Index Vakbarát Hírportál

Hibátlan teljesítménnyel ejtette ki Belgium a címvédőt

2021. június 27., vasárnap 23:03

A labdarúgó Európa-bajnokság nyolcaddöntőinek első igazi rangadóját rendezték Sevillában a címvédő Portugália és a végső győzelemre egyik legnagyobb favorit Belgium között. A vezetést az első félidő derekán Thorgan Hazard révén szerezték meg a belgák, amely előnyt a második felidő közepéig magabiztosan tartottak. Az utolsó negyed órában Portugália mindent egy lapra feltéve rohamozott, de egyenlíteni nem sikerült Cristiano Ronaldóéknak, így az öt évvel ezelőtti Európa-bajnok a nyolcaddöntőben búcsúzott.

Mindkét csapat a legerősebb összeállításában kezdte a mérkőzést, a belgáknál a kezdőcsapatban kapott helyet Eden Hazard, Kevin De Bruyne és az idei kontinenstornán már 3 találatnál járó Romelu Lukaku is. A címvédő portugáloknál az egyetlen nagyobb hiányzó Bruno Fernandes volt, azonban a Manchester United középpályása nem sérülés miatt, hanem egyszerűen Fernando Santos szövetségi kapitány taktikai döntése után került ki a kezdőcsapatból. Helyét a Sporting 25 éves középpályása, Joao Palhinha töltötte be. 

A portugál válogatott harmadik helyen, 4 ponttal jutott tovább az F-csoportból, míg a bivalyerős belgák háromból hármat nyertek a csoportkörben, tökéletes mérleggel érkeztek Sevillába.

Érdekesség, hogy Cristiano Ronaldóék a 2016-os kontinenstornán is harmadik helyen jutottak tovább csoportjukból, hogy aztán a trófeával utazzanak haza Párizsból. 

A mérkőzést a címvédők kezdték aktívabban, irányították a játékot és az első komoly helyzet is a portugáloké volt. Az ötödik percben Renato Sanches iramodott meg a pálya közepén a labdával, a baloldalon érkező Diogo Jota elé tálalt a tizenhatoson belül, azonban a Liverpool támadója csúnyán eltörte a labdát és méterekkel a jobb kapufa mellé lőtt. 

Az első 10 percet követően már a belga támadógépezet is mutatott életjeleket, több veszélyes beadás érkezett Lukaku irányába, továbbá Eden Hazard bombázott felé egy közepesen távoli lövést, de a portugál védelem stabilan zárt. A Real Madrid szélsőjének lövését követően taktikaibb csata bontakozott ki a pályán komolyabb helyzetek nélkül, óvatosan kezdeményeztek csak a felek.

Renato Sanches a 20. percben eresztett el egy távoli lövést, azonban ez a próbálkozása köszönőviszonyban sem volt a németek elleni bombájával, mikor a fiatal középpályás lövésével kettétörte a német kapufát. Közvetlen ezután akadt dolga először Thibaut Courtois kapusnak, Cristiano Ronaldo szabadrúgása talált utat a sorfal mellett a kapu irányába, azonban a Real Madrid kapusa higgadt maradt és hárította a portugál zseni próbálkozását. 

A 35. percben indultak be újra az események, egy portugál szabadrúgást követően villámgyorsan kontráztak a belgák, Lukaku iramodott meg a kapu felé és csak három portugál védő együttes ereje tudta szerelni az Inter támadóját.

Négy perccel az első félidő vége előtt Thorgan Hazard kapta a labdát a tizenhatos előterében, egy sikeres csellel lopta még egy kicsit a távolságot, aztán jobbal egy irtózatos erejű kifelé csavarodó bombával bevette Rui Patrício kapuját, a Dortmund középpályásának lövése védhetetlen volt. (1–0)

A félidőben így Roberto Martínez csapata vonult előnnyel pihenőre, a címvédő portugálok kiesésre álltak, 1–0. 

A fordulást követően egyből egy súlyos csapás érte Belgiumot, a 48.percben Kevin De Bruyne szenvedett olyan komoly sérülést, hogy a világ egyik legjobb középpályása nem tudta folytatni a mérkőzést, helyére a Napoli kiválósága, Dries Mertens érkezett.

Az 57. percig komolyabb helyzet nem alakult ki, ekkor azonban Cristiano Ronaldo tört be a tizenhatoson belülre, Diogo Jota irányába passzolta a labdát, aki egy talpalatnyi helyen fordult kapu felé és lendítette lövésre lábát, de újra csúnyán eltévesztette a célt és felé bombázta a ziccert, hatalmas lehetőség maradt ki. Rá három perccel a frissen beálló Joao Félix próbálkozott egy fejessel, de nagy riadalmakat nem okozott ezzel Courtois-nak, a belga kapus magabiztosan hárított. 

Az idő múlásával sem tudott komolyabb nyomást helyezni a portugál támadósor a belgák védelmére, az utolsó negyed órára kanyarodva mindössze egy 28 méterről eleresztett Ronaldo-szabadrúgás jelentetett veszélyt, azonban ez a próbálkozás is a sorfalban halt el. 

A következő percekben a helyzetek helyett a sárga lapok és szabálytalanságok száma szaporodott meg, több durva belépőt követően Pepe, Lukaku és Toby Alderweireld is figyelmeztetésben részesült. 

Az utolsó tíz percben az egyre növekvő portugál nyomás helyzetekben is megmutatkozott már, veszélyes fejesek után Raphael Guerreiro a kapufát is eltalálta, de egyszerűen a címvédő nem tudta bevenni Courtois kapuját. 

Elképesztő nyomást helyezett az utolsó pillanatig ellenfelére Portugália, de olyan szervezetten és hiba nélkül védekezett Belgium, hogy az öt perces hosszabbításban sem sikerült az egyenlítést és hosszabbítást jelentő gólt megszerezniük, így 1–0-s végeredménnyel zárult az első igazi rangadó a nyolcaddöntőben, a címvédő búcsúzik a kontinenstornától. Belgiumra a következő kanyarban Olaszország vár.

EURÓPA-BAJNOKSÁG, NYOLCADDÖNTŐ
Belgium–Portugália 1–0 (Sevilla)
Gólszerző: T. Hazard (42.)

(Borítókép: Thanassis Stavrakis / pool / Reuters)

Rovatok