Index Vakbarát Hírportál

Az év öngóljával búcsúztak a szlovákok, kiestek a lengyelek is

2021. június 23., szerda 18:42 | aznap frissítve

A továbbjutásért küzdő spanyol labdarúgó-válogatott Szlovákia ellen zárja az Európa-bajnokság csoportkörét, és az első fél óra végén egy szökőévente látható öngóllal jutott vezetéshez. A meccset végül a spanyolok 5–0-ra megnyerték, így továbbjutottak, a szlovákok pedig kiestek.

Szlovákia–Spanyolország 0–5 (0–2)

Nem Martin Dúbravka napja volt a szerdai.

Pedig remekül indult a 32 éves szlovák kapus számára a Spanyolország elleni mérkőzés a csoportkör harmadik fordulójában, a találkozó elején ugyanis tizenegyest védett. Utána viszont teljesen maga alá zuhant, és előbb egészen elképesztő öngólt ütött, majd a szünet előtt még egy nagy hibát követett el, amely a spanyolok második gólját eredményezte.

A videót itt tekintheti meg! 

Mindkét válogatott úgy léphetett pályára, hogy győzelmével bebiztosítja a továbbjutást, és talán a spanyolokon volt a nagyobb nyomás, mivel eddig rendkívül gyengén teljesítettek az Európa-bajnokságon, a két találkozón szerzett egyetlen gól pedig megmutatta, mi is a csapat legnagyobb problémája. Mert hiába passzolgatnak a játékosok, tartják és járatják szépen a labdát, ha nincs olyan, aki befejezze a helyzeteket, és veszélyes legyen a kapura.

Emiatt rengeteg kritikát kapott Álvaro Morata is, hiába szerzett gólt a lengyelek ellen, és a Szlovákia–Spanyolország-mérkőzés 12. percében alighanem teljes népharag zúdult rá, miután büntetőt hibázott.

Jakub Hromada ártalmatlan helyzetben rúgott bele Kokéba, és miután Björn Kuipers játékvezető a VAR segítségével tizenegyest ítélt, Morata állt a labda mögé, aki nagyon rosszul lőtt: félmagasan a kapu jobb oldalát célozta meg, ám Dúbravka könnyedén védett.

A spanyolok ezzel elsőként hagytak ki két tizenegyest egyetlen Eb-n a csoportkörben, míg a legutóbbi 12 büntetőjükből hetet elhibáztak.

Úgy tűnt, Dúbravka a szlovákok hőse lesz, míg a spanyolok továbbra is be vannak oltva gól ellen. A 24. percben a karanténból visszatérő csapatkapitány, Sergio Busquets passzolt Moratához, aki egy igazítás után 18 méterről, középről lőtt kapura, ám a szlovák kapus ezúttal is megnyerte kettejük párharcát, és kiütötte a kapu bal oldalába tartó labdát.

Aztán jött a hideg zuhany, és Dúbravka egyetlen pillanat alatt a mennyből a pokolba jutott. A 30. percben Lubomir Satka a jobbhátvéd pozíciójából középre passzolt az ellenfélhez, Pablo Sarabiához, aki 19 méterről a lécet találta telibe, ahonnan a magasba pattant a labda, amelyet Dúbravka rendkívül ügyetlen mozdulattal a saját kapujába ütött (0–1).

Ezzel ő lett az Eb-k történetének első kapusa, aki egy mérkőzésen büntetőt védett és öngólt is szerzett.

A bakija teljesen össze is zavarta, az első félidő hosszabbításában ugyanis megint hibázott. Egy spanyol szöglet után a védők nem tudtak tisztázni, Pedri visszalöbbölte a labdát, amelyért Dúbravka és Gerard Moreno indult el. A kapus fölöslegesen futott ki a kapujából, Moreno a jobb oldalról középre emelt, ahonnan Aymeric Laporte a bal felső sarokba fejelt (0–2).

Stefan Tarkovic nem tudott rendet tenni a fejekben a szünetben, a spanyolok pedig a második félidőben már gáláztak.

Az 56. percben Jordi Alba a bal oldalról passzolt középre Sarabiához, aki 6 méterről, ballal egyből a bal alsó sarokba passzolt (0–3).

A 67. percben kis szögletet végeztek el a spanyolok, és szép összjátékot követően Sarabia passzolt középre a jobb oldalról, a csereként beálló Ferran Torres pedig fantasztikus mozdulattal, sarokkal továbbította a labdát a kapuba a mozdulni sem tudó Dúbravka mellett (0–4).

Luis Enrique legénysége ezzel eldöntötte a találkozót, igaz, csapata nem állt még le, a 71. percben újabb gólt szerzett. Pontosabban a szlovákok szereztek még egy öngólt. Egy rosszul eltalált lövést követően a védők szerencsétlenkedtek egy sort a tizenhatoson belül, majd Pau Torres fejelt kapura, de a keresztező Jan Kucka a saját hálójába juttatta a labdát (0–5).

A spanyolok ezzel könnyedén, 5–0-ra győztek, és a második helyen jutottak tovább a csoportból, míg a szlovákok súlyos vereséggel búcsúztak a kontinenstornától.

Svédország–Lengyelország 3–2 (1–0)

A másik találkozón ellentétes előjelekkel készülhettek a felek, hiszen a négypontos svédek már biztos továbbjutóként, az egypontos lengyelek pedig sereghajtóként várták az összecsapást.

Parádésan kezdek a svédek, hiszen Alexander Isakot még faultgyanúsan megállították, a labda Emil Forsberghez jutott, aki a hosszú alsóba lőtt – már a második percben vezetett az éllovas (1–0)!

Negyedórával később a világ talán legjobb csatára, Robert Lewandowski mutatott be ritkán látható „bravúrt”, néhány másodperc alatt ugyanis kétszer is a lécre fejelt óriási helyzetben, így maradt a svéd vezetés.

 A fordulást követően Wojciech Szczesny Robin Quaison lövésénél még bravúrral hárított, de egyórányi játékhoz közeledve a csereként beálló Dejan Kulusevski szólója után Forsberg szépen kilőtte a bal alsót (2–0).

Mielőtt elkönyvelhettük volna, hogy eldőlt a mérkőzés, jött Lewandowski, tekerése pedig a bal felső sarokban kötött ki, visszahozva a lengyel reményeket, néhány perccel később pedig Jakub Swierczok is eredményes volt – de már lesről (2–1).

A 84. percben aztán már összejött az egyenlítés, Lewandowski szerzett szerencsésen labdát az ötös előterébőn, ő pedig onnan már nem rontott (2–2).

A hajrában a harmadikat is megszerezhette volna a Bayern támadója, de oldalról betekert labdájánál Robin Olsen védett, így a lengyelek nem tudták kiharcolni a továbbjutást érő harmadik gólt.

A győztes találat viszont összejött a svédeknek, Kulusevski újabb remek villanása után Viktor Claesson állította be a végeredményt, így csoportelső lett az együttes (3–2)!

EURÓPA-BAJNOKSÁG

E -CSOPORT, 3 . FORDULÓ

Svédország–Lengyelország 3–2 (Szentpétervár)

Gólszerzők: Forsberg (2., 59.), Claesson (94.), ill. Lewandowski (61., 84.)

Szlovákia–Spanyolország 0–5 (Sevilla)

Gólszerzők: Dúbravka (30. – öngól), Laporte (45+3.), Sarabia (56.), Ferran Torres (67.), Kucka (72.)

A csoport végeredménye: 1. Svédország 7 pont (4–2), 2. Spanyolország 5 (6–1), 3. Szlovákia 3 (2–7), 4. Lengyelország 1 (4–6)

(Borítókép: Martin Dúbravka a saját kapujába üti a labdát – David Ramos / Getty Images)

Rovatok