát sportnak és politikának az összekeverése az rossz

 – összegzett a miniszter.

Az UEFA-t Dieter Reiter müncheni polgármester kérte a stadion kivilágításának az engedélyezésére, a müncheni városháza pedig biztosan felveszi a szivárvány színeit június 23-án.

Rovatok