Index Vakbarát Hírportál

Diszkriminatív incidensek miatt vizsgálja az UEFA a német–magyar meccset

2021. június 25., péntek 12:32

Esetleges diszkriminatív incidensek miatt vizsgálja az Európai Labdarúgó-szövetség a Németország–Magyarország (2–2) Eb-csoportmeccset. Az UEFA közleményéből nem derül ki, hogy pontosan miről van szó, tájékoztatást ígérnek, ha lesznek további fejlemények.

A magyar csapat két budapesti fellépését, a Portugália és Franciaország elleni összecsapást is hasonló okokból vizsgálják.

A német–magyart vita előzte meg az Allianz Aréna szivárványszínű kivilágításáról, amit végül nem engedélyezett az UEFA. A magyar himnusz alatt egy férfi szivárványos zászlóval rohant a pályára.

Gulyás Gergely kancelláriaminiszter a csütörtöki Kormányinfón arról beszélt, hogy a német hatóságok kifejezetten barátságtalanul bántak a magyar szurkolókkal, akik közül 18 személyt állítottak elő. A müncheni rendőrség az Index kérdésére részletesen is beszámolt az esetekről.

Az Indexhez eljutott olvasói levélben így foglalta össze egy Németországban élő magyar állampolgár a történteket:

A tegnap esti müncheni magyar-német meccsen akaratom ellenére egy rendőri intézkedésbe keveredtem, ahol a német rendőrség velem, mint a magyar szurkolókkal és egyéb német állampolgárokkal szemben törvénytelenül, jogtalanul járt el. A csoportot szélsőséges jobboldali csoportnak minősítették és politikai dolgokat is belekeverve kitiltottak sok embert.

Azt is hozzátette, hogy magyarázatot nem kaptak, és az igazolványát csak külön kérésre adták vissza.

A müncheni rendőrség lapunkkal közölte, hogy a mérkőzésre utazott kétezer magyar közül kétszázan "problémásabb szurkolói csoporthoz tartoznak".

(Borítókép: A magyar csapat gólöröme a koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság F csoportjának utolsó fordulójában játszott Németország - Magyarország mérkőzésen a müncheni Allianz Arénában 2021. június 23-án. Fotó: Kovács Tamás / MTI)

Rovatok