Index Vakbarát Hírportál

Szputnyik-oltással Németországba? Igen!

2021. június 21., hétfő 15:50

A magyar labdarúgó-válogatott szerdán Münchenben játssza utolsó csoportmérkőzését az Európa-bajnokságon. Nemzeti csapatunkat többen kísérik el Bajorországba, azonban indulás előtt nem árt tisztában lenni néhány dologgal.

A legfontosabb, hogy jelenleg a légi úton történő beutazás kivételével korlátozások nélkül lehet beutazni Magyarországról Németországba.

Ha azonban valaki be szeretne jutni az Allianz Arénába, és megszállna a város egyik hoteljében, annak már negatív tesztre vagy védettséget igazoló dokumentumra is szüksége van.

A Konzuli Szolgálat hivatalos tájékoztatása szerint a stadionba való belépés együttes feltételei a következők:

Figyelem: A kinyomtatott vagy pdf-formátumban őrzött, de a megadott appra nem feltöltött teszteredmény birtokában nem engedélyezik a belépést. Azok a szurkolók, akik orosz vagy kínai oltóanyaggal lettek beoltva, kötelesek teszteltetni magukat a fent megadott módon.

Németországban a szállodák május végén nyitották meg ismét kapuikat a turisták előtt. A bejelentkezéshez negatív teszt vagy védettségi igazolás bemutatása szükséges. A vendégeknek érkezéskor, továbbá minden 48 órában kötelező a teszt elvégzése, ami független az adott régió incidenciamutatójától. A védettségi igazolványt bemutatók mentesülnek a tesztkötelezettség alól.

Tettem egy próbát, ugyanis negatív teszt nélkül érkeztem meg pont egy héttel ezelőtt Münchenbe, és arra voltam kíváncsi, vajon sikerrel járok-e a szálloda recepcióján, amikor bemutatom a védettségi igazolványomat. A történethez hozzátartozik, hogy Szputnyik-oltóanyaggal lettem beoltva, ezt pedig jelen pillanatban nem fogadják el Németországban.

Oltottsági védelemmel az a személy rendelkezik, akit a német PEI intézet által jóváhagyott oltóanyagok (jelenleg: Biontech/Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson) valamelyikéből az előírások szerinti mennyiségű dózissal (akár ugyanazon vakcinával, akár többféle vakcina kombinációjával) beoltottak, és az utolsó dózis beoltását követően eltelt legalább 14 nap. Emellett az is beoltottnak számít, aki átesett a betegségen, és egyszer beoltották a fent említett oltóanyagok valamelyikével

– olvasható a Konzuli Szolgálat tájékoztatójában.

Direkt két különböző szállást foglaltam a csoportmérkőzések idejére, hogy legyen viszonyítási alapom. Az első helyen egy úr kérte a negatív tesztet tőlem, mire mondtam neki, hogy már be vagyok oltva. Odanyújtottam a személyi igazolványomat és a védettségi kártyámat, mire ő rám nézett, és azt mondta: Willkommen, Herr Huber. Ez gyors volt...

A másik szálloda szintén a negatív tesztre kérdezett rá először. Közöltem, hogy nincs, hiszen már beoltottak. Itt csak egy kicsit volt nehezebb bejutnom, de csupán annyi történt, hogy a recepciós szólt a kollégájának, hogy nézze meg ő is, rendben vannak-e a dokumentumok. Néhány perc múlva mindketten bólintottak, elfoglalhattam a szobámat.

A tapasztalat, hogy nem igazán tudják hova tenni a magyar védettségi igazolványt, és függetlenül az oltóanyagtól bárhova beengednek.

Mindezek ellenére minden kiutazó turistát és szurkolót arra buzdítunk, hogy a szükséges dokumentumok birtokában érkezzen Münchenbe, mert a következő napokban fokozott ellenőrzésekre lehet számítani.

Indulás előtt mindenképp tájékozódjon a Konzuli Szolgálat oldalán, ide kattintva!

A magyar válogatott szerdán 21 órakor csap össze Németországgal az Allianz Arenában, ezzel egyidőben Franciaország Portugáliával találkozik a Puskás Arénában. Mindkét mérkőzést percről percre tudósítjuk az Indexen.

(Borítókép: A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság egyik helyszíne, a müncheni Allianz Aréna 2021. június 10-én. Fotó: Lukas Barth-Tuttas / MTI / EPA)

Rovatok