Index Vakbarát Hírportál

Nincs kegyelem: az orosz csapatokat a következő szezonban is kizárhatja az UEFA

2022. április 30., szombat 16:24

Egybehangzó sajtóinformációk szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hamarosan bejelentheti, hogy a 2022–2023-as szezonra sem függeszti fel az orosz labdarúgóklubokat, valamint a nemzeti válogatottat érintő szankciókat, így az oroszok a következő idényben sem indulhatnak el a az UEFA, valamint a FIFA égisze alá tartozó versenyeken.

Az orosz–ukrán háború miatt február 28-án az UEFA és a FIFA felfüggesztette Oroszországot, amely azt jelentette, hogy a még egyetlen orosz csapatként versenyben lévő Szpartak Moszkva nem szerepelhet tovább az Európa-ligában. Így a három magyar válogatottat – Gulácsi Pétert, Szoboszlai Dominikot, Willi Orbánt – is a soraiban tudó RB Leipzig játék nélkül jutott tovább a negyeddöntőbe.

Oroszország felfüggesztése miatt a Szbornaja, vagyis az orosz labdarúgó-válogatott sem léphetett pályára a világbajnoki pótselejtezőn, így a nemzeti együttes nem jutott ki a katari világbajnokságra.

A női válogatott a nyári Európa-bajnokságon lett volna érdekelt, ám onnan is kizárták a csapatot, a szankciók pedig az utánpótlás-válogatottakra is vonatkoztak. 

Emellett az UEFA azonnali hatállyal véget vetett a Bajnokok Ligája főszponzorával, a Gazprommal való együttműködésnek is.

Bár az Orosz Labdarúgó-szövetség fellebbezést nyújtott be, a Lausanne-i Sportdöntőbíróság elutasította a keresetet, és helybenhagyta a szövetségek ítéletét. 

Maradnak a szankciók

A retorziók eredetileg a mostani szezonra vonatkoztak, mivel azonban továbbra is tartanak a harcok Ukrajna területén, és a két ország háborúban áll egymással, a következő szezonra is életben maradnak a szankciók, erről pedig a napokban várható hivatalos közlemény.

Ez azt jelenti, hogy a 2022–2023-as szezonban sem a Bajnokok Ligájában, sem más nemzetközi kupában nem indulhatnak orosz csapatok, ahogyan a válogatottak sem vehetnek részt a Nemzetek Ligájában és a különböző selejtezős sorozatokban, valamint korosztályos viadalokon.

Az orosz–ukrán háború eseményeit folyamatosan figyelemmel kísérjük, szombati, percről percre frissülő hírfolyamunkat itt találja.

(Borítókép: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok