Index Vakbarát Hírportál

A City káprázatos, hétgólos meccsen verte meg a Real Madridot

2022. április 26., kedd 22:54

A Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén a Manchester City hazai pályán végig nagy fölényben játszva „csak” 4–3-ra győzte le a többször is felálló Real Madridot. A visszavágóra jövő szerdán kerül sor a spanyol fővárosban.

Előzmények

A két együttes a hetedik egymás elleni mérkőzésére készült, a mérleg teljesen kiegyenlített volt, hiszen mindketten kétszer nyertek két iksz mellett, a gólkülönbség is egál volt: 7–7.

A tendencia ugyanakkor az angol bajnoki éllovas mellett szólt, hiszen a 2012-es csoportkörben és a 2016-os elődöntőben is egy Real-siker és egy iksz született, a 2020-as nyolcaddöntőt viszont már kettős győzelemmel abszolválták a manchesteriek.

Érdekesség, hogy az előző elődöntőt napra pontosan hat évvel követi a mostani, hiszen 2016-ban is április 26-án és május 4-én csaptak össze a felek, akkor a manchesteri gól nélküli döntetlen után Madridban 1–0-ra győzött a Real – egy City-öngóllal.

A 0–0-tól most nem sokáig kellett tartani…

Összefoglaló

A mérkőzést erősorrendünk második helyezettje, a házigazda kezdte erősebben, hiszen már a második percben megszerezte a vezetést, Rijad Mahrez jobb oldali beadására Kevin De Bruyne érkezett remekül, fejese pedig honfitársa, Thibaut Courtois kapujának jobb alsó sarkában kötött ki (1–0).

Igazi madridi specialistává vált az elmúlt hetekben, hiszen az Atlético Madrid elleni negyeddöntőt az ő találata döntötte el.

A folytatásban próbálta átvenni kicsit a kezdeményezést a rekordgyőztes királyi gárda, de a 11. percben jött az újabb pofon, Phil Foden kapott remek labdát a bal szélen, ügyesen tartotta bent a labdát, visszaadta De Bruynének, a belga centerezése Gabriel Jesust találta meg, aki szépen fordult be, és lőtt a bal alsó sarokba (2–0).

A brazil csatárról hétvégén felreppent, hogy a minden bizonnyal érkező Erling Haaland miatt megválnak tőle, ezt egy Watford elleni négy gól+egy gólpasszos meccsel konstatálta, most pedig újabb gólt szerzett… 

A Real Madrid főleg Rodrygo oldalán igyekezett nyomás alá helyezni a hazai védelmet, de továbbra is a City volt veszélyesebb, Foden kifejezetten lubickolt. 

Az első fél órához közeledve Mahrez és Foden is kihagyott egy óriási lehetőséget – talán mindketten passzolhattak volna –, kis túlzással az egész párharcot lezárhatta volna a tavalyi döntős, de David Alaba fejese jelezte, azért hátul is figyelni kell.

Pillanatokkal később Olekszandr Zincsenko hagyott ki helyzetet, kifejezetten hízelgő volt a Real számára, hogy csak kettő volt a felek között, aztán épp az ukrán maradt le, és természetesen ezúttal is Karim Benzema büntetett (2–1).

Ez már a 13. gólja volt a mostani BL-idényben, amivel beérte az éllovas Robert Lewandowskit.

Maradt aktív a Real, de Ederson a helyén volt Rodrygo lövésénél, de hamar felébredt a kieséses szakaszban kapott első gólja jelentette sokkból a City, és Mahrez jobb felsőre tartó szabadrúgásával újra tesztelte Courtois-t – De Bruyne pontrúgásánál a sorfal mentett, így a szünetre 2–1-es hazai előnnyel mehettek a felek. 

A fordulást követően Mahrez szenzációsan került ziccerbe, de lövésénél a kapufa segített a vendégeken, a kipattanót pedig Foden Dani Carvajalba lőtte. 

Az 53. percben aztán már semmi sem akadályozta meg az angol tehetség gólját, Fernandinho jobb oldali beadását bólintotta Foden a bal alsóba (3–1).

Mielőtt azonban nagyon örülhettek volna a hazaiak, Vinícius Júnior használta ki, hogy a világon senki sem akarta megtámadni, majd könnyedén passzolt a kapuba – a Real a második lehetőségéből is betalált (3–2)!

Az újabb szépítő találat megint pár perc kiegyenlítettebb játékot hozott, de csakhamar visszaállt a City fölénye, és az előző találatnál ugyancsak nagyot hibázó Aymeric Laporte kozmetikázhatott volna a túloldalon – ziccerét viszont Courtois-ba lőtte.

A 74. percben harmadszor is beállt a közte kettő, Zincsenkót a kaputól 17 méterre csúnyán felvágta Toni Kroos, de Kovács István játékvezető előnyszabályt alkalmazott, nagyon helyesen, Bernardo Silva óriási erővel lőtt a rövid felsőbe (4–2).

A folytatás a szokásos képet hozta, a City támadott, újabb ziccert kialakítva, a Real pedig a semmiből megint szépített, Laporte fejéről a kezére pattant a labda, Benzema parádés „panenkával” büntetett (4–3).

Ezzel meglett a 14. találata is, így gyakorlatilag a BL gólkirálya lett, hiszen a legközelebbi aktív rivális, Mohamed Szalah eddig nyolcszor volt eredményes. 

A végjátékban Rúben Dias kétszer is megszerezhette volna az ötödik manchesteri gólt, de mindkétszer centikkel lemaradt a labdáról, a ráadásban pedig két szurkoló is berohant a pályára, újabb találat így nem esett, a Real Madrid Benzema és Vinícius Júnior klasszisának, valamint a manchesteri helyzetkihasználásnak köszönhetően még életben maradt a spanyolországi visszavágó előtt.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021–2022-es szezonját?

  • 8614
    Real Madrid
  • 8338
    Liverpool

BAJNOKOK LIGÁJA

ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 4–3 (De Bruyne 2., Gabriel Jesus 11., Foden 53., Bernardo Silva 74., ill. Benzema 33., 82. – a másodikat 11-esből, Vinícius Júnior 55.)

(Borítókép:  Marc Atkins/Getty Images)

Rovatok