Index Vakbarát Hírportál

Egyre több a szexuális zaklatás a Premier League-ben

2022. február 3., csütörtök 19:03

Ahogyan arról korábban az Index is beszámolt, súlyos vádakkal illették a Manchester United saját nevelésű futballistáját, Mason Greenwoodot. A 20 éves játékost a rendőrség előzetes letartóztatásba helyezte, a vizsgálat jelenleg is zajlik az ügyben – ám a középpályás esete nem az első, sőt nem is a második hasonló botrány a Premier League idei szezonjában.

Greenwoodról egy korábbi barátnője töltött fel vasárnap a közösségi oldalára olyan videókat, fotókat és hangfelvételeket, amelyek alapján bántalmazással és szexuális zaklatással vádolta meg a csatárt

Harriet Robson állításait képekkel és egy rövid felvétellel is igazolta, amelyeken vérző szájjal és foltokkal látható. A rövid felvételhez azt írta: „Mindenkinek, aki tudni szeretné, mit csinál velem éppen Mason Greenwood.”

A modell ezt követően hangfelvételeket is közzétett még 2021 októberéből, amelyek ugyancsak igazolni látszanak a United támadójának agresszív viselkedését. 

A felvételen hallható férfi minősíthetetlen stílusban szexre kényszeríti a nőt.

A történtek után a manchesteri klub közleményt adott ki, amelyben elítél mindenfajta erőszakot, valamint jelezte, hogy felfüggesztette a fiatal futballistát, aki határozatlan ideig nem is edzhet együtt a csapattal.

A helyi rendőrség vizsgálatot indított az ügyben, hozzátéve, eljutottak hozzá a közösségi médiában napvilágot látott kép- és hangfelvételek. Egy nem sokkal később kiadott közleményből pedig az is kiderült: 

egy 20 év körüli férfit letartóztattak nemI erőszak és testi sértés gyanújával. A férfit kihallgatás céljából továbbra is őrizetben tartják.

A szigetországi média természetesen azonnal felkapta a megrázó történetet, és nem nézte jó szemmel, hogy az egyesület csupán egy rövid közleményben reagált a vádakra, és fontosabbnak találta, hogy a klubhoz két éve csatlakozó Bruno Fernandesről posztoljon – kétszer is –, valamint hogy korábbi csatárát, a bolgár Dimitar Berbatovot köszöntse születésnapja alkalmából.

Alighanem ennek hatására kedden ismét felkerült egy nyilatkozat a klub hivatalos honlapjára, amelyben az MU ismételten határozottan elítélt mindenfajta erőszakot, és emlékeztetett, hogy további értesítésig Greenwood nem edzhet, és nem léphet pályára.

Közben – bár a hírek arról szóltak, hogy a rendőrség csütörtök estig meghosszabbította a játékos előzetes letartóztatását – nagy meglepetésre óvadék ellenében szerdán kiengedték az őrizetből. 

Mindez annak fényében volt leginkább meglepő, hogy a vádak közé addigra már a testi sértés és a szexuális erőszak mellett a halálos fenyegetés is bekerült...

Közben a United hivatalos szurkolói boltjából az Old Traffordon eltűntek Greenwood mezei és az egyszeres angol válogatott labdarúgóhoz köthető ereklyék, több csapattársa, például Cristiano Ronaldo vagy David de Gea leállította a követését a közösségi médiában, a népszerű videojátékból, a FIFA 22-ből pedig törölték.

Egyébként nem ő az egyetlen focista, aki ilyen jellegű botrányba keveredett: Cristiano Ronaldót egy Kathryn Mayorga nevű hölgy vádolta meg azzal, hogy 2009-ben egy Las Vegas-i szállodában megerőszakolta. A portugál sztár határozottan tagadta a vádakat, az ügyészség pedig egyévnyi nyomozás után lezárta az ügyet, mivel azt minden kétséget kizáróan nem lehetett bizonyítani.

Ennek ellenére a Ronaldo visszatérése utáni első hazai mérkőzésén a Level Up feminista kampánycsoport emlékeztette az ügyre a világot. Béreltek egy repülőt, amely a „Believe Kathryn Mayorga” – vagyis „Higgy Kathryn Mayorgának” – feliratot húzva repült el az Old Trafford felett.

A klub másik ikonikus alakját, Ryan Giggset 2020 novemberében tartóztatták le. A korábbi walesi szövetségi kapitányt volt barátnője és annak húga vádolta meg azzal, hogy bántalmazta őket. Óvadék ellenében őt is kiengedték, és mivel tagadta a vádakat, azóta is tart a bírósági nyomozás az ügyében.

De sajnos nem csak az MU háza táján jelennek meg hasonlóan sokkoló történetek. A városi rivális City francia védője, Benjamin Mendy augusztus végén került előzetes letartóztatásba. A labdarúgót öt nő nyolc bűnesettel, ebből négyen összesen hét rendbeli nemi erőszakkal vádolják. Mindegyik 2020 októbere és tavaly augusztus között történt. 

Mendy játékjogát a Manchester City felfüggesztette. A hátvéd mindent tagadott, óvadék ellenében pedig január végén, 134 napnyi fogságot követően otthonába távozhatott. Ügyének tárgyalására legkorábban június 27-én kerülhet sor.

A liverpooli illetőségű Everton július végén adott ki közleményt, amely szerint egy meg nem nevezett játékosa ellen kiskorúval szemben elkövetett szexuális zaklatás miatt folyik eljárás, így a futballista játékjogát azonnali hatállyal felfüggeszti. Később kiderült, hogy a 31 éves izlandi Gylfi Sigurdssonról van szó, akit szintén letartóztattak, majd óvadék ellenében kiengedtek, tárgyalására szintén később kerül majd sor.

Az első és talán legemlékezetesebb eset viszont a Premier League-ben Adam Johnsoné volt, a Manchester City és a Sunderland korábbi támadóját 2016-ban tartóztatták le, amiért egy 16 éves lánnyal létesített szexuális kapcsolatot. Hat év börtönt kapott, ennek felét töltötte le és bár 2019-ben szabadult, az ügy olyannyira beárnyékolta karrierjét, hogy fel kellett hagynia a profi labdarúgással.

Ítélet egyelőre az imént említett Johnsonén és Cristiano Ronaldóén kívül sem Greenwood, sem a többi érintett ügyében nem született. Ha azonban bármelyik sztárról kiderül, hogy bűnös, a futballpályák és a luxusházak helyett minden bizonnyal hosszú évekig egy börtöncella lesz az otthona.

(Borítókép: Paul Ellis / AFP)

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

Rovatok