Index Vakbarát Hírportál

Csak a Bayern ellen volt még ennél is rosszabb a Real sorozata

2022. április 27., szerda 10:35

A Bajnokok Ligája elődöntőjének első felvonásán a nagy fölényben lévő Manchester City 4–3-ra legyőzte az egyéni villanásokkal párharcban maradó Real Madridot. A találkozó legérdekesebb statisztikáiból válogattunk.

Nagyon belelendült a Manchester City

Bár a két csapat első négy mérkőzéséből kettőt a Real Madrid nyert meg kettő döntetlen mellett, és 2016-ban finálét ért az 1–0-s összesítés a királyi gárda számára, azóta mind a három fellépésen a manchesteriek győztek. A gólkülönbség is az angolok számára kedvezőbb immár, 11–10.

A Manchester City a 24. meccsét játszotta spanyol csapat ellen a nemzetközi porondon, és immár itt is pozitív a mérleg, öt döntetlen és kilenc vereség mellett ez már a 10. győzelme volt. A királyi gárdának ez a 16. veresége volt, 13 döntetlen mellett 18 siker a mérleg.

Csak a Bayernnek volt még ennél is jobb szériája

A Real Madrid harmadszor kapott ki egy csapattól egymás után legalább három alkalommal, a 2000-es évek elején a Bayern München négyszer is diadalmaskodott ellene, majd a Juventus hozott össze ugyancsak hármas szériát a City előtt.

3 - El Real Madrid ha perdido tres partidos seguidos ante un mismo rival por tercera vez en la historia de la Liga de Campeones (cuatro vs Bayern de Múnich en abril de 2002 y tres ante la Juventus en noviembre de 2008). Jaqueca. pic.twitter.com/OiVPQaWwsV

— OptaJose (@OptaJose) April 26, 2022

Nem tucatsiker!

Pep Guardiola a 20. alkalommal vezette csatába az övéit (Barcelona, Bayern München, Manchester City) a Real Madrid ellen, és ez már a 12. sikere volt a 13-szoros BEK/BL-győztessel szemben. Erre a mennyiségre négy döntetlen és négy vereség jutott.

Carlo Ancelottinak továbbra sem megy a Manchester Cityvel szemben, hiszen a kilencedik összecsapásából nyolcadszor is vesztesen hagyta el csapata (Chelsea, Everton, Real Madrid) a játékteret, és csupán egy győzelmet tud felmutatni.

A 2014-es Real–Bayern-elődöntő kettős sikere után Guardiolával szemben is pocsék a mérleg, mind az öt találkozásuk során a katalán tréner örülhetett.

Karim Benzema gólkirálynak tekinthető – mindenhol is

A Real Madrid sokáig indokolatlanul kritizált francia csatára továbbra is bomba formában van, a kapu előtt valóságos „gyilkosnak” számít. A La Ligában nincs ellenszere, 25 találatával tízzel vezeti az üldözőket, így öt körrel a vége előtt olyan biztos a gólkirályi címe, mint a fővárosiak bajnoki aranya (hiszen a Barcelona és a Sevilla hátránya egyaránt 15 pont).

A Bajnokok Ligája kieséses szakaszában sem lehet nála jobb szériában lévő játékost találni, a PSG elleni nyolcaddöntőben három, a Chelsea elleni elődöntőben négy, a manchesteri elődöntőben két gólt szerzett, összességében pedig már 14 találatnál jár, így megelőzte a negyeddöntő előtt még éllovas Robert Lewandowskit (13).

Mivel a Bayern lengyel csatára mellett az Ajaxszal 11-szer eredményes Sébastien Haller sem gyarapíthatja már a góljainak számát, Benzema gyakorlatilag a BL-ben is gólkirálynak tekinthető, hiszen a még aktív játékosok között második (összességében negyedik) Mohamed Szalah hátránya már hat találat (8).

Történelmileg is erős Benzema BL-idénye, hiszen csak Cristiano Ronaldo (3x) és Lewandowski tudott ennél jobban zárni.

A legtöbb BL-gól egy idényben

A City elleni második találata a végjátékban pedig kifejezetten szemtelen volt.

WHAT A PHOTO! pic.twitter.com/srNxUd7R5V

— FootballFunnys (@FootballFunnnys) April 26, 2022

Puskásék nyomában

Benzema az idénybeli 41. tétmeccsén megszerezte a 40. és 41. találatát is, ezzel pedig immár öttagú azoknak a játékosoknak a listája, akik elértek legalább 40 gólt a Realban egy szezon alatt. Korábban ez Puskás Ferencnek, Alfredo Di Stéfanónak, Hugo Sáncheznek (2×) és Cristiano Ronaldónak (8×) sikerült.

Sosem volt még ennél gólgazdagabb BL-elődöntős meccs

Ez a hét találat hármas holtversenyben a legtöbb, ami egy elődöntős BL-meccsen esett, 1995 áprilisában az Ajax 5–2-re legyőzte a Bayern Münchent, 2018-ban pedig a Liverpool verte szintén 5–2-re a Romát.

7 - Ce match entre Manchester City et le Real Madrid (4-3) est la rencontre la plus prolifique en demi-finale de la Ligue des Champions, à égalité avec Ajax v Bayern en avril 1995 (5-2) et Liverpool v Roma en avril 2018 (5-2). Epoustouflant. #MCIRMA pic.twitter.com/8Sm1UpCdQZ

— OptaJean (@OptaJean) April 26, 2022

19 év után ismét manchesteri 4–3-as siker a Real ellen

Érdekesség, hogy 2003 áprilisában is volt egy 4–3-as BL-veresége Manchesterben a Real Madridnak, bár az igazából győzelemmel felérő volt, hiszen a United elleni hazai meccsen 3–1-re nyert a spanyol klub, idegenben pedig Ronaldo mesterhármasával eldöntötte a továbbjutás kérdését, a „vörös ördögök” a csereként beálló David Beckham duplájával tudtak fordítani a hajrában.

Phil Foden angol rekorder lett

Az angolok reménysége már a kilencedik Bajnokok Ligája-gólját szerezte meg a 21. életévének betöltése előtt, ezzel beállította Wayne Rooney nemzeti rekordját. Akár még előzhet is, hiszen jövő héten lesz a madridi visszavágó, ha pedig sikerrel veszi a City a párharcot, akkor épp Foden születésnapján (május 28.) döntőzhet.

Kevin De Bruynének nem volt ilyen eredményes napja a Real elleni meccs óta

A már a második percben eredményes belga varázsló a 11. percre gólpasszt is adott, ezzel az 59. BL-meccsén másodszor fordult elő vele, hogy gólja és asszisztja is volt. Az első ilyen? 2020 februárjában – a Real Madrid ellen!

Melyik csapat nyeri meg a Bajnokok Ligája 2021–2022-es szezonját?

  • 8614
    Real Madrid
  • 8338
    Liverpool

BAJNOKOK LIGÁJA

ELŐDÖNTŐ, 1. MÉRKŐZÉS

Manchester City (angol)–Real Madrid (spanyol) 4–3 (De Bruyne 2., Gabriel Jesus 11., Foden 53., Bernardo Silva 74., ill. Benzema 33., 82. – a másodikat 11-esből, Vinícius Júnior 55.)

(Borítókép: Chris Brunskill/Fantasista/Getty Images)

Rovatok