Index Vakbarát Hírportál

Sallai Roland a válogatottban nem az igazi a Kicker szerint

2021. június 23., szerda 17:33

Sallai Roland Portugália (0–3) és Franciaország (1–1) ellen is kezdőként kapott lehetőséget Marco Rossi szövetségi kapitánytól az Európa-bajnokság első két fordulójában, ami nem csoda, elvégre a magyar válogatott egyik legjobbjáról van szó. A 24 éves támadó a Bundesligában szereplő Freiburg meghatározó futballistája, így nem meglepő, hogy a szerda esti, Németország elleni mérkőzés előtt a német lapok elsősorban vele foglalkoztak.

A Kicker elemzést készített a 24-szeres válogatottról, amelyben kiemeli, hogy Sallai a Freiburg egyik legjobb játékosa volt az elmúlt idényben – 28 bajnokin nyolc gólt szerzett és hét gólpasszt adott –, ám a nemzeti csapatban nem hozza azt a szintet, amiről Marco Rossi is tehet.

A lap szerint ennek egyik oka, hogy a válogatottban Szalai Ádám mellett csatárként játszik, és bár sokkal inkább a támadásokra kell összpontosítania, mint a klubcsapatában, a magyarok jóval defenzívebben futballoznak, így Sallai keveset van játékban. Igaz, hogy sokat küzd és fut, de nagyon kevés támogatást kap a középpályáról, a támadónak ezért sokkal többet kell visszalépnie a labdáért.

Ugyanakkor érdekesség, hogy az első két forduló után nyolcszor szabálytalankodtak ellene, aminél többször senkit sem faultoltak – a francia Paul Pogbával holtversenyben vezette a vonatkozó rangsort.

Ami szintén figyelemre méltó, hogy amíg a Bundesligában a lövéseinek a 27,5 százaléka érkezik a tizenhatoson kívülről, addig az Eb-n a próbálkozásainak csak a 25 százaléka jön a büntetőterületen belülről. Ráadásul a statisztika szerint a Freiburgban háromszor olyan veszélyes a kapura a várható gólmutató alapján: klubjában 13,2 százalékos a gólszerzés valószínűsége, a válogatottban pedig 4,5.

A passzolás terén is hasonló a helyzet, amíg a Freiburgban – ahol többnyire jobbszélsőként játszik – mérkőzésenként 5,5 passzt ad a támadó harmadba, addig a magyar csapatban hármat, ráadásul ezek közül egyik sem a tizenhatoson belülre érkezett az első két mérkőzésen.

A Kicker ebből azt szűri le, hogy a magyar válogatott nem használja ki egyik legveszélyesebb játékosának kiemelkedő tulajdonságait, miközben a csapat akkor tud igazán gondot okozni az ellenfél védelmének, amikor Sallai részt vesz a játékban, így az sem véletlen, hogy az eddigi egyetlen gólt – amelyet Fiola Attila szerzett a franciák ellen – is ő készítette elő.

Rovatok