Index Vakbarát Hírportál

A második félidőre összeesett a Villarreal, BL-döntő kapujában a Liverpool

2022. április 27., szerda 22:51

A labdarúgó-Bajnokok Ligája elődöntőjének első mérkőzésén a Liverpool 2–0-ra megverte az idei szezon meglepetéscsapatát, a Villarrealt, így Jürgen Klopp együttese hatalmas lépést tett a döntő felé. A párharc visszavágóját jövő hét kedden rendezik az 50 ezer fős spanyol városban.

Kedden vette kezdetét a legrangosabb európai kupasorozat elődöntőjének első fordulója, mikor az idei BL-szezon eddigi legjobb mérkőzésén a Manchester City 4–3-ra győzte le a Real Madrid csapatát.

A szerda esti elődöntőben a Liverpool fogadta a Villarrealt. A spanyol együttes szolgáltatja a Bajnokok Ligája idei tündérmeséjét, hatalmas meglepetésre Unai Emery csapata már a Juventust és a Bayern Münchent is búcsúztatta az egyenes kieséses szakaszban, így Jürgen Klopp játékosai sem számíthattak sétagalopp győzelemre az Anfielden. 

A két csapat korábban kétszer találkozott egymással. A 2016-os Európa-liga elődöntőjének spanyolországi mérkőzésén a Villarreal nyert 1–0-ra, majd a liverpooli visszavágón az angol csapat 3–0-s győzelmével megfordította a párharcot, és bejutott a fináléba. Apró érdekesség, hogy a visszavágón Kassai Viktor fújta a sípot. 

Összefoglaló

Mindkét együttes a lehető legerősebb összeállításában lépett pályára, a vendégeknél mindössze egy komolyabb hiányzó volt, Gerard Moreno sérülés miatt nem állhatott csapata rendelkezésére. 

Az első veszélyesebb jelenetek a spanyol kapu előtt alakultak ki két liverpooli szögletet követően. A sarokrúgás után Raúl Albiol az utolsó pillanatban takarította el a labdát a kapu elől, majd Mohamed Szalah fejese tévesztett jóval célpontot, így Geronimo Rulli kapusnak nem akadt dolga. A 11. percben már ziccerig is eljutott a Liverpool, de Szalah beadását Sadio Mané rendkívül rosszul fejelte el, így nem jelentett veszélyt a kapura, hatalmas lehetőség maradt ki.

A félidő derekáig komolyabb lehetőséget egyik csapat sem dolgozott ki, a Villarreal-védelem magabiztosan állt a lábán. Kicsivel később Mohamed Szalah veszélyeztetett a tizenhatoson belülről, de az egyiptomi támadó ballábas csavarása kapu fölött hagyta el a játékteret. Tíz perccel az első játékrész vége előtt Trent Alexander-Arnold ívelte be kiválóan a játékszert a spanyol kapu előterébe, de az érkező labdát Szalah gyengébbik lábával találta el, és úgyszintén célt tévesztett. 

Ebben a pillanatban már 12–0 volt a lövési kísérletek SZÁMA. 

Mindössze három perc maradt hátra az első félidőből, mikor Thiago nagyjából 25 méterre a kaputól eresztett el egy irgalmatlan erős bombát, de lövése a keresztlécen csattant. Egyre közelebb járt a Liverpool a vezető gól megszerzéséhez.

Rögvest a második félidő elején rezgett a Villarreal hálója, egy szögletet követően Sadio Mané fejelte vissza a labdát a kapu előterébe, ami végül Fabinho elé került, a brazil középpályás meg kíméletlenül, közvetlen közelről a kapuba bombázott. A szépséghiba mindössze annyi volt, hogy Mané fejese pillanatában Fabinho leshelyzetben állt, így a gólt érvénytelenítette a játékvezető.

Nem kellett sokat várni ez után az első szabályos Liverpool-találatra:

Az 52. percben Jordan Henderson jobb oldalról érkező beadásába Pervis Estupinán rendkívül szerencsétlenül ért bele, így a labda védhetetlenül csapódott Rulli kapujába. A Villarreal hálóőre csak kétségbeesetten belekapott a labdába, mentenie már nem sikerült, 1–0. 

Ha egy üzlet beindul! Kettő perccel később Mohamed Szalah kiváló ütemben passzolta a labdát a kiugró Mané elé, a szenegáli támadónak már csak annyi dolga volt, hogy Rulli mellett a hálóba pöckölje a labdát, amit meg is tett, 2–0. Egy pillanat alatt összeomlott a Villarreal. 

Húsz perccel a vége előtt futószalagon sorakoztak a Liverpool-helyzetek. Előbb Virgil van Dijk 24 méterről leadott bombáját hárította Rulli, majd Luis Díaz a tizenhatoson belülről próbálkozott, de ezt a lövést is oldalra tolta az argentin kapus. 

A 78. minutumban újra Luis Díaz volt reflektorfényben, a villámléptű kolumbiai szélső ezúttal a bal szélen futott el és került lövőhelyzetbe, próbálkozása azonban annyira lecsúszott a lábáról, hogy az oldalvonalon hagyta el a labda a játékteret. Érdekesség, hogy ebben a pillanatban a kapura lövések aránya 20:1 volt. Alissonnak, a Liverpool kapusának finoman szólva is stresszmentes estéje volt.

Több komolyabb helyzet már nem alakult ki a mérkőzésen. a kezdeti nehézségek ellenére végül a Liverpool sima győzelmet aratott, magabiztos, kétgólos előnnyel utazhat jövő héten Spanyolországba.

Továbbjutása esetén Jürgen Klopp csapata 2019-es győzelme után újra pályára léphet a Bajnokok Ligája fináléjában.

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021–2022-es szezonját?

  • 8614
    Real Madrid
  • 8338
    Liverpool

BAJNOKOK LIGÁJA
ELŐDÖNTŐ, ELSŐ MÉRKŐZÉS

Végeredmény: Liverpool (angol)–Villarreal (spanyol)  2–0
Gól: Estupinán (öngól, 53. perc), Mané (55. perc)

A visszavágót jövő kedden rendezik. 

(Borítókép: Getty Images)

Rovatok