Index Vakbarát Hírportál

Hengereltek a dánok, könnyedén jutottak a legjobb nyolc közé

2021. június 26., szombat 20:08

A labdarúgó-Európa-bajnokság nyolcaddöntőjének első mérkőzésén Dánia 4–0-ra legyőzte Walest. A dánok továbbjutásához kérdés sem férhetett, a legjobb nyolc között a Hollandia–Csehország-találkozó győztesével játszanak.

Rövid, kétnapos szünet után szombaton folytatódott az Európa-bajnokság, amelynek nyolcaddöntője a Wales-Dánia-mérkőzéssel vette kezdetét.

A találkozó kapcsán természetesen Christian Eriksen volt az egyik fő téma, aki a dánok nyitómeccsén, Finnország ellen esett össze a pályán. A válogatott elvesztette a mérkőzést (0–1), majd Belgiumtól is kikapott (1–2), és végül az utolsó fordulóban, az Oroszország elleni fölényes győzelmével (4–1) biztosította be a továbbjutását.

Remélem, nyerünk, de nagyon nehéz lesz. A világ kilencvenkilenc százaléka Dániának szurkol a mérkőzésen. Jó csapata van, rengeteg támogatást kap

– utalt Eriksen szomorú esetére Connor Roberts, a walesiek jobbhátvédje.

Az sem Wales mellett szólt, hogy a két válogatott legutóbbi két találkozóját egyaránt Dánia nyerte meg. Az UEFA Nemzetek Ligájában 2–0-ra győztek 2018-ban, akkor Eriksen szerezte mindkét gólt. A kezdés előtt hatalmas mezt vittek a pályára a nevével, ami megadta a mérkőzés alaphangulatát, igaz, a dánok eleinte nem mutattak túl nagy aktivitást.

A walesiek kezdeményeztek inkább, de sokáig egyik csapat sem veszélyeztetett. Az első valamirevaló lehetőséget a 10. percben lehetett feljegyezni, akkor Gareth Bale indult el a jobb oldalról, befelé vezette a labdát, majd 18 méterről, ballal a jobb kapufa mellé lőtt.

A találkozó elején Wales próbálkozott többet, ám ahogy teltek a percek, úgy jöttek feljebb a dánok, és fokozatosan vették át az irányítást, aminek meg is lett az eredménye. A 27. percben Mikkel Damsgaard passzolt Kasper Dolberghez, aki átvette a labdát a bal összekötő helyén, tolt rajta egyet, és 18 méterről tűpontosan tekert a kapu bal alsó sarkába, úgy, hogy Danny Wardnak esélye sem volt a védésre (0–1).

A walesieknek szerencséjük sem volt, a 37. percben ugyanis megsérült Connor Roberts ártalmatlan szituációban, miközben Dánia egyre többet támadott.

A második félidőben sem állt le, és 48. percben megszerezték a második gólját is. Martin Braithwaite vitte el a labdát a jobb oldalon, beadása pontatlan volt, de Neco Williams nem tudott felszabadítani, suta mozdulattal éppen Dolberghez rúgta a labdát, aki öt méterről nem kegyelmezett (0–2).

Bár sok idő volt még hátra, a walesiek egy-egy távoli próbálkozással jelezték csak, hogy a pályán vannak, míg Dánia a második félidőben is többet tett a győzelemért, majd a 88. percben végleg eldöntötték a továbbjutás sorsát. Joakim Maehle kapott labdát a jobb összekötő helyén senkitől sem zavartatva, betört a tizenhatoson belülre, ahol fantasztikus lövőcsellel elfektette a védőt, majd ballal a bal felsőbe lőtt (0–3).

Ezzel azonban még nem volt vége a találkozónak, a csereként beálló Harry Wilson a 90. percben csúnyán elkaszálta hátulról Maehle-t, amiért teljesen jogosan piros lapot kapott.

A slusszpoén pedig a 93. percben jött, amikor Maehle tette középre a labdát a jobb összekötő helyéről, Andreas Cornelius egyből továbbtette Braithwaite-nek, aki egy csel után 11 méterről, ballal a jobb alsó sarokba lőtt (0–4).

Dánia ezzel könnyedén továbbjutott a legjobb nyolc közé, ahol Csehországgal vagy Hollandiával találkozik.

EURÓPA-BAJNOKSÁG
NYOLCADDÖNTŐ
Wales–Dánia 0(0–1) (Amszterdam)
Gólszerző: Dolberg 27., 48., Maehle 88., Braithwaite 94.

Rovatok