Index Vakbarát Hírportál

A tavalyi BL-döntő és madridi derbi is lehet a négy között

2022. március 18., péntek 14:15

Kisorsolták a Bajnokok Ligája idényének végjátékát: a negyeddöntő párosításának slágermeccsei a Chelsea Real Madrid elleni ütközetei lesznek, de a többi helyen is számos érdekességet találhatunk. 

Real Madrid–Chelsea

A párharc pikantériája, hogy a két együttes tavaly az elődöntőben is összecsapott egymással, akkor az angolok örülhettek (idegenben 1–1, otthon 2–0), és végül a sorozatot is megnyerték, így a BL-címvédő a BEK/BL-rekordbajnokkal találkozik.

A két együttes eddig öt tétmeccsen találkozott egymással, és a Real Madrid még sohasem örülhetett!

Az 1971-es KEK-döntőben a királyi gárda az utolsó percben még kiharcolta a hosszabbítást és az újrajátszást, azon azonban alulmaradt, ahogyan az 1999-es Szuperkupában is.

Egymás ellen

Manchester City–Atlético Madrid

Ez a két gárda viszont még eddig egyszer sem találkozott a nemzetközi porondon. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lehetne érdekességeket találni, hiszen ott van például a tény, hogy eddig a „matracosok” tudták csak kieséses párharcban búcsúztatni az összes angol BL-győztest (Chelsea, Liverpool, Manchester United). 

A világ legértékesebb keretével bíró manchesterieket irányító Pep Guardiola 12. alkalommal találkozik az Atlético Madriddal, a Barcelona korábbi trénere a La Ligában hat győzelmet és két vereséget tudott felmutatni, a kupában oda-vissza legyőzte riválisát, viszont a Bayern München szakvezetőjeként a 2016-os elődöntőben az idegenbeli 1–0-s vereség után hiába győztek 2–1-re, idegenben szerzett góllal a spanyolok jutottak a fináléba.

Az elődöntőben is pikáns párosítások lehetnek, hiszen kettős angol továbbjutás esetén a tavalyi döntő (Manchester City–Chelsea) ismétlődne meg, kettős spanyol siker esetén pedig a 2014-ben és 2016-ban is látott madridi derbi (Atlético Madrid–Real Madrid).

Benfica–Liverpool

Ránézésre a legkönnyebb dolga talán a 2019-es bajnok Liverpoolnak van, amely a Benficát kapta ellenfélül.

Érdekesség, hogy a „vörösök” a legutóbbi öt meccsükből négyszer is kikaptak a portugáloktól,

igaz, a 2010-es El-negyeddöntő visszavágóján elért 4–1-re győzelem továbbjutást ért (ahogyan az 1985-ös párharcban elszenvedett vereség is belefért). Ebben a kiírásban egyébként az ötgólos Gera Zoltán vezette Fulham döntőzött, többek között a Juventust is kiejtve, ott azonban az Atlético Madrid hosszabbításban felülmúlta az angolokat.

Patinás párharcnak számít, hiszen a két klub összesen nyolc alkalommal ülhetett fel Európa trónjára (Liverpool: 6, Benfica: 2).

Egymás ellen

Villarreal–Bayern München

Itt is akad egy hatszoros győztes, a legutóbb 2020-ban csúcsra érő Bayern München idén is az egyik fő favoritnak számít, így a Villarrealra sem vár könnyű feladat.

De hát nem volt könnyű a feladata tavaly az El-döntőben a Manchester Uniteddal, most a nyolcaddöntőben a Juventusszal szemben sem, mégis mindkétszer Unai Emery fiai örülhettek.

A bajorok eddig kétszer találkoztak a Villarreallal, a tíz évvel ezelőtti kiírás csoportkörében mindkétszer két góllal nyertek.

Egymás ellen

Ha nem történik meglepetés, és nem lesz bravúr az ibériai csapatoktól, akkor a két hatszoros győztes újra egymásnak feszülhet. Eddig kilencszer találkoztak a felek, öt döntetlen mellett a Liverpool háromszor, a Bayern München egyszer nyert.

Ön szerint melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021–2022-es idényét?

  • 3707
    Bayern München
  • 2360
    Manchester City
  • 1508
    Real Madrid
  • 1435
    Liverpool
  • 559
    Chelsea
  • 189
    Atlético Madrid
  • 94
    Villarreal
  • 41
    Benfica

BAJNOKOK LIGÁJA

A NEGYEDDÖNTŐ PÁROSÍTÁSA

Real Madrid (spanyol)–Chelsea (angol)

Manchester City (angol)–Atlético Madrid (spanyol)

Villarreal (spanyol)–Bayern München (német)

Benfica (portugál)–Liverpool (angol)

AZ ELŐDÖNTŐBEN

Manchester City (angol)/Atlético Madrid (spanyol)–Real Madrid (spanyol)/Chelsea (angol)

Villarreal (spanyol)/Bayern München (német)–Benfica (portugál)/Liverpool (angol)

Az első mérkőzéseket április 5-én és 6-án rendezik meg, a visszavágókra egy héttel később kerül sor.

(Borítókép: A Chelsea eddig még egyszer sem kapott ki a Real Madridtól – Glyn Kirk / AFP)

Rovatok