Index Vakbarát Hírportál

Jön a Messi–Lewandowski párbaj a világbajnokságon – megvannak a csoportok

2022. április 1., péntek 19:21

Péntek este Dohában kisorsolták a 22. labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztását. A címvédő francia válogatott az D csoportba került Dánia, az egyik interkontinentális pótselejtező győztes csapata (Costa Rica vagy Új-Zéland) és Tunézia mellett.

A 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság csoportbeosztása (vastagon a FIFA-ranglista első tíz helyezettje):

A felvezető műsor és a világbajnokság hivatalos zenéje, a Hayya Hayya súlyosan playbackelt előadása után a FIFA elnöke, Gianni Infantino intézett néhány szót a nézőkhöz. Beszédében megemlítette: ez lesz az eddigi legjobb világbajnokság, szerinte a világ egyesül Katarban.

Nehéz időket élünk, a világunk egy agresszív hely, és különleges alkalmak kellenek, hogy összehozzuk az embereket. A világ összes vezetőjének üzenem, hogy hagyják abba a háborúzást

– reagált a zajló orosz–ukrán háborúra.

A húzást Jermaine Jenas (21-szeres válogatott angol labdarúgó), Carli Lloyd (kétszeres világbajnok amerikai labdarúgó) és Samantha Johnson (televíziós műsorvezető) vezette. Nyolc visszavonult futballista húzta ki a csapatokat. Köztük olyan legendák, mint a kétszeres világbajnok brazil Cafu vagy a minden idők egyik legjobb középpályásának tartott német Lothar Matthäus. Érdekesség: a német klasszis 2003 és 2006 között a magyar labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya volt. 

Az első arab ország, az utolsó 32 csapatos vb

A 22. világbajnokságot 2022. november 21. és december 18. között Katarban rendezik meg. Ez lesz az első torna, amelyet az arab világban tartanak, és a 2002-es dél-koreai és japán közös rendezésű világbajnokság után a második, amelyre Ázsiában kerül sor. A rendkívül magas nyári hőmérséklet miatt kell a késő őszi, kora téli időpontban rendezni, ez lesz az első mundial, amelyet nem májusban, júniusban vagy júliusban játszanak le. 

A nyitómérkőzést Katar az A2-es gárda ellen játssza majd, november 21-én 11 órakor.

A résztvevőket nyolc négycsapatos csoportba sorsolták, ahol az első és a második helyezettek jutnak tovább a kieséses szakaszba. Ott a legjobb tizenhat, nyolc, négy között, majd pedig a döntőben kell helytállnia a végső győztesnek. Ez az utolsó 32 csapatos torna, hiszen 2026-ban az Egyesült Államok, Kanada és Mexikó már 48 gárdát láthat vendégül.

A sorsolás szabályai

A 32 résztvevőt a március 31-i FIFA-ranglista alapján négy kalapba osztották, az elsőbe került a rendező Katar, amely automatikusan az A csoport első helyét kapta meg. Ebbe a kalapba került a házigazda mellé a hét legjobb helyen álló válogatott. A második-harmadik kalapban a következő 8-8 gárda, a negyedikben az öt legrosszabb helyen álló mellett a maradék három kijutó csapat kapott helyet. 

A négy kalap beosztása:

  1. kalap: Katar, Brazília, Belgium, Franciaország, Argentína, Anglia, Spanyolország, Portugália
  2. kalap: Mexikó, Hollandia, Dánia, Németország, Uruguay, Svájc, Egyesült Államok, Horvátország
  3. kalap: Szenegál, Irán, Japán, Marokkó, Szerbia, Lengyelország, Dél-Korea, Tunézia
  4. kalap: Kamerun, Kanada, Ecuador, Szaúd-Arábia, Ghána + 3 maradék kijutó válogatott

Az alapszabály az, hogy egy konföderációból csak egy válogatott kerülhet egy csoportba, ezalól az európai selejtezőzóna (UEFA) képez kivételt. A nyolc csoportból ötben két UEFA-tagország lesz, háromban pedig egy. 

A húzást az első kalappal kezdték, és a negyedikkel zárták, mindegyik gárda a betűrend szerinti első lehetséges csoportba került. A csoporton belüli pozíciót sorsolták, az első kalaposak viszont minden esetben az egyes pozíciót kapják. 

Ki lehet a maradék három kijutó? 

A 32 helyből 29 már foglalt, a maradék három válogatott a pótselejtezőből jut ki a vb-re. Két együttes az interkontinentális pótselejtezőből, egy pedig az európai pótselejtező A ágának győzteseként kvalifikálhat a viadalra. 

Az alábbi csapatok juthatnak ki, ha megnyerik a pótselejtező döntőjét. Ezek a mérkőzések júniusban zajlanak majd: 

A kijutó csapatokkal, a legnagyobb lemaradókkal és a legérdekesebb résztvevőkkel ezen cikkünkben foglalkoztunk bővebben. 

Hol marad a magyar válogatott? 

Sajnos itthon.

A magyar labdarúgó-válogatott az 1986-os mexikói világbajnokságra tudott legutóbb kijutni. A mostani selejtezősorozat során az elérhető 30 pontból 17-et gyűjtöttünk. A csoportelső, azaz kijutást érő helyen végző Anglia mögött kilenc, a csoportmásodik, pótselejtezőt érő helyen végző Lengyelországtól három pontra maradtunk el. Utóbbi különösen fájó lehet, hiszen hazai pályán 2–0-ra, majd 3–2-re is vezettünk a lengyelek ellen, végül kénytelenek voltunk beérni egy döntetlennel. Varsóban a kijutás szempontjából már nem számított, hogy Magyarország 2–1-re legyőzte Lengyelországot. A lengyelek a pótselejtezőn kvalifikálták magukat a 2022-es katari világbajnokságra. 

Az Európa-bajnok sem jutott ki 

A 13 európai kijutó között hiába keressük a friss Eb-győztes olaszokat, hiszen Észak-Macedónia óriási meglepetésre kiütötte a Squadra Azzurrát a sorozatból, a 2016-os kontinensbajnok portugálokkal viszont már nem bírtak az északmacedónok. 

A négyszeres világbajnok lemaradása egyértelműen a legnagyobb meglepetés (bár egy portugál–olasz döntő esetén bármelyik vesztesre igaz lett volna). Olaszországon kívül minden korábbi győztes (Brazília, Németország, Argentína, Franciaország, Uruguay, Anglia, Spanyolország) kvalifikálta magát a viadalra, de azért akad nagy lemaradó így is.

Ott van példának okáért a Mohamed Szalah vezette Egyiptom, amely nemrég az Afrikai Nemzetek Kupáján döntőzött, és ott csak büntetőkkel maradt alul Szenegállal szemben. A sors fintora, hogy ez a két gárda a helyi selejtezősorozat végső fordulójában is összekerült, a két 1–0-s hazai siker után pedig a február elején is győztes Szenegál ünnepelhetett. 

Ebből a régióból a 2014-ben nyolcaddöntős Algéria és a hatszoros vb-szereplő, háromszoros nyolcaddöntős Nigéria is az utolsó lépcsőfokon hasalt el – Kamerun és Ghána örömére.

Cristiano Ronaldo és Lionel Messi utolsó esélye? 

Portugália kijutásával Cristiano Ronaldo az ötödik világbajnokságára készülhet. A 37 éves klasszisnak minden bizonnyal ez lehet az utolsó fellépése (bár ezt ő maga még nem erősítette meg), ahogy hétszeres aranylabdás nagy riválisának, az akkor már 35 éves Lionel Messinek is ez lehet az utolsó esélye világbajnoki aranyat nyerni.

(Borítókép: Markus Gilliar / GES-Sportfoto / Getty Images)

 

Rovatok