Index Vakbarát Hírportál

Az utolsó puzzle-darab is helyére került a világ legértékesebb kereténél

2022. május 10., kedd 16:34

Hivatalossá vált, ami napok, sőt igazából hetek óta nyílt titok volt: a Manchester Cityben folytatja pályafutását napjaink legnagyobb csatárígérete, Erling Haaland, aki a világ legértékesebb játékoskeretének utolsó hiányzó puzzle-darabkája lehet Pep Guardiola keze alatt.

Angliában született, 15 évesen már felnőtt bajnokin játszott, 17 évesen mesternégyest rúgott az éllovasnak

Édesapja, Alf-Inge Haaland maga is PL-futballista volt. Fia, Erling 2000. július 21-én Leedsben látta meg a napvilágot, majd még ezen a nyáron a Manchester City futballistája lett – karrierjének érdemi részét a rivális United középpályása, Roy Keane zárta le 2001 áprilisában brutális belépőjével (ami egyébként szándékos volt egy korábbi sérelem megtorlására...), ezt követően nyáron műteni kellett a térdét, és csupán 47 percet játszott a következő idényben, majd vissza is vonult.

Vele ellentétben a 194 centire nyúlt Erling nem a középpályán, hanem az ellenfél kapuja előtt érzi magát igazán otthonosan, tehetsége hamar kitűnt, és miután a második számú csapatban ontotta a gólokat (14 fellépésen 18 alkalommal volt eredményes), 2016. május 12-én, vagyis még csupán 15 évesen már a felnőttek között lépett pályára, a másodosztályú Byrne FK-ban.

Bár itt gólt nem szerzett, így is felkeltette a német Hoffenheim érdeklődését, a próbajáték után ugyanakkor nem kapott szerződést, így 2017 februárjában a Moldéhez igazolt – ahol a korábbi MU-csatár Ole Gunnar Solskjaer irányítása mellett pallérozódott.

A kupában góllal debütált, majd júniusban a bajnokságban is szóhoz jutott, fokozatosan építették be az első csapatba.

Klubcsapatában az igazi áttörésre 2018. július 1-jéig kellett csak várni, akkor az éllovas Brann otthonában az első negyedórában triplázott, majd a 21. percben a negyedik góljával beállította csapata 4–0-s sikerét.

Ezt követően természetesen rögvest felkeltette a helyszínen lévő MU-megfigyelő, Tommy Möller Nielsen érdeklődését, a következő mérkőzésen szerzett két gólja következtében pedig már a Juventus is készítette kinyitni a pénztárcáját, végül azonban ennél kisebbet ugrott.

Szoboszlai Dominik csapattársa lett – kilenc gólt lőtt egy vb-meccsen

Haaland ugyanis 2019. január 1-jén a remek játékosnevelő Red Bull Salzburghoz igazolt – a Molde nyolcmillió eurót kapott tinisztárjáért, aki eddigre a norvég utánpótlás-válogatottakban azért már régen letette névjegyét, hiszen az U19-es csapatot kilenc góllal vezette ki az Eb-re, majd 2019 májusában az U20-as világbajnokságon is szóhoz jutott.

A norvégok az Uruguaytól (1–3) és Új-Zélandtól (0–2) elszenvedett vereség után a záráson azért küzdöttek, hogy a négy továbbjutó csoportharmadik közé beférkőzzenek, ezért egy pillanatra sem álltak le Honduras ellen, aminek egy 12–0-s mészárlás lett az eredménye. Haaland sem aprózta el, a 7. és a 90. perc között egymaga kilencszer talált be, pedig egyet még el is vettek végül tőle.

A továbbjutás ezzel együtt sem lett meg, de hősünk egy meccsen megnyerte az Aranycipőt, rajta kívül ugyanis az egész tornán senki sem jutott négy fölé sem!

Az első fél évében Szoboszlai Dominikéknál túl sok lehetőséget mondjuk nem kapott, öt fellépésen csupán 149 percet kapott, egy gólt azért ennek ellenére is szerzett.

Berobbant, rögvest lecsapott rá a Dortmund – BL-gólkirály lett

No de aztán 2019 őszén már az is megismerte a nevét, aki addig nem hallott róla: szeptember közepére hét bajnoki mérkőzésen 11 gól és öt gólpassz volt a mérlege, és mielőtt bárki legyinthetett volna, hogy de hát ez csak az osztrák bajnokság, jött a Bajnokok Ligája, ahol a Liverpool, a Napoli és a Genk elleni hat meccsen nyolcszor volt eredményes.

Az év végére nyilvánvaló volt, hogy nem lehet a csapatnál tartani – 22 tétmérkőzésen 28 gól és hét gólpassz volt a mérlege, le is csapott rá húszmillió euróért a fiatalokkal ugyancsak remekül bánó Dortmund.

Aki azt várta, hogy a német bajnokság túl nagy ugrás lesz számára a kezdetekben, az hamar meglepődhetett, hiszen az Augsburg ellen az utolsó bő fél órára beállva mesterhármast szerzett, majd a Köln ellen ugyancsak csereként 25 perc alatt duplázott, az Union Berlin ellen így már muszáj volt a kezdőbe nevezni, ezt pedig két góllal és egy gólpasszal hálálta meg a 77 perce alatt.

A PSG elleni nyolcaddöntő hazai felvonásán az ő duplájával lett 2–1-es Dortmund-siker, de a visszavágón ő sem tudott segíteni a végül döntőig jutó párizsiak ellen (0–2).

A következő idényben is tízszer volt eredményes a BL-ben, ez pedig már gólkirályi címet is hozott számára – a fekete-sárgákat viszont ismét csak a későbbi döntős (Manchester City) ejtette ki.

A 2019–2020-as idényt végül negyven tétmeccsen jegyzett 44 góllal és tíz gólpasszal zárta, a következő évadot 41 tétmeccsen 41+12-vel, a jelenlegiben pedig különböző sérülései mellett is 29 fellépésen 28 gólnál és nyolc asszisztnál jár, és vár még rá egy Hertha BSC elleni idényzáró, amelyen akár el is érheti ismét az egyes gól/meccs átlagot.

A norvég felnőttválogatottban is belelendült az elmúlt hónapokban, szeptember óta mind az öt meccsen eredményes volt, összesen nyolcszor, a 17 találkozóján pedig 15 gólnál jár a címeres mezben.

Rekordfizetéssel az utolsó kirakósdarabnak

Remeklésével hónapok, sőt már évek óta az átigazolási hírek kereszttüzében áll, gyakorlatilag minden topklubbal szóba hozták már, végül a Manchester City örülhet a szolgálatainak. Ezt a klub kedden be is jelentette: megállapodtak a csapatok, már csak a játékossal történő egyeztetésre van szükség, és nyáron vált a norvég csatár.

Nem is fukarkodik a PL-éllovas, hiszen a hírek szerint heti ötszázezer fontos fizetéssel a PL legjobban kereső játékosává teszi Haalandot, akiért a nyáron életbe lépő 63 millió fontos (75 millió eurós) kivásárlási záradékot fizetik a dortmundiaknak.

Merthogy – ahogy a Salzburg esetében – ezúttal is volt egy beépített kiskapu arra az esetre, hogy Haaland szintet léphessen, ha eljött az ideje. Ez pedig olyan gyorsan meglett igazából, hogy már évek óta látszott, hogy bagóért válthat majd klubot.

A City kerete eddig is a világ legértékesebbjének számított, a Transfermarkt.de 959,3 millió euróra taksálta, ehhez érkezik még a maga 150 milliójával Kylian Mbappé (160 millió) mögött a második legértékesebbnek tartott futballista.

Pep Guardiola kerete pedig ezzel kis túlzással tökéletessé válik.

Eddig ugyanis ha valamire lehetett kritika, az leginkább az volt, hogy hiába a szemet gyönyörködtető futball, hiába borul fel a pálya és jönnek zsákszámra a helyzetek, a hatékonyság nem tökéletes, amire rá is fázott végül a Bajnokok Ligájában, hiszen hazai pályán csupán 4–3-ra nyerte azt a meccset, amelyen reálisan legalább kettő, de inkább három gól volt differencia a Real Madriddal szemben, majd a spanyolországi visszavágón hiába volt csak Jack Grealishnek két meccslabdája a végjátékban, visszaengedték a párharcba a királyi gárdát, amely ezt köszönte szépen, és ráadásban kiejtette riválisát.

A csapat így azután, hogy talán a világ legjobb karmesterével bír Kevin De Bruyne személyében (neki az idényben 15 gólja is van 13 előkészítése mellett), továbbá olyan támadószellemű futballistákat tud felvonultatni, mint az egyaránt legalább 75 millió eurós Phil Foden (90), Raheem Sterling (85), Jack Grealish (80) és Bernardo Silva (75) – és akkor az idényben 24-szer eredményes Rijad Mahrezről még nem ejtettünk szót –, most kapott egy olyan csatárt, aki ebben a rendszerben lubickolhat, sorra gyárthatják neki a nagy helyzeteket, amelyeket valószínűleg lényegesen jobb hatékonysággal fog értékesíteni, mint az elmúlt években bárki.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a masszív középpálya mögött azért a védelemben (Rúben Dias és Joao Cancelo) és a kapusposzton (Ederson) is találunk klasszisokat, akkor már tényleg csak egy célja lehet a legutóbbi öt idényében a negyedik PL-aranyára hajtó gárdának.

Ön szerint összejön?

Ön szerint Erling Haaland érkezésével összejön a Manchester City BL-győzelme?

  • 807
    igen
  • 701
    nem

(Borítókép: A Dortmund színeiben 88 tétmeccsen 85 gólt szerzett. Fotó: Alex Gottschalk / DeFodi Images via Getty Images)

Rovatok