Index Vakbarát Hírportál

Orosz futballcsapat nem játszhat otthon nemzetközi meccset

2022. február 27., vasárnap 21:27

Az orosz labdarúgó-válogatottaknak és klubcsapatoknak országukon kívül, semleges pályán kell megrendezniük hazai mérkőzéseiket a nemzetközi szövetség (FIFA) vasárnapi közleménye szerint.

A FIFA az európai szövetséggel (UEFA) egyeztetve úgy döntött, hogy az orosz csapatok mérkőzéseit nézők nélkül kell lejátszani semleges pályán. Az Oroszország megnevezés helyett az Orosz Labdarúgó Szövetség (RFU) kifejezést kell használni, az ország zászlaját tilos használni, és himnuszát sem lehet lejátszani. A FIFA a Nemzetközi Olimpiai Bizottsággal is konzultált ebben, végül a testület egyhangúlag döntött a szankciók mellett.

A héten a lengyel, a svéd és a cseh labdarúgó-szövetség először egy közös közleményben azt jelezte, hogy Oroszország nem lehet házigazdája az idei világbajnokság márciusi pótselejtezőinek. 

Később azonban még tovább ment a három szervezet: kijelentették, hogy ki sem állnak az orosz nemzeti együttes ellen.

Erre reagált mostani döntésével a FIFA, amely azonban így jelenleg nem törölte a márciusi mérkőzéseket. A svéd szövetség elnöke azóta jelezte, hogy semmiképp sem hajlandóak pályára lépni az orosz válogatott ellen.

A három szövetség azért fordult az UEFA-hoz és a FIFA-hoz, mert az orosz válogatott március 24-én a lengyel csapatot fogadná pótselejtezőn, a párharc győztese pedig öt nappal később a svéd–cseh mérkőzés továbbjutóját látná vendégül a részvételért.

Az angolok – bár nekik nincs tervezett meccsük az oroszok ellen – csatlakoztak ehhez a három országhoz, jelezve, hogy nem hajlandók az orosz válogatottal meccset játszani. A vb-t idén november 21. és december 18. között rendezik Katarban.

A futballvilág nagy része kitüntett figyelemmel kíséri az ukrajnai eseményeket. A Bundesliga hétvégi találkozói gyászszünettel kezdődtek, Angliában több pályán is Ukrajnát támogató feliratok tűntek fel, a spanyol közvetítések alatt az eredmény mellett pedig a „STOP WAR” felirat szerepel.

Az Arsenal korábbi hátvédje, Oleg Luzsnyi már jelezte, hogy harcra kész, és amíg a háború tart, felfüggeszti edzői pályafutását.

Több prominens labdarúgó is felszólalt az ügyben, például Cristiano Ronaldo is megosztotta, hogy a világbékéért imádkozik.

A portugál Benficában játszó Roman Jaremcsuk csereként állt be a hétvégi bajnokin, megkapta a csapatkapitányi karszalagot, valamint óriási vastapsban részesült.

(Index/MTI)

Rovatok